Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános."— Előadás másolata:

1 A Linux operációs rendszer A Linux felépítése

2 A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános (public domain). Szerzői jog – GNU GPL alapján

3 Felépítése a klasszikus UNIX-okét követi: Többfelhasználós, multiprogramozott rendszer UNIX-kompatibilis eszközök Hagyományos UNIX-könyvtárhierarchia Standard UNIX hálózati modell

4 A kód fő részei: 1.Kernel: az operációs rendszer összes fontos belső funkcióját látja el, mint például a virtuális memória kezelése, vagy a folyamatkezelés. 2.Rendszerkönyvtárak: elemei azon standard funkciókat valósítják meg, amelyeken keresztül az alkalmazások együtt tudnak működni a kernellel, másrészt pedig azokat a tevékenységeket látják el, amelyek nem igénylik a kernel felügyeletét. 3.Segédprogramok (utilityk): olyan programok, amelyek egyedi, speciális feladatokat látnak el. A utilityk egy része inicializálásra, valamint konfigurálásra való. Mások folyamatosan használatban lehetnek: a hálózati kapcsolatokat intézik, logon-kérést fogadnak terminálról, vagy naplózási fájlokat újítanak fel.

5 A Linux-rendszer komponensei

6 A kernel Tradicionális monolitikus kernel – egyetlen bináris kód: nagyobb teljesítmény. Moduláris kernel: futási időben betölthető komponensek.

7 Rendszerkönyvtárak A futó alkalmazások számára interfészt biztosítanak a kernel felé, lehetővé teszik azok számára a kernel szolgáltatásainak elérését.

8 Rendszer-segédprogramok: Rendszerinicializálás, eszközök konfigurálása, kernelmodulok betöltése, szerverprogramok, felhasználók beléptetése, nyomtatás, bejövő hálózati kapcsolatok kezelése Felhasználói segédprogramok: Fáljokkal, könyvtárakkal végzett műveletek Szövegszerkesztő feladatok: rendezés, keresés, átalakítás


Letölteni ppt "A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános."

Hasonló előadás


Google Hirdetések