Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

UNESCO - Világörökségi Bizottság 1972. november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "UNESCO - Világörökségi Bizottság 1972. november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek."— Előadás másolata:

1 UNESCO - Világörökségi Bizottság 1972. november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek megőrzésére: az UNESCO Világörökség Egyezménye. Az Egyezmény olyan egyedülálló jogi eszköz, amely globális felelősségvállalást tesz lehetővé a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért. Elfogadásának előzményei jóval korábbra nyúlnak vissza.

2 Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és törvényerejű rendelet formájában beépítette azt a magyar jogrendbe. A Világörökség Bizottság két évvel később, 1987-ben döntött az első két magyarországi helyszín felvételéről a Világörökségi Listára. 2002. nyara óta pedig hazánk, ez a 93 ezer négyzetkilométernyi kis ország, már nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Helyszíneink közül hét a kulturális és egy a természeti kategóriában került felvételre.

3 Magyarország világörökségi helyszínei a Duna-part látképe és a Budai várnegyed (1987)

4 A Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Széchenyi lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a gellért-hegyi Szabadság szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Duna-part a Margit-híd. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota épületével, valamint a Duna-part egészen a Petőfi-hídig.

5 HollókőHollókő ófalu és táji környezete (1987) Hollókő

6 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák- karszt barlangjaiAz Aggteleki-karszt és a Szlovák- karszt barlangjai (1995) Az Aggteleki-karszt és a Szlovák- karszt barlangjai

7 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996) Pannonhalmi Bencés FőapátságPannonhalmi Bencés Főapátság

8 Hortobágyi Nemzeti ParkHortobágyi Nemzeti Park – a Puszta (1999) Hortobágyi Nemzeti Park

9 Pécsi ókeresztény sírkamrák Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000) Pécsi ókeresztény sírkamrák

10 Fertő/NeusiedlerseeFertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001) Fertő/Neusiedlersee

11 Tokaj-hegyaljai borvidékTokaj-hegyaljai borvidék (2002) Tokaj-hegyaljai borvidék


Letölteni ppt "UNESCO - Világörökségi Bizottság 1972. november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések