Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázis-kezelés. Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázis-kezelés. Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik,"— Előadás másolata:

1 Adatbázis-kezelés

2 Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik, és amelyből az emberi tapasztalatok és képességek révén tudás lesz. ISO szerint: Az adat tények, fogalmak, eligazítások olyan formai megjelenése, amely alkalmas az emberi vagy az automatikus eszközök által történő értelmezésre, vagy feldolgozásra. Információ: értelmezett adat, ami bizonytalanságunkat csökkenti.

3 Információs rendszerek elvárásai Nagymennyiségű adatok hatékony kezelése. A felhasználónak elfogadható időn belül kell választ kapnia a feltett kérdéseire. Konkurens hozzáférés támogatása. Egyidejűleg több felhasználó is használja. A párhuzamos változtatások, műveletek, ha nincsenek összehangolva, akkor egymás hatását kiolthatják. Banki tranzakció. Integritásőrzés. A modellezett valóság belső törvényszerűségeinek megtartása. A letárolt adatok megfelelnek a belső szabályrendszernek. Nem lehet negatív életkor. Védelem. – Mi ellen? Adathordozó megsérülése. Operációs rendszer vagy a program összeomlására. Illetéktelen személyek adatokhoz férése. Módszerek: – RAID (független lemezek redundáns tömbje) – Hozzáférések szabályozása (felh. név + jelszó) – Titkosítás Ehhez viszont nyílván kell tartani a jogosult felhasználókat, azok jogait és minden műveleti igény kiadásakor ellenőrizni kell, hogy elvégezhető-e a művelet.

4 Adatbázisok Adatbázisnak nevezzük az adatoknak kapcsolataikkal együtt való ábrázolását és tárolását. Az adatbázisnak van egy jól definiált belső szerkezete, amely megadja a tartósan tárolt adatok struktúráját. Ennek a szerkezetnek megfelelően tárolódnak le a konkrét dolgok jellemzői. Például egy autókereske- désben lévő autók adatai. Viszont tárolni kell olyan kiegészítő adatokat is, metaadatokat, amelyek az adatok szerkezetére illetve a biztonságos felhasználásra vonatkoznak.

5 Adatbázisokon végzendő műveletek: Az adatbázis és szerkezetének kialakítása, karbantartása, Adatok karbantartása (beszúrás, módosítás, törlés), Adatok lekérdezése, Adatvédelem, adatbiztonság megoldása (hozzáférési jogok, titkosítás, jelszó, stb.), Konzisztencia biztosítása integritási megszorítások alkalmazásával, Konkurens hozzáférések kezelése. – Konzisztencia: Az adatbázis épsége. Ne tartalmazzon az adatbázis hibás értékeket, logikai ellentmondásokat. pl.: Egy személy életkora nem lehet negatív érték! – Integritási megszorítások: Szabályok melyek biztosítják az adatbázis konzisztenciáját. pl.: életkor > 0 – Konkurens hozzáférés: Egy adatbázishoz egyszerre többen is hozzáférjenek. pl.: Egy vonat helyfoglalásnál egyszerre több pénztáros is adhasson el jegyet.

6 További alapfogalmak Redundancia: többszörös adattárolás, Inkonzisztencia: az adatok ellentmondásossága, adatok összeférhetetlensége

7 Adatbázis kezelő szoftverek: Kezdetben kis tárkapacitás, főleg numerikus számítások: Assembly, Fortran Mágnesszalag szekvenciális hozzáférés. 1960-as évek: megjelent egy adatorientált nyelv: Cobol IBM winchester közvetlen hozzáférés. Adatmodellek kidolgozása: hálós, hierarchikus. 3GL (harmadik generációs eszközök): dBase, Clipper, FoxBase 4GL (negyedik generációs fejlesztőeszközök): Access, Oracle, Visual C++, Visual Basic, Visual FoxPro, Delphi

8 Lemezkezelés Lekérdezés átalakítása egyszerű műveletek sorozatára Adatbiztonság: Párh. hozzáférés, változás naplózás

9 Adatbázis rendszer architektúrája Külső Szint: Amit egy felhasználó az adatbázisból lát Koncepcionális szint: A teljes adatbázis, amelyet az adatbázis adminisztrátor, vagy az adatbázis-tervező lát. Belső szint: Az adatbázis valamilyen fizikai adatstruktúrában letárolva a háttértárolón. Adattárolási nézet.

10 Adatfüggetlenség Logikai adatfüggetlenség: metaadatokkal. Fizikai adatfüggetlenség: A tárolási szerkezet megváltozása nem vonja maga után a koncepcionális séma megváltozását. A fizikai és elvi struktúra megkülönböztetése a fejlesztés során munkamegosztást tesz lehetővé.

11 Adatbázis adminisztrátor Feladatai: Felhasználók létrehozása, kezelése, Jogosultságok kiosztása, A rendszer működésének figyelése, Rendszerhibák kezelése, Adatbázis tervezés figyelemmel kísérése.

12 Adatbázis „életciklusa” Első lépés a követelmény analízis, magának a valós rendszernek a feltérképezése, a probléma megértése,a követelmények feltárása, a lehetséges variációk kialakítása. Második lépés a rendszerelemzés, a problématerület modellezése, a belső struktúrák és működés feltárása. Harmadik lépés a rendszertervezés, az elkészítendő szoftver belső struktúrájának, működésének a feltárása. Egyed-kapcsolat modell elkészítése, normalizálás, képernyő-, lekérdezési és lista tervek készítése. Negyedik lépés a kódolás, egy kiválasztott programfejlesztő eszközzel. Az egyed-kapcsolat modellt átalakítjuk az adatbáziskezelő rendszer által használt adatmodellé, táblák, indexek, nézetek, lekérdezések, nyomtatási listák létrehozása. Ötödik lépés a tesztelés, a hibák feltárása és javítása. Megkülönböztetünk fejlesztői és felhasználói tesztelést. Hatodik lépés a karbantartás, amellyel újraindul a fejlesztési spirál.

13 Adatmodell Adatmodell: – Nem a konkrét adatokkal, hanem azok típusaival illetve a közöttük lévő kapcsolatokkal foglalkozik. Vagyis a valós világ objektumainak csak a feladat megoldása szempontjából fontos jellemzőit emeljük ki és szerepeltetjük az adatmodellünkben. – Adatmodell egy eszközrendszer, amellyel leírható a valóság.

14 Adatmodellek fajtái Adatmodellek fajtái: Felhasználóhoz közeli (szemantikai): – Egyed-kapcsolat modellezés (EK), – Objektum-orientált, DBMS-hez közeli: – Hierarchikus, – Hálós, – Relációs – Objektum-orientált


Letölteni ppt "Adatbázis-kezelés. Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések