Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,"— Előadás másolata:

1 Pécs szobrai

2 Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében, hogy a Pécsre érkezővel tudassa a város díszpolgárának megbecsülését. A magas alépítmény középpontjában, kezében korsót tartva áll a kerámia készítés nagy tudójának bronz szobra, körülötte a fazekasság, a vegyészet, az építészet, a szobrászat és festészet szimbolikus alakjai láthatók.

3 Zsolnay vilmos

4 A szobrászat szimbolikus alakja

5 A Vegyészet szimbolikus alakja

6 Az építészet szimbolikus alakja

7 A fazekasság szimbolikus alakja

8 Assisi Szent Ferenc szobra A ferences rend megalapítója, valamint a kereskedők, a kiállatok és a természet védőszentje. Sajnos hiába védte Assisi Szent Ferenc alakja az egykor még a kút szélén üldögélő és vizet kortyolgató kis galambokat… valaki ellopta azokat.

9 Assisi Szent Ferenc szobra

10 Hunyadi János szobra A Széchenyi téren a Dzsámi és a Szentháromság szobor szomszédságában áll. A hatalmas bronz lovasszobrot 1956-ban a „nagy törökverő” hős, a nándorfehérvári csata győztese, Hunyadi János halálának 500. évfordulója alkalmából állították ki. Kőtalapzatán ez olvasható: "S acélt ragad, lovára kap, Csatáz, vív, izzad éj és nap, S míg nem győz, nincs nyugalma.” (Czuczor Gergely)

11 Kodály-szobor

12 Kodály Zoltán sok szállal kötődött Pécshez, egyrészt a kórusmozgalom, másrészt családi kapcsolatai révén. A város az 1976-ban felállított egészalakos bronzszobor felállításával adózott a zeneszerző emlékének. A mű az alkotó, Varga Imre kérésére került mai helyszínére, a Szent István térre, háttal a székesegyháznak, arccal a hajdan itt volt játszótér, azaz a gyermekek felé. A művész által ábrázolt Kodály esendő törékeny, idős ember, aki szinte légiesen, észrevehetetlenül sétál a gesztenyefák között.

13 A Hangszertok A Hangszertok című munka a Kodály Zoltán teljes alakos portréjához szolgáltat hátteret: a búsongó zeneszerző alakjához a mögötte elhelyezett rózsaszín bélésű, a bélésben mindkét kinyitott oldalán negatív Kodály bronzszobor formát mintázó méretes csellótok teremt kiváló kontrasztot.

14 Leonardo Da vinci szobra Baksa Soós György Leonardo Da Vinci szobrát 1958-ban állították fel. A mészkőből készül szobor egy dús szakállú erősen kopaszodó aggastyán t ábrázol, pedig Leonardo ekkor alig múlt negyven éves. Az alkotás a Széchenyi tér egyik eldugott szögletében áll.

15 Csontváry-szobor A Pécsett látható szobor Csontváry Kosztka Tivadar festőművésznek állít emléket. A szobor a Szent István téren látható.

16 Kossuth-szobor A szobor alkotója Horvay János. A lendületes mozdulattal előrelépő, másfélszeres életnagyságú szoboralak 4 méter magas szecessziós stílusú talapzaton áll. Kossuth ruházata díszmagyar zsinóros mente, vállra vetett köpeny, rámás csizma, oldalán kard, bal kezében kalappal, jobbját pedig esküre utaló mozdulattal szívére teszi. A talapzat két oldalán egy-egy koszorút tartó turulmadár látható.

17 Batthyány-szobor A Kossuth tér északi oldalán található Batthyány Lajos az első felelős magyar miniszterelnök emlékszobra.

18 Liszt Ferenc szobra A Püspöki Palota sétatérre néző erkélyéről néz le Varga Imre szobrászművész alkotása, a Liszt Ferenc-szobor. A lemezplasztika a híres zeneszerző 1846. október 24-i látogatására emlékeztet, amikor a pécsi püspök vendége volt. Liszt Ferenc alakja a Pécsi Székesegyház felé néz, a szóbeszéd szerint azért, hogy " a bazilika harangjainak zúgását hallja, s ezáltal ihletet merítsen".

19 Janus Pannonius szobra Janus Pannonius költő (magyar nevén Csezmicei János), a humanizmus kiemelkedő alakja. 1434- ben született, neves európai egyetemeken tanult, majd pécsi püspök lett, Mátyás fontos embere. Ideje nagy részét a költészetnek és a politikának szentelte. Sírja a Székesegyház altemplomában található.

20 JANUS PANNONIUS HITELES ARCKÉPE

21 Krisztus szobrok a Tettyén

22 Az első keresztet Horváth János alkotását 1745-ben állították. A kereszthez fűződik a nép ajkán az a legenda, hogy egy kispap emlékét őrzi, aki szerelmi bánatában erről a helyről a mélységbe vetette magát és szörnyet halt. A másik vasbeton szobor Rétfalvi Sándor alkotása.

23 Aradi vértanúk szobrai Pécs városának van egy olyan rendkívüli, egyedülállónak mondható útja, amely az 1848- 49-es szabadságharc leverését követően, az Aradon kivégzett tizenhárom tábornok mellszobrának elhelyezésével e hősök Panteonjának tekinthető.

24 Aradi vértanúk szobrai

25 Niké szobor Pécs felett 1975-ben Magyarország felszabadulásának harmincadik évfordulójára Pécs városa emlékművet állíttatott a Mecsekben. Makrisz Agamemnon szobrász és Jánossy György építész tervező közös munkája mellől szép látványt nyújt a város.


Letölteni ppt "Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések