Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Köszöntünk benneteket!. Az ASD Munkacsoport az AOSZ-tól független, de vele együttműködő, autizmus-spektrum zavarral (ASD-vel) diagnosztizált személyek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Köszöntünk benneteket!. Az ASD Munkacsoport az AOSZ-tól független, de vele együttműködő, autizmus-spektrum zavarral (ASD-vel) diagnosztizált személyek."— Előadás másolata:

1 Köszöntünk benneteket!

2 Az ASD Munkacsoport az AOSZ-tól független, de vele együttműködő, autizmus-spektrum zavarral (ASD-vel) diagnosztizált személyek (röviden: „érintettek”) csoportja, amely célul tűzte ki a spektrumzavarral élők életkörülményei javításán túl a társadalmi elfogadottság erősítését is. A csoport célja: Ugyanúgy felnőttként tekintsenek a spektrumosokra, mint bármely más emberre, akár fogyatékkal él, akár nem!

3 Az ASD Munkacsoport – ebben a szellemben – részt vesz az AOSZ korszerű, hálózatosodás-orientált stratégiájának megvalósításában. Ennek lényege az autizmus-spektrum zavarhoz köthető helyi, elszigetelt, de közös ügyért küzdő érdekvédő és munkafeladatokat ellátó társadalmi szervezetek tevékenységének összefogása, a közös érdekvédő tevékenység szolgálata. *** Szeretnénk hallgatóinknak egy rövid áttekintést adni arról, hogy mi is történt ez ügyben az elmúlt néhány hónapban! *** ASD Munkacsoport szerepe az AOSZ hálózatosodásában

4 Salgóbánya Május 9-én Salgóbányán (Salgótarján mellett), csodálatos természeti környezetben került megrendezésre az Abigél Közhasznú Egyesület és az AOSZ szervezésében az a találkozó, ahol szülők és érintettek (utóbbiak között ketten az ASD Munkacsoport tagjai) közös műhelymunka keretében együtt tekintették át az érdekvédelem néhány érdekes és aktuális kérdését. Mintegy kéttucatnyian vettünk részt rajta (szülők és közvetlenül érintettek) Szép természeti környezetben, egy egykori parasztházban került megrendezésre A délelőtt tapasztalatcsere jegyében telt Délutáni témák: HEP (Helyi Esélyegyenlőségi Program), Érdekvédelem helyzete Mit értünk „érdekvédelem” alatt? 4-5 fős csoportokba rendeződve kerestünk rá választ A véleményeket ütköztetve született egy dokumentum, „Mi az érdekvédelem?” (külön dián, később). Kötetlen beszélgetésekre nyílt lehetőség (kötelezettség nélkül) Megtekintettük a közeli Salgó várát.

5 Salgóbánya, május 9.

6

7 Élő csocsó, május 15. 2015. május 15-ére a Kézenfogva Alapítvány játékos, szabadtéri vetélkedőt szervezett fogyatékkal élők és épek számára a budapesti Margitszigeten. Programok (egyebek mellett): Tandemkerékpár „Élő” csocsó. A játékba a munkacsoport tagjaival kiegészített AOSZ csapata is beszállt, három érintettel és egy önkéntes segítővel a soraik között. (Ez egy „felnagyított” csocsó asztal füves pályán, felfújható kerítéssel, ahol a „rudakon” élő emberek foglaltak helyet, „csocsószerű” mozgási lehetőséggel, azaz csak egyszerre tudtak balra-jobbra elmozdulni.)

8 Menekítési gyakorlat a metróban, június 10.

9 Animátor képzés (egy tagunk beszámolója) Az Autizmus Alapítvány és az AOSZ együttműködése során június 11-13-a között megvalósult tréning célja olyan animátorok képzése, akik az általános iskola felső tagozatában, illetve középiskolában speciális (osztályfőnöki) órákat tarthatnak a diákoknak. Az órák célja, hogy a tanulók közvetlen tapasztalatokon keresztül ismerhessék meg, érezhessék át az autizmussal élők nehézségeit, tanulhassanak a segítés megfelelő módjáról, s remélhetőleg elfogadóbbak legyenek az érintett diákok irányában. A képzés három napja egyaránt tartalmazott elméleti és gyakorlati oktatást: Csütörtökön az elméleti órák folyamán a nélkülözhetetlen háttértudást szerezhettük meg, majd Pénteken az órákon végezhető játékos feladatokkal ismerkedtünk meg a gyakorlatban. E feladatokat szombaton azután magunk is elvégeztük. A tapasztalatok összegzésekor derült ki, hogy nem volt olyan résztvevő, kinek ne adott volna valami hasznos, új ismeretet ez a három nap, noha sokan már rendelkeztek előzetes tapasztalattal. A különbözőség nem jelenti azt, hogy valaki rosszabb, vagy kevesebbet ér a másiknál (Temple Grandin után szabadon).

10 MAGYE Konferencia Június 26-án, pénteken, Mohácson került megrendezésre a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének éves, országos konferenciája. A rangos eseményen (először) külön szekciót kapott az autizmus szakosztály, Őszi Patrícia vezetésével. Az eseményre az ASD Munkacsoport egyik tagja is meghívást kapott az FSZK Nyolc Pont Projektje keretében. A meghívott hozzászólt az "Autizmus és Önérvényesítés" témához: Nagyon fontos az autizmussal élők számára, hogy a lehető legtöbb, őket érintő dologban kifejthessék független véleményüket. A velük kapcsolatos döntésekbe be kell vonni őket, mint érintetteket is, illetve a meghívott bátorította a jelenlévőket arra, hogy vegyék fel a kapcsolatot autista érdekvédőkkel, és kérjék segítségüket bármilyen kérdést illetően. A felszólalást igen pozitív visszajelzések követték: Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus spektrum pedagógiája szakiránya ígéretet tett arra, hogy megteremti a lehetőségét annak, hogy az érdekvédelem figyelemkörébe tartozó témákat, jelenségeket a hallgatók a leghitelesebb forrásból, az érintettek élménybeszámolóján keresztül ismerhessék meg. Az Autizmus Alapítvány felajánlotta, hogy meglátogathatjuk a náluk működő Felnőtt Csoportot, illetve személyes kapcsolatok létesítésére és ápolására is lehetőség nyílt.

11 Nagykanizsa A nagykanizsai önkormányzat szociális foglalkoztatója új helyre költözése és bővítése kapcsán 17 autista és megváltozott munkaképességű ember számára jöhetett létre új munkahely. Az önkormányzat családi napot szervezett ennek alkalmából, melyen részt vett a munkacsoportunk és az AOSZ, ahol a mi szerepünk példákkal és tanácsokkal való segítségnyújtás volt az újonnan kialakításra kerülő munkahelyek autizmus-specifikus akadálymentes kialakítása érdekében. Mit is jelent az akadálymentesség „auti” szempontból? Azok a dolgok, amik nekünk akadályt jelentenek, nem kőből, téglából, betonból és acélból épülnek, hanem emberi viselkedésből. Nagyon sokunknak nagy segítséget jelent, ha körülötte rend van: adott időre megy munkába, ott bizonyos feladatot végez, adott időközönként megy szünetre, és az ebéd is biztosan elérkezik, amikor ott az ideje. Segít az is, ha ez a rend nem csak időben, hanem térben is megvalósul, azaz mindennek megvan a helye, és az auti dolgozó által összepakolt dolgokat más lehetőleg nem rendezi át. Mivel sokunk érzékeny a zajokra, fényekre, szagokra stb., nagy segítség, ha van egy csendszoba, ahová bemehetünk néhány percre, amikor úgy érezzük, hogy „sok”. Ha többen szólnak hozzánk, vagy belemerültünk valamibe, segíthet pl. egy ilyen cédula: „Amint végeztél azzal, amit csinálsz, kérlek keress meg – név”. Hasonlóan fontos, hogy a feladatokat sorba tudjuk rendezni, ne érezzük azt, hogy elborít a tennivalók tömege, hogy lehetetlen megcsinálni.

12 Nagykanizsa, július 11.

13 Békéscsaba és Csorvás, augusztus 8.

14

15 Tata, szeptember 12.

16

17 Jamboree, szeptember 19-20.

18 Jamboree, szeptember 19-20.

19 Jamboree, szeptember 19-20.

20 Jamboree, szeptember 19-20.

21 Szekszárd, október 10.

22

23 Janka tanya, november 6.

24 „Esőember” az iskolában, november 13.

25 ÉRDEKVÉDELEM - Alkossuk meg a közös fogalmat! 1. Mit értünk érdekvédelem alatt? Jogok érvényesítése - Célcsoport felmérése, jogi környezet formálása, A társadalomtól elvárt hozzáállás javítása - Szemléletformálás, cserekapcsolatok, önsegítő csoportok működtetése, együttműködés, információs bázis működtetése, „legyen jogunk másnak lenni”, win – win helyzet. Esélyegyenlőség megteremtése - Pozitív diszkrimináció. 2. Milyen feladatokat jelenthet? Felmérés, érdekegyeztetés, vélemények artikulálása, valós és eredményes együttműködés Jogszabályok véleményezése, kezdeményezése, keretek és források legyenek adottak Problémák feltárása, hiányosságok megfogalmazása, döntéshozók befolyásolása Forrásteremtés Ismeretterjesztés, információátadás, érintett személyeken keresztül bemutatni az autizmust Önsegítő csoportok szervezése, társkereső klub, adatbázisok, képzések, hálózatosodás – kapcsolatépítés Az autizmus képzésekbe történő beintegrálása – a duális képzésekben történő részvétel.

26 ÉRDEKVÉDELEM - Alkossuk meg a közös fogalmat! 3. Kik védenek érdeket? Érintettek Akik őket képviselik: szülők, családtagok, szülői szervezetek, szakemberek, jogvédő szervezetek, elkötelezett prominens személyek, állam. 4. Hogyan lehet érdeket védeni? Értékek megmutatása (produktív, értékes, hasznos tagja a társadalomnak az autizmussal élő személy). Kommunikáció!!!! Együttműködve érintettek és érdekvédők kölcsönösen! Összefogással. Kompromisszumkészség. Más érdekeinek szem előtt tartása. Közös elégedettség elérése. Függetlenség megőrzése. Szövetségesek keresése. Közös fellépések, megjelenések. Szakmai felkészültség. Ajánlások készítése. forrás: http://aosz.hu/wp-content/uploads/2015/08/Mi-az-%C3%A9rdekv%C3%A9delem.pdf

27 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Köszöntünk benneteket!. Az ASD Munkacsoport az AOSZ-tól független, de vele együttműködő, autizmus-spektrum zavarral (ASD-vel) diagnosztizált személyek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések