Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Z ÉLETTUDOMÁNYI - KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI KÉPZŐHELYEK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Z ÉLETTUDOMÁNYI - KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI KÉPZŐHELYEK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE."— Előadás másolata:

1 A Z ÉLETTUDOMÁNYI - KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI KÉPZŐHELYEK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 Prof. Dr. Büki András egyetemi tanár, klinikaigazgató, PTE KK Idegsebészeti Klinika Új elképzelések az idegsebészeti szakorvosképzésben, komprehenzív képzés, subspecializációs igények

2 A 90-es évek idegsebésze: Mikrosebészeti technikák széleskörű alkalmazása Részben meginduló szubspecializáció, szubspecializációs tréningek Evidence based medicin elveinek alkalmazása Expert opinion-on alapuló döntéshozatal és képzés romjain épülő új típusú képzési rendszer A Z ÉLETTUDOMÁNYI - KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI KÉPZŐHELYEK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001

3 A 21. század szakorvosképzése az idegsebészetben Szubspecializáció extrém fokot ér el A tudományos bizonyítékon alapuló eljárások dominálnak és a képzés is ez irányba halad a 10-es évek közepéig A 10-es évek elejétől és vélhetően közepétől a tudományos bizonyítékon alapuló eljárások mindenhatósága megkérdőjeleződik, illetve további finomításuk válik szükségessé

4 Az „all round” idegsebészet megszűnt! Aki mindennek mestere, az semmihez sem ért!!!

5 Quo vadis neurochirurgia? A szubspecializációk a szakma széttagolódásához vezetnek A szubspecializációk képzésénél az anya diszciplina összefogó szerepe vitális! Bimanuális idegsebész képzés: hibrid idegsebész képzés Amerikai modell követése már a 90-es évek végétől, lásd: osztrák modell

6 Az endovaszkuláris specializáció Elengedhetetlen a bimanuális vagy más néven hibrid idegsebész képzés Az idegsebész szakorvos két éves ráépített képzésével nyeri el az endovaszkuláris tréninget Az így létrejövő hibrid idegsebész képes a független döntéshozatalra Magyarországon a hibrid képzés csak Szegeden és Pécsett indult el! (Szegeden megszűnt)

7 Veszélyeztetett területek Neuroonkológia Gerincsebészeti kurrikulum Endovaszkuláris sebészet Funkcionális idegsebészet ???

8 A képzés fő irányai és területei A megfelelő szakember kiválasztása: a szakorvosképzés struktúrált curriculum building alapon történő megvalósítása (lásd a további előadásokban) A szubspecializációt leképző szakorvosképzés!

9 Az omnipotens idegsebészekből álló csapat helyett a szakma feltétlen expertjeinek koordinált együttműködése az idegsebészet jövője!

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Z ÉLETTUDOMÁNYI - KLINIKAI FELSŐOKTATÁS GYAKORLATORIENTÁLT ÉS HALLGATÓBARÁT KORSZERŰSÍTÉSE A VIDÉKI KÉPZŐHELYEK NEMZETKÖZI VERSENYKÉPESSÉGÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések