Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KONFLIKTUSGÓCOK ÉS MIGRÁCIÓ AFGANISZTÁN. BEVEZETŐ GONDOLATOK A menekültválság nem csupán Szíriáról és Irakról szól – a második nagy csoportot az afgánok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KONFLIKTUSGÓCOK ÉS MIGRÁCIÓ AFGANISZTÁN. BEVEZETŐ GONDOLATOK A menekültválság nem csupán Szíriáról és Irakról szól – a második nagy csoportot az afgánok."— Előadás másolata:

1 KONFLIKTUSGÓCOK ÉS MIGRÁCIÓ AFGANISZTÁN

2 BEVEZETŐ GONDOLATOK A menekültválság nem csupán Szíriáról és Irakról szól – a második nagy csoportot az afgánok képezik (a menekültek közel egynegyedét adják, Európában 20 %). Földrajzi adottságok – a hegyvidék előnyei, hátrányai, a földrajzi fekvés geopolitikai következményei (történelmi ütközőzóna: britek vs. oroszok / Irán vs. Pakisztán). Sokszínű Afganisztán – etnikailag, felekezetileg, törzsileg rendkívül összetett entitás (szorosan kapcsolódik a szomszédos államokhoz, pl. Iránhoz-Pakisztánhoz). Társadalmi karakterjegyek – egyfelől rendkívül tradicionális, konzervatív, másfelől nagyon fiatal (kétharmad 24 év alatt), vállalkozó szellemű (vidék vs. Kabul). Meghódíthatatlan és kormányozhatatlan – mesterséges képződmény (lásd déli határok meghúzása), bukott államiság (nem működik az állam). Az Afganisztán iránti érdeklődés az elmúlt években alábbhagyott – de a helyzet valójában egyre rosszabb.

3 TÁRSADALMI CSOPORTOK

4 KONFLIKTUSOS TÖRTÉNELEM „A szírek már négy éve brutális háborúban élnek, az afgánok viszont közel negyven esztendeje…” Afganisztán történelme a külső hódítókkal vívott harcokról és a belső hadurak közt zajló csatározásokról szól. Viszontagságos történelem: Közép-ázsiai nagy játszma, határ és ideológiai viták, szovjet megszállás, polgárháború, amerikai intervenció. Hidegháborús hadszíntér (USA vs. Szovjetunió), nemzetközi iszlám radikalizmus (az al-Kaida megszületése-tevékenysége). Három afgán menekülthullám: 1980-as évek: a kommunisták elől, 1990-es évek: a Talibán hatalomra kerülése, 2000-es évek: visszatérés (?), a jelen helyzet… „Visszatérő rémálom…”

5 KONFLIKTUSOS TÖRTÉNELEM

6 KONFLIKTUSOS JELEN Erőszak – a konfliktus kiéleződése (2015 első felében közel 5000 áldozat), a Talibán megerősödése (Kunduz), célzott támadások, merényletek, légicsapások (USA). Instabilitás – a fegyveres erők megosztottak, alulképzettek, alulfizetettek, nem képesek az ország védelmét-egységét biztosítani, szövetséges kivonulási tervek. Szegénység – a lakosság 36 %-a mélyszegénységben, 37 %-a éppen a létminimum felett, a gyerekek 60 %-a alultáplált, írástudatlanság, kiszolgáltatottság. Gazdasági helyzet: pénzügyi gondok, költségvetési problémák (80 % kiesik), nemzetközi segélyektől való függőség, munkanélküliség, jövőkép hiánya. Felekezeti gondok – a vallási ellentétek kiéleződése (különösen a síita hazarák veszélyben), az iszlám állam térnyerése (szakadár tálib milíciák megjelenése). Működésképtelen állam – törvénytelenség, korrupció (lényegében nem működik menekültügyi minisztérium), az alapvető szolgáltatások hiánya.

7 KONFLIKTUSOS JELEN

8 FOLYAMATOS MENEKÜLÉS Afganisztán lakosságának közel 12 százaléka menekült el. A szíriai polgárháborút megelőzően 32 éven át elsőszámú kibocsátó ország volt. A menekültek többsége a két szomszédos államba (Iránba-Pakisztánba) ment. Irán: 2,5 millió menekült – Pakisztán: 3 millió menekült. DE a helyzetük problémás: Nem fogadják őket szívesen – negatív sztereotípiák: problémák okozói (például radikalizmus, drogfogyasztás, gazdasági tehertétel). Nem hosszabbítják meg a menekültstátuszhoz szükséges igazolásokat-engedélyeket (visszatoloncolások) + rossz körülmények. A visszatéréstől való félelem miatt sokan Európa felé veszik az irányt >>> ezúttal sokan jönnek a pakisztáni menekülttáborokból.

9

10 A menekült problematika: Pont a képzett réteg távozik az országból, azok, akik az állam jövője szempontjából fontosak lennének. A szövetséges erők távozásának-maradásának kérdése: Egyrészt komoly bizonytalanság érzet, másrészt elmaradó-kieső megrendelések. A rendfenntartási képességek: Lesz-e elég pénz, képzett erő, katonai egység a kivonulást követően a stabilitás megteremtésére-fenntartására? Gazdasági és politikai stabilizáció: Lesz-e komolyabb reform, valódi konszolidáció, vajon az ország ki tudja használni az adottságait, az elit képes a kompromisszumra? MERRE TOVÁBB AFGANISZTÁN?

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! ABLAKA GERGELY NKE-NETK NEMZETKÖZI BIZTONSÁGI TANULMÁNYOK TANSZÉK 2015


Letölteni ppt "KONFLIKTUSGÓCOK ÉS MIGRÁCIÓ AFGANISZTÁN. BEVEZETŐ GONDOLATOK A menekültválság nem csupán Szíriáról és Irakról szól – a második nagy csoportot az afgánok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések