Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében."— Előadás másolata:

1 Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében

2 Ő rségi Nemzeti Park Ő rségi Ő rségi Nemzeti Park, amely magába foglalja az Ő rséget Ő rséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. A területen védett növény és állatfajok, gyepek és vizes él ő helyek találhatók. A térség Magyarország lepkefajokban leggazdagabb területe.

3 Az Ő rség a mai Magyarország egyik legszebb tája, amelynek turisztika vonzereje folyamatosan növekszik. Az Ő rség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erd ő s dombvidéke, amelyet a bennük siet ő patakok tesznek tagoltabbá. Az Ő rség a mai Magyarország egyik legszebb tája, amelynek turisztika vonzereje folyamatosan növekszik. Az Ő rség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erd ő s dombvidéke, amelyet a bennük siet ő patakok tesznek tagoltabbá.

4 Ő riszentpéter A település az Ő rség dombjain terül el. Kelet felé végigfolyik rajta a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered. A város szeres elrendezés ű, kilenc szerb ő l áll. A központi magot a Zala folyó déli partjánlév ő Városszer és Baksaszer, valamint az északi oldalon fekv ő Álszer adja.. A település az Ő rség dombjain terül el. Kelet felé végigfolyik rajta a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered. A város szeres elrendezés ű, kilenc szerb ő l áll. A központi magot a Zala folyó déli partjánlév ő Városszer és Baksaszer, valamint az északi oldalon fekv ő Álszer adja.. F ő rendezvénye a hagyományszer ű en, minden év június utolsó hétvégéjén megrendezésre kerül ő népm ű vészeti és kirakodó vásár, az Ő rségi Vásár. Egyéb rendezvények: Virágzás Napjai Pünkösdkor, "Hétrétorság" augusztusban, "Természetesen, Ő rség" szeptemberben és az " Ő rségi Tökfesztivál" októberben. Jelent ő sek továbbá az ett ő l nyugatra fekv ő Kovácsszer, Siskaszer, Temp- lomszer,Keser ű szer és Galambszer F ő rendezvénye a hagyományszer ű en, minden év június utolsó hétvégéjén megrendezésre kerül ő népm ű vészeti és kirakodó vásár, az Ő rségi Vásár. Egyéb rendezvények: Virágzás Napjai Pünkösdkor, "Hétrétorság" augusztusban, "Természetesen, Ő rség" szeptemberben és az " Ő rségi Tökfesztivál" októberben. Jelent ő sek továbbá az ett ő l nyugatra fekv ő Kovácsszer, Siskaszer, Temp- lomszer,Keser ű szer és Galambszer

5 Az Ő rség Táplálkozási Rendje Az Ő rség kisparasztgazdaságaiban a múltban és a jelenben is télen a napi háromszori, nyáron meg a négyszeri, s ő t ötszöri étkezés az általános. Azaz a fokozódó munka több élelmet követel. Fontos tehát az élelmiszer mennyisége alkalmi elosztása. Mindez természetesen a mindennapi táplálkozásra vonatkozik, ami az ételváltozatokat tekintve bizony elég egyhangú. Az Ő rség kisparasztgazdaságaiban a múltban és a jelenben is télen a napi háromszori, nyáron meg a négyszeri, s ő t ötszöri étkezés az általános. Azaz a fokozódó munka több élelmet követel. Fontos tehát az élelmiszer mennyisége alkalmi elosztása. Mindez természetesen a mindennapi táplálkozásra vonatkozik, ami az ételváltozatokat tekintve bizony elég egyhangú. Ezt az egyhangúságot törik meg a közösségi munkaalkalmak, (a kaszálás, kapálás, aratás, cséplés, disznóölés stb.), amikor többet és jobbat f ő zni gazdasági és hagyományos parancs. Ezt az egyhangúságot törik meg a közösségi munkaalkalmak, (a kaszálás, kapálás, aratás, cséplés, disznóölés stb.), amikor többet és jobbat f ő zni gazdasági és hagyományos parancs.

6 Gondolatok néhány ő rségi szokás eredetér ő l Gondolatok néhány ő rségi szokás eredetér ő l Ha az ember az Ő rségi népi táplálkozást felületesen szemléli, ha csupán látogatóként tér be egy házba, vagy alkalmi étkezésre hivatalos, megállapíthatja: igencsak csökkent a választék, de igencsak felugrott a húsfogyasztás. Szóval, ha betér az ember valahova, a mélyh ű t ő ládából el ő kerülnek a húscsomagok és alig telik el egy óra, az asztalon már ott piroslik a rántott hús vagy ott g ő zölög a pörkölt. Ugyanez a men ű szokásos keresztel ő kön, lakodalmakon és halotti torokon is. Lakodalmakon ez a kétféle étel kiegészült még fasírozottal, baromfival, esetleg hurkával is. Ha az ember az Ő rségi népi táplálkozást felületesen szemléli, ha csupán látogatóként tér be egy házba, vagy alkalmi étkezésre hivatalos, megállapíthatja: igencsak csökkent a választék, de igencsak felugrott a húsfogyasztás. Szóval, ha betér az ember valahova, a mélyh ű t ő ládából el ő kerülnek a húscsomagok és alig telik el egy óra, az asztalon már ott piroslik a rántott hús vagy ott g ő zölög a pörkölt. Ugyanez a men ű szokásos keresztel ő kön, lakodalmakon és halotti torokon is. Lakodalmakon ez a kétféle étel kiegészült még fasírozottal, baromfival, esetleg hurkával is.

7 Őrségi vargányás leves Hozzávalók Hozzávalók -1 -1 kis hagyma -15 -15 dkg árpagyöngy (gersli) dkg vargánya gomba -2 -2 ek. olaj (vagy zsír) -1 -1 kk. őrölt pirospaprika -só -só Elkészítés: Ahagymát apróra vágtam és olajon üvegesre pároltam. Megszórtam paprikával, hozzáadtam az átöblített árpagyöngyöt és felöntöttem 1 liter vízzel. Megsóztam. Amikor a gersli puhára főtt ( fél óra biztos kell neki), csak akkor adtam hozzá a feldarabolt gombát, mivel ez utóbbi 5 perc alatt megpuhul.

8 Avargánya élettani hatásai: Az ízletes vargánya (Boletus edulis) feszes ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet...A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban.

9 A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. Hogy hogyan jön ide a rovarvilág páncéljából ismert anyag? A gomba sejtfalát a növényi cellulóz-sejtfalhoz hasonlóan egy poliszaharid, kitin alkotja, amiben a poliszacharid- láncot nem szőlőcukor, hanem N-acetil-glükózamin egységek alkotják. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban. E rostok az ember számára emészthetetlenek, ezért a növényi rostokhoz hasonló ballasztanyagokként viselkednek. Tápértékük számunkra nincs, viszont serkentik a bélműködést. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz.

10 Töltött káposzta Töltött káposzta 70 70 dkg filézett pulyka fels ő comb - 30 dkg füstölt pulykacomb kicsontozva - 50dkg savanyú káposzta - 20 db savanyú káposzta levél - 2 közepes fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 bögre barna rizs - só - feketebors - pirospaprika ő rlemény

11 A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekr ő l vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval,borssal,pirospaprikával f ű szerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük ő ket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, öntsük fel vízzel és fed ő alatt, lassú t ű zön, f ő zzük puhára. Közben többször rázogassuk meg a lábost, keverni nem szabad! A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekr ő l vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval,borssal,pirospaprikával f ű szerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük ő ket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, öntsük fel vízzel és fed ő alatt, lassú t ű zön, f ő zzük puhára. Közben többször rázogassuk meg a lábost, keverni nem szabad!

12 Tipp: alacsony Tipp: alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva isteni magyaros ételt tálalhatunk az asztalra, és méghozzá egészséges is.

13 Kukoricadara puding Avizet felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Kb. 5 percig főzzük. Tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a margarint, majd duzzadni hagyjuk a darát. Egy pudingformát kikenünk margarinnal, beletesszük a masszát, és 5 percre forró sütőbe tesszük. Sütőből kivéve óvatosan egy tányérra borítjuk a pudingot. Gyümölcslekvárral, gyümölcspéppel vagy gyümölcsöntettel tálaljuk.

14 Ezt az édességet egy éves kor alatt is adhatjuk a babának, hiszen nem tartalmaz allergizáló hatású tejet vagy gabonafélét. Ha gyümölcspürét adunk hozzá, a pudingból kihagyhatjuk a cukrot. A család többi tagjának is finom desszert.

15 Készítették: Horváth Kata Horváth Kata Szalai Nikoletta Szalai Nikoletta Kovács Márk Kovács Márk


Letölteni ppt "Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések