Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila 2007. 06. 09.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila 2007. 06. 09."— Előadás másolata:

1 Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila

2 Tevékenység Laboratórium vezető: Sréterné dr. Lancz Zsuzsanna Laboratórium vezető: Sréterné dr. Lancz Zsuzsanna Kollégák: Kollégák: - 6 diplomás (interdiszciplináris megközelítés: állatorvos mikrobiológus - 6 diplomás (interdiszciplináris megközelítés: állatorvos mikrobiológus és élelmiszer-higiénikus szakállatorvosok, élelmiszer-technológus) és élelmiszer-higiénikus szakállatorvosok, élelmiszer-technológus) - 13 technikus - 13 technikus Vizsgálatok: Vizsgálatok: ban: > mintából ban: > mintából - csaknem vizsgálat - csaknem vizsgálat Az osztály fő tevékenységi területei: Az osztály fő tevékenységi területei: - Nemzeti referencia laboratóriumi tevékenység - Nemzeti referencia laboratóriumi tevékenység - Élelmiszer-mikrobiológiai diagnosztikai tevékenység (hatósági feladatkör) - Élelmiszer-mikrobiológiai diagnosztikai tevékenység (hatósági feladatkör) - Budapest, Pest, Nógrád és Komárom megye hatósági - Budapest, Pest, Nógrád és Komárom megye hatósági mikrobiológiai vizsgálatai mikrobiológiai vizsgálatai - speciális feladatok országos illetékességgel - speciális feladatok országos illetékességgel - Monitoring tevékenység - Monitoring tevékenység - Hálózat-irányítási és módszertani tevékenység - Hálózat-irányítási és módszertani tevékenység - Kvalitatív GMO vizsgálatok - Kvalitatív GMO vizsgálatok

3 Nemzeti referenciai laboratóriumi feladatok Szalmonella referencia laboratórium: az állat-egészségügy és élelmiszer-ellenőrzés területén: az állat-egészségügy és élelmiszer-ellenőrzés területén: - Szerovariáns meghatározása - Szerovariáns meghatározása - Fágtipizálás - Fágtipizálás - Vakcina-törzsek elkülönítő vizsgálata - Vakcina-törzsek elkülönítő vizsgálata - Antmikrobiális rezisztencia vizsgálatok - Antmikrobiális rezisztencia vizsgálatok Termotoleráns Campylobacter fajok Listeria monocytogenes Verotoxin- termelő Escherichia coli Tej és tejtermékek mikrobiológiája

4 Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának megítélésében alkalmazott legfontosabb mikrobacsoportok I Kórokozó mikrobák: - Salmonella spp. - Salmonella spp. - Listeria monocytogenes - Listeria monocytogenes - Termotoleráns Campylobacter - Termotoleráns Campylobacter - Verotoxin-termelő E. coli - Verotoxin-termelő E. coli Feltételesen kórokozó mikrobák: meghatározott feltételek között – magas szám, toxintermelő képesség – megbetegedést okozhatnak meghatározott feltételek között – magas szám, toxintermelő képesség – megbetegedést okozhatnak - S. aureus - S. aureus - C. perfringens - C. perfringens - Bacillus cereus - Bacillus cereus

5 Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának megítélésében alkalmazott legfontosabb mikrobacsoportok II Mikroba anyagcseretermékek, toxinok - S. aureus enterotoxin - S. aureus enterotoxin - Botulinumtoxin - Botulinumtoxin Technológiai higiéniai indikátor mikroorganizmusok: nagyobb számban, egyenletesebb eloszlásban vannak jelen, mint a kórokozók, az adekvát csoport utalhat az élelmiszer szennyeződésének okára nagyobb számban, egyenletesebb eloszlásban vannak jelen, mint a kórokozók, az adekvát csoport utalhat az élelmiszer szennyeződésének okára - E. coli, coliformok - E. coli, coliformok - Mikrobaszám - Mikrobaszám - Enterobacteriaceae család - Enterobacteriaceae család - Enterococcus - Enterococcus - Penész és élesztőgombaszám - Penész és élesztőgombaszám …

6 Vizsgált minták I Kockázatbecslésen alapuló mintavételi tervek alapján végzett Kockázatbecslésen alapuló mintavételi tervek alapján végzett vizsgálatok: vizsgálatok: Mikrobiológiai monitoring terv vizsgálatai: – adott termék mikrobiológiai kockázata, fogyasztás volumene, előző évek adataiból levonható következetések alapján – adott termék mikrobiológiai kockázata, fogyasztás volumene, előző évek adataiból levonható következetések alapján Nemzeti Campylobacter, Salmonella, verotoxin-termelő E. coli, élelmiszer által közvetített antimikrobiális rezisztencia monitoring program: – a 99/2003/EK zoonózis irányelv alapján – a 99/2003/EK zoonózis irányelv alapján Export célországok (USA) által előírt monitoring vizsgálatok: – Listeria monocytogenes – Listeria monocytogenes

7 Vizsgált minták II Az Európai Unió által előírt szalmonella felmérő vizsgálatok: Az Európai Unió által előírt szalmonella felmérő vizsgálatok: - a vágóállat-állomámyok szalmonella eradikációs programjainak - a vágóállat-állomámyok szalmonella eradikációs programjainak célmeghatározásához szükséges tagállami vizsgálatok célmeghatározásához szükséges tagállami vizsgálatok Szúrópróbaszerű ellenőrző vizsgálatok: Szúrópróbaszerű ellenőrző vizsgálatok: - mikrobiológiai követelmények teljesülésének igazolására (verifikálás) - mikrobiológiai követelmények teljesülésének igazolására (verifikálás) - kórokozó mikrobák és technológiai higiéniai indikátorok - kórokozó mikrobák és technológiai higiéniai indikátorok Célzott vizsgálatok: Célzott vizsgálatok: - határérték túllépésének gyanúja esetén - határérték túllépésének gyanúja esetén Szalmonella törzsek szerotípusának meghatározása: Szalmonella törzsek szerotípusának meghatározása: - takarmányokból, vágóállatokból és élelmiszerekből izolált törzsek - takarmányokból, vágóállatokból és élelmiszerekből izolált törzsek

8 Mikrobiológiai szennyezettség miatt kifogásolt minták aránya Húsipar (1984-2OO5)

9 Mikrobiológiai szennyezettség miatt kifogásolt minták aránya Tejipar (1984-2OO5)

10 Hús és húskészítmények szalmonella monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Szalmonella pozitív minták aránya (%) Darált hús, előkészített hús 6051,6 Érleléssel, szárítással tartósított termékek (kolbász, szalámi) 95413,0 Starterkultúrával érlelt termékek 5644,2 Sütnivaló kolbász 611,6 Hőkezelt, burokba töltött termékek 19320,05 Vákuumcsomagolt, főtt termékek 8280,1 Baromfi húskészítmények 6263,0

11 Tejipari termékek szalmonella monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Szalmonella pozitív minták aránya (%) nyerstej8760,5 fogyasztói nyers tej 4370,5 pasztőrözött tej 3510,1 nyers, vagy termizált tejből készült sajt, vaj, tejszín, tejföl 492,0 Tejpor, tejsavópor 1200 Jégkrém (tejalapú összetevőket tartalmazó) 2810 Hőkezelt tejből vagy tejsavóból készült sajt Pasztőrözött tejből készült érlelés nélküli sajt (friss sajt, túró) 3360 Fermentált tejtermékek (kefír, joghurt, tejföl) 21420,05 Desszertek (pl. túró rudi, pudingok) 1510

12 Hús és húskészítmények Listeria monitoring vizsgálatának adatai Hús és húskészítmények Listeria monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Listeria kifogásolt minták aránya (%) Nyers füstölt termékek 27770,2 Nyers, burok nélküli termékek 2801,8 Hőkezelt, burokba töltött termékek 8090,1 Vákuumcsomagolt főtt termékek 3730,5 Vákuumcsomagolt nyers termékek 3394,4 Készételek (pl. pástétom) 500

13 Tejipari termékek Listeria monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Listeria kifogásolt minták aránya (%) fogyasztói nyers tej 4370,7 pasztőrözött tej 3800 egyéb pasztőrözött folyékony tejipari termékek 5270 nyers, vagy termizált tejből készült sajt, vaj, tejszín, tejföl 641,5 Tejpor, tejsavópor 1710 Jégkrém (tejalapú összetevőket tartalmazó) 2810 Hőkezelt tejből vagy tejsavóból készült sajt 4011,0 Pasztőrözött tejből készült érlelés nélküli sajt (friss sajt, túró) 4510 Fermentált tejtermékek (kefír, joghurt, tejföl) 1200 Desszertek (pl. túró rudi, pudingok) 1510

14 Humán megbetegedésekböl izolált szalmonella törzsek szerotípus szerinti megoszlása (Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján)

15 Állatállományokból és élelmiszerekből izolált szalmonella törzsek szerotípus szerinti megoszlása (MgSzHK Szalmonella Referencia Laboratórium adatai) S. Enteritidis S. Typhimurium S. Infantis Egyéb

16 A humán megbetegedések és a baromfihús Campylobacter fertőzöttségének szezonalitása A humán megbetegedési adatok az EPINFO című kiadvány alapján

17 Húsok és a nyers tej Campylobacter monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták száma Campylobacter pozitív minták aránya (%) sertés1501,3 szarvasmarha házityúk17051,8 kacsa4429,5 liba2913,8 pulyka9120,9 nyers tej 11,2

18 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila 2007. 06. 09."

Hasonló előadás


Google Hirdetések