Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire."— Előadás másolata:

1 4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!

2 csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire csak akkor vezet panaszokhoz, amikor hosszú idő után súlyosan károsított számos létfontosságú szervet. A magas vérnyomást nem véletlenül hívják „ csendes gyilkosnak” vagy „néma gyilkosnak”

3 A néma gyilkos A néma gyilkos könyörtelen és alattomos. Előfordulhat, hogy nem törődünk vele, hiszen kezdetben észre sem vesszük, semmilyen panaszt nem okoz. A magas vérnyomás a szem apró ereit tönkretéve látásromlást, vakságot okozhat.

4 Az agy finom érhálózatát tönkretéve agyvérzést, bénulást idézhet elő. A magas vérnyomás halálos kísérője a gyakori szívinfarktus.

5 A vese érzékeny érhálózata sem bírja sokáig a magas nyomást, ezért veseelégtelenség és halál következhet be. Ezzel még nem is fejezhető be a felsorolás, meg sem említettük a kellemetlen szédüléseket és gyötrő fejfájásokat!

6 magasvérnyomás-betegségben A magas vérnyomás az eddig megismert leggyakoribb betegség az egész világon. Magyarország lakossága különösen veszélyeztetett, hiszen a felnőttek 15-20%- a, a 60 éven túliak több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved.

7 Mielőtt erről az igen elterjedt betegségről részletesebben beszélnénk, szükséges alapfogalmakat tisztázni: Mi a vérnyomás, mivel mérjük, mennyi az ideális érték, magas vérnyomás – mint tünet, magasvérnyomás – betegség, mint diagnózis stb.

8 A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként kb. 72- szer húzódik össze, és egy összehúzódáskor kb. 80 ml vért présel az erekbe, amelyek behálózzák egész testüket.

9 „felső”, „szisztolés érték ”; „alsó”, diasztolés érték”. A vérnyomást két, („higanymiliméterben”) Hgmm-ben megadott számmal jelöljük: A „felső”, az ún. „szisztolés érték ”; Az „alsó”, az ún. „ diasztolés érték”.

10 A vérnyomás felső, vagyis szisztolés értékét a szív összehúzódásakor mérhetjük. Összehúzódás után a szív egy pillanatra megpihen, elernyed, hogy mindjárt újra összehúzódhasson.

11 A vérnyomás alsó, vagyis diasztolés értékét a szív elernyedésekor mérhetjük, mivel ekkor is van vérkeringés és vérnyomás, csak kisebb, mint összehúzódáskor. A vér áramlása mindig folyamatos. Az erek falán mérhető nyomás a vérkör különböző részein a szívtől való távolság és az erek vastagságának függvényében változik.

12 Az általános orvosi gyakorlatban és az otthoni mérés esetén is vérnyomás alatt a bal felkar artériájában a szív magasságában mért nyomást értjük.

13 A vérnyomás egészséges embernél is ingadozik a nap folyamán, tehát egyetlen adatból nem lehet felállítani a pontos diagnózist. fehérköpenyes hipertónia). Maga a rendelésen való megjelenés stressze is okozhat az átlagosnál magasabb vérnyomást (fehérköpenyes hipertónia).

14 120/75 Hgmm A legújabb vizsgálati eredmények alapján nappal 130/80 Hgmm, éjjel 120/75 Hgmm. 140/90 Ha a mért érték nyugalmi állapotban (legalább 5 percig tartó ülés után, semleges hőmérsékletű környezetben), két mérés átlagát tekintve meghaladja a 140/90 Hgmm-t, akkor már magas vérnyomásról beszélünk.

15 Egyre jellemzőbb, hogy az emberek részletes információkra vágynak egészségi állapotukkal kapcsolatban. Ezzel összhangban terjedőben van a vérnyomás időnkénti otthoni ellenőrzése, melyet számos előnye miatt a szakemberek is üdvözölnek.

16 Az előnyök csak akkor élvezhetők, ha a vérnyomás önellenőrzésére vállalkozók jól tájékozottak és pontos értékeket tudnak mérni.

17 A következő rész tartalmából: az otthoni vérnyomásmérés előnyei és buktatói, és a modern mérőműszerekről.


Letölteni ppt "4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire."

Hasonló előadás


Google Hirdetések