Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kovács István Kvantitatív elemző szoftver - SPSS BME – Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kovács István Kvantitatív elemző szoftver - SPSS BME – Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék."— Előadás másolata:

1 Kovács István Kvantitatív elemző szoftver - SPSS BME – Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

2 Az előadás felépítése Az adatelőkészítés folyamata SPSS alapok Menüpontok ismertetése Feladatok

3 Az adatelőkészítés folyamata Előzetes adatelemzési terv kész. Kérdőív átnézése EllenőrzésKódolásAdatbevitelAdattisztítás Statisztikai adatkiigazítás Adatelemzési strat. kiválasztása

4 A kérdőívek átnézése A kérdőív elfogadhatatlan, ha:  hiányos,  nem követték az utasításokat,  megegyező válaszok  a visszaküldött kérdőív hiányos,  határidő után érkezik,  nem megfelelő személy válaszolt. Mintavételi követelményekkel kapcsolatos problémák…

5 Ellenőrzés A kérdőívek átnézése a pontosság javítása céljából pl. olvashatatlan részek, hiányos, nem egyértelmű válaszok. A nem kielégítő válaszok kezelése:  a kérdőívek visszaküldése,  hiányzó értékek hozzárendelése:  a nem kielégítő választ adó megkérdezettek kizárása:

6 Kódolás Azt jelenti, hogy egy kódot, általában egy számot rendelünk minden kérdés minden lehetséges válaszához. Pl.  Strukturált kérdés: válaszadó neme: 1 – nő, 2 – férfi, 9 – hiányzó érték.  Strukturálatlan kérdés: Mi a véleménye a Coca- Cola márkáról?

7 Adattisztítás A válaszok konzisztenciájának vizsgálatát és a hiányzó értékek kezelését értjük. Hiányzó értékek kezelése  behelyettesítés semleges értékkel (átlagérték),  behelyettesítés kikövetkeztetett válasszal,  eset szerinti kizárás,  és a pár szerinti kizárás (más-más a mintanagyság).

8 Adattisztítás II. Statisztikai kiigazítás:  Súlyozás – súlyt rendelünk, mely tükrözi relatív fontosságukat mást esetekhez vagy válaszadókhoz képest (pl. gyakori használók véleménye)  A változó újradefiniálása – az adatok átalakítását jelenti (pl. összevonjunk a kategóriákat)  Skálatranszformáció – célja, hogy összehasonlíthatóak legyenek a skálák más skálákkal

9 Az SPSS alkalmazása adatelemzésnél

10 Az SPSS-ről általában  SPSS – Statistical Package for Social Sciences  A jól megszokott Office műveletek az SPSS-ben is rendelkezésre állnak (pl.: Copy-Paste)  Csak a legutolsó műveletet tudja visszavonni  Nem tud sorokat, oszlopokat bemásolni úgy, mint pl. az Excel

11 Lépések  Manuális adattisztítás (javítás, ellenőrzés)  A kapott válaszok kódolása  Az adatok rögzítése (pl. excel)  Adatbázis kialakítása (SPSS)  Adatbázis tisztítása

12 A program indítása

13 A két nézet közötti váltásra itt van lehetőség

14 A változó neve kn+1 Fontos a jó megfogalmazás, hisz az adatok értelmezhetőségét segíti.

15 Az elemzések eredményeit szemlélteti táblázatok, diagramok stb. formájában. Az ablak bal oldalán fa szerkezetben mutatja a program egymás után az elkészített statisztikákat, s egy kis piros nyíllal jelzi, hogy éppen melyiket nagyítja ki az ablak jobb oldalán. Viewer: Eredmények (Output)

16

17 A fájlnév mellett az adatbázisnak adhatunk egy külön nevet. Összesített információt ad a.sav kiterjesztésű adatfájlokról. Az adatokon addig senki sem tud változtatni, míg be nem fejeztük a munkánkat. A legutóbb használt.sav kiterjesztésű adatfájlok elérhetését teszi lehetővé. A legutóbb használt nem.sav kiterjesztésű adatfájlok elérhetését teszi lehetővé.

18 Új változók (oszlopot) illeszt be attól az oszloptól balra, amelyen állunk. Új eset (sor) beillesztése azon sor felé, ahol állunk. A DV ablakban aktív, változókra lehet alkalmazni (függőlegesen keres) Az output ablak beállítására szolgál (betűméret, stílus, szín) Az output ablakban megjelenő grafikonokban, táblázatokban a változó jelentése, neve vagy esetleg mindkettő szereplejen-e.

19 Megmutatja, hogy az SPSS matematikai műveleteket végző egysége (processor) dolgozik-e. Aktív állapotban szemmel látható az ablak rácsozata. Ha aktiváljuk, a program a VV-ben meghatározott változó jelentését mutatja a DV-ben, egyébként a változók értékeit.

20 Az eseteket növekvő vagy csökkenő sorrendbe helyezi. Az adatbázis sorainak és oszlopainak felcserélésére van lehetőség (szerepek is). Egy vagy több állomány eseteinek vagy változóinak összefűzését teszi lehetővé. Adattömörítésre szolgál. Az általunk megadott funkció (+, átlag stb.) alapján végzi. Az adatbázist egy meghatározott változó szerint részekre, csoportokra bontja. Az adatbázisból eseteket lehet végleg vagy ideiglenesen kizárni. Pl. a túlreprezentált eseteket kisebb, az alulreprezentált eseteket nagyobb értékkel súlyozza a program.

21 Új változó számítását teszi lehetővé: pl. meg szeretnénk határozni egy „atl” nevű változót, amely a tanulók informatika- és matematikajegyeinek az átlagát mutatja, s aki eléri a 4,5-ös átlagot, az év végén dicséretben részesül. Plusz feltétel, hogy a tanuló nyelvvizsgáját 14 éves kora előtt szerezte. Már létező változóink kódolását módosíthatjuk. Pl. A testnevelés órát bontott órarendben tartják, az igazgatónak kell be osztania a diákokat. Az első 8 diákot az első csoportba, míg a többieket a második időpontban induló csoportba helyezi. Az eseteket rangsorolja az alapul vett változók értékei alapján.

22

23 Adatbevitel  Elsődleges – begépeléssel  Másodlagos – létező adatok beolvasása pl. Excel file-ból

24 Első feladat  Elsődleges adatbevitel  Kódoljuk be a lapon található „minta kérdőívet” (csokoládé fogyasztási szokások)

25 Második feladat  Töltsük le és olvassuk be az utazási szokásokkal és a műszaki múzeumok látogatottságával foglalkozó adatbázist!  A továbbiakban ezzel dolgozunk.

26 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kovács István Kvantitatív elemző szoftver - SPSS BME – Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések