Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásványkutatás az Eötvös-ingával Készítette:Ócsai András 9.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásványkutatás az Eötvös-ingával Készítette:Ócsai András 9.c."— Előadás másolata:

1 Ásványkutatás az Eötvös-ingával Készítette:Ócsai András 9.c

2 Eötvös Lóránd: Eötvös Loránd 1848-ban született Budán, 1919-ben halt meg szintén Budán. Egyik legfontosabb felfedezése az Eötvös-inga.

3 Az inga:

4 Működése:  Ebben az ingában egy csavart fémszálon függ egy vízszintes rúd, melynek elmozdulása jelzi a közeli nagy tömeg jelenlétét.

5 Működése:  Eötvös más eljárással és más anyagból készítette a torziós szálat, és másképp helyezte el az inga két végén a súlyokat. A lényeg az, hogy az Eötvös-inga alkalmas volt arra, hogy a föld alatti nagyobb tömegű, a környezet sűrűségétől eltérő anyagokat kimutasson a tömegvonzás mérése alapján.

6

7

8 Felhasználása:  Nem az olajat mutatta ki, hanem azokat a geológiai jelenségeket, melyek közelében olajlelőhelyek valószínűsíthetők.  I. világháború után két évtizeden át az Eötvös-inga az olajkutatás nélkülözhetetlen eszköze volt. Olajlelőhelyek százait fedezték fel vele a világon, ami több milliárd hordó olajat jelentett. Az inga hatalmas gazdasági sikerét Eötvös nem érte meg.

9 Köszönöm a figyelmet!  Források: http://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es- talalmanyaik/eotvos-lorand  http://tenyleg.com/index.php?action=recordView&type=places&category_id= 2964&id=163617 http://tenyleg.com/index.php?action=recordView&type=places&category_id= 2964&id=163617  https://hu.wikipedia.org/wiki/E%C3%B6tv%C3%B6s-inga


Letölteni ppt "Ásványkutatás az Eötvös-ingával Készítette:Ócsai András 9.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések