Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FALUSI VENDÉGASZTAL NAGYANYÁINK FAKANALA. Jogi szabályozás  Visszakapta a nevét a falusi vendégasztal szolgáltatás a kistermelői rendelet 2010.júliusi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FALUSI VENDÉGASZTAL NAGYANYÁINK FAKANALA. Jogi szabályozás  Visszakapta a nevét a falusi vendégasztal szolgáltatás a kistermelői rendelet 2010.júliusi."— Előadás másolata:

1 FALUSI VENDÉGASZTAL NAGYANYÁINK FAKANALA

2 Jogi szabályozás  Visszakapta a nevét a falusi vendégasztal szolgáltatás a kistermelői rendelet 2010.júliusi módosításával.

3 Jogszabály alkalmazások  136/2007. (VI. 13.) Kormányrendelete a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységről  62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről  52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

4 136/2007. (VI. 13.) Kormányrendelete a falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységről  alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenység (a továbbiakban: szolgáltató tevékenység): a külön jogszabályban meghatározott, falusi szállásadás nyújtására alkalmas településen alkalomszerűen, látogatók részére nem egyéni vállalkozó magánszemély által  aa)a helyi népművészeti, néprajzi, kézműves, építészeti és kulturálisértékek, örökségek bemutatása,  ab)a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó hagyományok, tevékenységek bemutatása,  acfalusi vendégasztal szolgáltatása,  ad)a helyi gazdálkodási módok, termelési szokások bemutatása,  ae)saját előállítású népművészeti és kézműves termékek értékesítése,  af)az aa)–ae) pontokhoz kapcsolódó falusi rendezvények szervezése, amely nem foglalja magában a szállás helyszolgáltatást;  élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 29-i 852/2004/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet II. sz. melléklet

5 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről E rendeletben foglaltakat nem kell alkalmazni:  a) a magánháztartásban, saját fogyasztásra szánt élelmiszerekre;  b) az élelmiszerek magánszemélyek által végzett alkalmi kezelésére, elkészítésére, tárolására és felszolgálására különösen olyan eseményeken, mint egyházi, oktatási intézményi, családi, települési rendezvények;  c) a kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló rendelet szerint végzett tevékenységre;  d) a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló rendelet szerinti egyéb szálláshelyen végzett tevékenységre;  e) a magánháztartásban vagy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti lakásotthonban folytatott, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység keretében végzett tevékenységre.

6 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről E rendeletet azon tevékenységekre kell alkalmazni, amelynek során a kistermelő az 1. melléklet szerinti kis mennyiségű,  a) általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt (a továbbiakban együtt: vendéglátó létesítmény) látja el,  b) általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el,  c) általa jogszerűen kifogott hallal, közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el.  (2) A kistermelő az e rendelet szerint forgalomba hozni kívánt élelmiszerének előállítása során az alaptermékből feldolgozatlan terméket eredményező előállítási részfolyamatot más élelmiszer-vállalkozással is elvégeztetheti, a nyomonkövethetőség biztosításával.  (3) A rendeletet nem kell alkalmazni az élelmiszerek magánháztartásban és saját fogyasztásra történő termelése és előállítása során.

7 Mennyiségek

8 Falusi vendégasztal - Kistermelői vendégasztal  falusi vendégasztal: a családi magánétkezésekhez előállított házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása és az így előállított saját készítmények értékesítése napi legfeljebb tizenöt látogató részére  Kistermelői vendégasztal : a családi magánétkezésekhez előállított házi élelmi szerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra, napi legfeljebb tizenhat személy részére a kistermelő gazdaságában vagy lakóhelyén

9 Bejelentési kötelezettség  Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság  15.000 Ft

10 a Lényeg A falusi vendégasztal szolgáltatás alkalmas arra, hogy a vendégfogadó:  a helyben termelt élelmiszereket feldolgozva, vagy nyers állapotban helyben forgalmazza;  a házi ételkészítés hagyományait és egyedi ízeit bemutassa;  megőrizze a vidéki, tájkonyha hagyományait;  az érkező turisták, látogatók számára étkezéssel egybekötött gasztronómiai programot adjon.

11 Higiénié  Nem HACCP  Nincs gyártmánylap  Hús,zöldség,sajt  BIZTONSÁG:a falusi turizmus területén az élelmiszerrel kapcsolatban lévő személynek kötelezettsége és felelőssége biztosítani minden vendég egészségét és biztonságát.

12 Az élelmiszerfertőzés okai  1. Azon fertőzött személyek, akik a fertőző betegségek okozóit az élelmiszerre vagy az ételre nem tiszta kezeikkel, a bőrön található gyulladásban lévő vagy gennyes elváltozásokkal, orr- vagy garat fertőzött cseppeivel, stb. viszik át. Az élelmiszeren megtelepedve a kórokozók szaporodnak, van olyan is, amelyik mérget bocsát ki.  2. A helytelen tárolás, amely lehetővé teszi a hozzáférést a rovarok, a rágcsálók számára; a tiszta és nem tiszta élelmiszerek vegyítése (hús, kenyér, krumpli).  3. A nem megfelelő szállító eszközök (a tiszta élelmiszerek nem tiszta kocsiban történő szállítása vagy a húsé hűtőberendezés nélkül), stb.

13 A tisztaság szerepe az élelmiszer fertőzések megelőzésében  Azon helyiségekben, amelyekben készítjük az ételeket, feltétlen és rendszeres tisztaságnak kell uralkodnia: kezdve a nyersanyagok beérkezéstől egészen a készételek tálalásáig.  Hogyan lehet elkerülni az élelmiszerek egymás közti fertőzését?

14

15 Szalmonella és trichinellózis  Ez a két leggyakoribb betegség. Komoly egészségügyi következményei vannak. Nem ritka, hogy egyszerre nagyobb számú fogyasztó is megbetegszik, mivel több ember is evett a fertőzött húsból. A betegség forrása az emberek esetében az élelmük forrása, vagyis a beteg házi állatok.

16 Mi kerüljön az asztalra?

17 Jót,újat,finomat  Friss fűszernövények termesztése,használata  Különleges saláták  Hagyományos – mai igényekhez igazodva  Vendéggel a Vendégért  Kommunikáció  Idény jelleg

18 Sertéspörkölttel töltött burgonyagombóc káposztával A maradék sertéspörköltet használjuk fel. Készítünk egy gombóc tésztát, amibe beletesszük a pörköltet és formázzuk. Sós vízben kifőzzük. Hagymát pirítunk, hozzáadjuk a savanyú káposztát,őrölt köményt.

19 Salátaágy szalonnával sült kenyérrel,mézes mustáros dresszinggel  A szalonnát és a kenyeret felvágjuk. Kipirítjuk a szalonnát,majd hozzáadjuk a kenyeret és együtt ropogósra pirítjuk. A salátának valót összeaprítjuk (répa,káposzta,salátalevél). Az öntethez a mustárt,vörösborecetet,mézet,sót,borsot és olajat összekeverjük.

20 Töltött bundás kenyér  Krémsajtba metélőhagymát vagy újhagymát teszünk. A kenyeret kiszúrjuk pogácsaszaggatóval. Megkenjük a sajtos töltelékkel és ráillesztünk egy másik kenyérszeletet. A tojást felverjük,sózzuk, borsozzuk és a kenyereket beleforgatjuk. Kisütjük.

21 Sonkás- sajtos reggeli  Egy kenyérszeletre sonkát, sajtot teszünk. Ráhelyezzük a másik szelet kenyeret. Jól összenyomkodjuk. A tojásba, sót, borsot és szerecsendiót teszünk, tejjel hígítjuk, belekeverjük a reszelt sajtot. Megforgatjuk a töltött kenyereket és sütjük.

22 Sült hús vajas pirítóssal  A sült húst apróra felvágjuk, így teszünk a tepertővel, póréhagymával és a fokhagymával is. Sózzuk, borsozzuk. A vajat felhevítjük és megsütjük benne a kenyérszeleteket. A krémmel tálaljuk.

23 Juhtúrós- kolbászos palacsinta  A tejet, tojást, lisztet, olajat összekeverjük, belereszeljük a a tisztított burgonyát és hagymát, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben palacsintákat sütünk. A kolbászt felkockázzuk és kisütjük, összekeverjük a juhtúróval, a palcsintákba töltjük. Tetejére tejfölt és reszelt sajtot teszünk.

24 Gasztroturizmus Vendéglátás Idegenforgalom Turizmus

25 Gasztroturizmus  A vidékfejlesztés egyik preferált területe lehet a jövőben az alternatív tevékenységet és jövedelemszerzési lehetőséget jelentő rurális turizmus fejlesztése. A vidéki turizmus fogalomkörébe tartozó turizmusfajták közül leginkább hagyományokra épít a gasztroturizmus. A helyi lakossághoz közel áll, vele könnyen azonosulhatnak, a helyi étkezési kultúrával kapcsolatban érintettnek vélik magukat. A rendezvények alapozhatóak a helyi erőforrásokra, így maradéktalanul megfelel a vidékfejlesztés követelményeinek, vidéki turisztikai mintaterméknek tekinthető

26 Gasztroturizmus  A gasztroturizmus lehetőséget ad egyedi, termékek kidolgozására is, hiszen amilyen egyedi a magyar konyha Európában annyira egyedi termékeket lehet kialakítani a magyar folklórral és a még szinte érintetlen tájakkal egybekapcsolva. A gasztroturizmus megjelenhet önálló termékként, vagy komplex termékek termékelemeként.

27 Gasztroturizmus  Önálló termékként kínálható programok az ünnepek, jeles napok, a tájjellegű konyhák, a főzőversenyek, a történelmi korok konyhái, a szakmai találkozók, kiállítások, a borbírálatok, jellegzetes ételekhez kapcsolódó fesztiválok. A kistérségek gasztroturisztikai ajánlata a turisták természetes kíváncsiságával párosulva olyan spontán fejlődést indukálhat, amire lehet tudatos termékfejlesztést alapozni.

28 Fejlesztési eszközök  Bor- és gasztroturisztikai pozícionálás a tájételek, tájtermékek, borok kínálatának szélesítésével.  Együttműködő párbeszéd és kooperáció szükséges a régiókban az elmúlt években létrejött olyan klaszter típusú szerveződések között,mint a TDM-ek

29 Gasztroturizmus probléma elemei Gyenge együttműködés Hatósági szemlélet Utazás alkalmával nem vonzerő Turista szemlélet elmaradása „Kihalás” veszélye

30 GASZTROTURIZMUS Csomagok minősége Régi idők udvara Gasztronómiai térkép Elkötelezettség Értékek karakteresebb megjelenése ÖSSZEGEZVE

31 Nagyanyáink fakanala  - hagyományos helyi értékek felkutatása  - gasztronómiai termékek  - helyi termékek - ismeretanyag: falusi turizmus, rendeletek, engedélyek beszerzése, elméleti gyakorlati főzés, gazdasági ismeret bővítése 15-20 fő jelentkezését várjuk!

32 Falusi vendéglátó óraszám 560-840 30 %- 70 %

33  KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "FALUSI VENDÉGASZTAL NAGYANYÁINK FAKANALA. Jogi szabályozás  Visszakapta a nevét a falusi vendégasztal szolgáltatás a kistermelői rendelet 2010.júliusi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések