Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,"— Előadás másolata:

1 Pécs szobrai

2 Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében, hogy a Pécsre érkezővel tudassa a város díszpolgárának megbecsülését. A magas alépítmény középpontjában, kezében korsót tartva áll a kerámia készítés nagy tudójának bronz szobra, körülötte a fazekasság, a vegyészet, az építészet, a szobrászat és festészet szimbolikus alakjai láthatók.

3 Zsolnay vilmos

4 A szobrászat szimbolikus alakja

5 A Vegyészet szimbolikus alakja

6 Az építészet szimbolikus alakja

7 A fazekasság szimbolikus alakja

8 Assisi Szent Ferenc szobra A ferences rend megalapítója, valamint a kereskedők, a kiállatok és a természet védőszentje. Sajnos hiába védte Assisi Szent Ferenc alakja az egykor még a kút szélén üldögélő és vizet kortyolgató kis galambokat… valaki ellopta azokat.

9 Assisi Szent Ferenc szobra

10 Hunyadi János szobra A Széchenyi téren a Dzsámi és a Szentháromság szobor szomszédságában áll. A hatalmas bronz lovasszobrot 1956-ban a „nagy törökverő” hős, a nándorfehérvári csata győztese, Hunyadi János halálának 500. évfordulója alkalmából állították ki. Kőtalapzatán ez olvasható: "S acélt ragad, lovára kap, Csatáz, vív, izzad éj és nap, S míg nem győz, nincs nyugalma.” (Czuczor Gergely)

11 Kodály-szobor

12 Kodály Zoltán sok szállal kötődött Pécshez, egyrészt a kórusmozgalom, másrészt családi kapcsolatai révén. A város az 1976-ban felállított egészalakos bronzszobor felállításával adózott a zeneszerző emlékének. A mű az alkotó, Varga Imre kérésére került mai helyszínére, a Szent István térre, háttal a székesegyháznak, arccal a hajdan itt volt játszótér, azaz a gyermekek felé. A művész által ábrázolt Kodály esendő törékeny, idős ember, aki szinte légiesen, észrevehetetlenül sétál a gesztenyefák között.

13 A Hangszertok A Hangszertok című munka a Kodály Zoltán teljes alakos portréjához szolgáltat hátteret: a búsongó zeneszerző alakjához a mögötte elhelyezett rózsaszín bélésű, a bélésben mindkét kinyitott oldalán negatív Kodály bronzszobor formát mintázó méretes csellótok teremt kiváló kontrasztot.

14 Leonardo Da vinci szobra Baksa Soós György Leonardo Da Vinci szobrát 1958-ban állították fel. A mészkőből készül szobor egy dús szakállú erősen kopaszodó aggastyán t ábrázol, pedig Leonardo ekkor alig múlt negyven éves. Az alkotás a Széchenyi tér egyik eldugott szögletében áll.

15 Csontváry-szobor A Pécsett látható szobor Csontváry Kosztka Tivadar festőművésznek állít emléket. A szobor a Szent István téren látható.

16 Kossuth-szobor A szobor alkotója Horvay János. A lendületes mozdulattal előrelépő, másfélszeres életnagyságú szoboralak 4 méter magas szecessziós stílusú talapzaton áll. Kossuth ruházata díszmagyar zsinóros mente, vállra vetett köpeny, rámás csizma, oldalán kard, bal kezében kalappal, jobbját pedig esküre utaló mozdulattal szívére teszi. A talapzat két oldalán egy-egy koszorút tartó turulmadár látható.

17 Batthyány-szobor A Kossuth tér északi oldalán található Batthyány Lajos az első felelős magyar miniszterelnök emlékszobra.

18 Liszt Ferenc szobra A Püspöki Palota sétatérre néző erkélyéről néz le Varga Imre szobrászművész alkotása, a Liszt Ferenc-szobor. A lemezplasztika a híres zeneszerző október 24-i látogatására emlékeztet, amikor a pécsi püspök vendége volt. Liszt Ferenc alakja a Pécsi Székesegyház felé néz, a szóbeszéd szerint azért, hogy " a bazilika harangjainak zúgását hallja, s ezáltal ihletet merítsen".

19 Janus Pannonius szobra Janus Pannonius költő (magyar nevén Csezmicei János), a humanizmus kiemelkedő alakja ben született, neves európai egyetemeken tanult, majd pécsi püspök lett, Mátyás fontos embere. Ideje nagy részét a költészetnek és a politikának szentelte. Sírja a Székesegyház altemplomában található.

20 JANUS PANNONIUS HITELES ARCKÉPE

21 Krisztus szobrok a Tettyén

22 Az első keresztet Horváth János alkotását 1745-ben állították. A kereszthez fűződik a nép ajkán az a legenda, hogy egy kispap emlékét őrzi, aki szerelmi bánatában erről a helyről a mélységbe vetette magát és szörnyet halt. A másik vasbeton szobor Rétfalvi Sándor alkotása.

23 Aradi vértanúk szobrai Pécs városának van egy olyan rendkívüli, egyedülállónak mondható útja, amely az es szabadságharc leverését követően, az Aradon kivégzett tizenhárom tábornok mellszobrának elhelyezésével e hősök Panteonjának tekinthető.

24 Aradi vértanúk szobrai

25 Niké szobor Pécs felett 1975-ben Magyarország felszabadulásának harmincadik évfordulójára Pécs városa emlékművet állíttatott a Mecsekben. Makrisz Agamemnon szobrász és Jánossy György építész tervező közös munkája mellől szép látványt nyújt a város.


Letölteni ppt "Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések