Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy."— Előadás másolata:

1

2 A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatúak, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehetőek. Működése hasonlít a hétköznapi értelemben vett vírusok működéséhez. Megfertőzi a számítógépet, majd sokszorozza magát, amely károkat okozhat.

3 A vírusok terjedése számítógépre A vírusok manapság jellemzően pendrive vagy e-mail segítségével terjednek, az internetes böngészés mellett, valamint a megbízhatatlan oldalakról történő letöltések által. A vírusirtók terjedését elősegíti a komfortos operációs rendszerek működése is. Ilyen eset például, amikor egy pendrive-ot csatlakoztatunk a számítógéphez, a számítógép automatikusan lejátssza, ilyenkor nagyobb eséllyel kerül vírus a számítógépekre.

4 A vírusok fajtái működési elveik szerint Programvírusok:A programvírusok a klasszikus értelemben vett vírusok. Futtatható állományokhoz (program fájlokhoz) kapcsolódnak, amiknek megnyitására aktivizálódnak.

5 A vírusok fajtái működési elveik szerint Alkalmazásvírusok:A fájl-fertőző vírusok futtatható programokat fertőznek meg. Ha egy fertőzött program elindul, a vírus kódja bekerül a memóriába, aktivizálódik és elkezdhet más programokra átterjedni. Fertőzéskor a vírus mindig olyan programokat keres, amiket még nem fertőzött meg, így növelve másolatainak a számát.

6 A vírusok fajtái működési elveik szerint BOOT- vírusok:A BOOT- vírusok közé szokás sorolni a számítógépes rendszer indulásakor aktiválódó vírusokat. A számítógép operációs rendszere valamely adathordozóról töltődik be és indul el, ezt nevezzük BOOT folyamatnak.

7 Alaptípusaik EXE-COM vírusok BOOT- vírusok MR-vírusok New Exe vírusok Multi platform vírusok Önátíró (polimorf) vírusok (ez a vírus egyedi programrészletei alapján való azonosítást nehezíti meg) Oligomorf vírusok Metamorf vírusok E-mail vírusok

8 A vírusok terjedésének megakadályozása A vírusfertőzés elkerülhető megfelelő vírusirtók segítségével. A vírusok felfedezését és elpusztítását segíti a tűzfal is.

9 A vírusirtók A vírusirtó vagy Antivírus program a számítástechnikában egy szoftveres vagy hardveres architektúra, amelynek célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre.

10 Az internetes támadások legkedveltebb célpontjai

11 Vírusfertőzések területi eloszlása a Földön

12 A vírusok összefoglaló jellemzése Sokszorosodnak Kis méretűek Ártalmasak számítógépünkre Rejtetten működnek Könnyen tudják változtatni kódjukat Vírusirtókkal védekezhetünk ellenük Még vírusirtókkal is nehéz védekezni ellenük, de nem lehetetlen


Letölteni ppt "A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések