Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről 2016.01.14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről 2016.01.14."— Előadás másolata:

1 ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről 2016.01.14.

2 Jelentkezés  Az egyes tanulók jelentkezésével kapcsolatos adminisztrációt az adott osztályhoz tartozó jegyző látja el.  A diákok személyre szabott jelentkezési lapot kapnak, melyet a kitöltés és az aláírás után a jegyző a Kétszintű érettségi szoftverben rögzíti.  A jelentkezés rögzítésének határideje: Február 15.

3 Jelentkezés  Az érettségi vizsgára való jelentkezés és a felsőoktatási felvételi jelentkezés külön adminisztrációs folyamat.  A felvételi jelentkezést a tanulók egyénileg intézik.

4 A jelentkezési lapot a vizsgázó, nem nagykorú vizsgázó esetén a szülő (gondviselő) is aláírja!

5 Személyes adatok Az adatok megadása és ellenőrzése a személyi igazolvány és a lakcímkártya alapján történik (anya 2. neve, dr. előtag…)

6 Az érettségi vizsga szintjei és fajtái  Az érettségi vizsga szintjei : Középszint (iskola) Emelt szint (kormányhivatal, de itt kell jelentkezni)  Az érettségi vizsga fajtái: Rendes Előrehozott Kiegészítő Szintemelő Pótló Javító Ismétlő

7 Vizsgatárgyak

8 Kötelező vizsgatárgyak: □Magyar nyelv és irodalom □Történelem □Matematika □Idegen nyelv (Kivéve, ha a tanulónak mentessége van.) Kötelezően választható vizsgatárgy: Bármely, kötelező vizsgatárgyak közé nem tartozó tantárgy  A tantárgyakat megválasztani úgy kell, hogy ne legyen időpont ütközés az írásbelin. (pl.: művészeti tárgyak, ének- zene)

9 Vizsgatárgyak  Öt vizsgatárgyból kötelező érettségi vizsgát tenni (több lehet), akkor is, ha valamiből mentessége van.  Az előrehozott (már teljesített) érettségit is be kell írni a jelentkezési lapra. (Elégtelen esetén ennek javítása nem kötelező, más tárgy is választható, hacsak nem kötelező tantárgy.)  Ha szintemelő vizsgát tesz, akkor a már korábbi vizsgáját is fel kell tüntetni és a szintemelést is.

10 Vizsgatárgyak  Ha a tanulónak egy tantárgyból kétféle, közép és emelt szintű vizsgája is van, nyilatkoznia kell, melyik kerüljön a bizonyítványba, a másikról tanúsítványt kap.  Mentességet szakértői vélemény alapján lehet kapni. (csak abban az esetben, ha a mentesség már korábban is létezett, csak BTM-N és SNI estén lehetséges)  Informatika, testnevelés tantárgyaknál a jelentkezési lap mellé nyilatkozatot kell kitölteni.

11 Vizsgatárgyak  Emelt szintű érettségi vizsga csak abból a vizsgatárgyból tehető, amely a felsőoktatási felvételi eljárás során figyelembe vehető érettségi vizsgatárgy (nem feltétlenül a megcélzott intézményben).

12 Az érettségi vizsga menete  Az érettségi vizsga vizsgabizottsága: Elnök (Kormányhivatal megbízása) Vizsgáztató tanárok (Igazgató megbízása)  Nem tagja a vizsgabizottságnak: Igazgató Jegyző

13 Az érettségi vizsga menete  Írásbeli időszak: 2016. május 2-24.  A szóbeli vizsgaidőszak: Középszinten: június 13-24. Emelt szinten: június 2-9.

14 Az érettségi vizsga menete  Írásbeli vizsga – a kijavított dolgozatok megtekintése, jogorvoslat lehetősége, pontozás: 0-változó pontszám.  Szóbeli vizsga – 30 perc gondolkodási idő (kivéve nyelv), önálló felelet max. 15 perc (kivéve a kéttannyelvű oktatásnál, ahol a vizsga 30 percig tarthat célnyelven.) Pontozás: 0-változó pontszám.  Gyakorlati vizsga  Eredményhirdetés

15 Az érettségi vizsga értékelése Középszintű vizsga  80-100% jeles  60-79% jó  40-59% közepes  25-39% elégséges  0-24% elégtelen. Emelt szintű vizsga  60-100% jeles  47-59% jó  33-46% közepes  25-32% elégséges  0-24% elégtelen. Idegen nyelvből emelt szintű érettségi vizsgán ha a vizsgázó legalább 60%-ot ért el, középfokú (B2) komplex típusú, ha 40- 59%-ot ért el, alapfokú (B1) komplex típusú nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű az érettségi bizonyítvány.

16  Kötelező a célnyelv (emelt szinten) + 2, legalább két évig célnyelven tanult tantárgyból célnyelven vizsgázni (lehet középszint is).  Emelt célnyelvű vizsga 60% + két tantárgy középszinten, felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt ad.  Emelt célnyelvű vizsga 40-59% + két tantárgy középszinten, alapfokú (B1) nyelvvizsga bizonyítványt ad. Az érettségi vizsga értékelése kéttannyelvű vizsgánál:

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről 2016.01.14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések