Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családteremtő 1.Mit jelent ez?. Családteremtő A család a biztonság, az elfogadás, a szeretet helye. Akár volt benne részünk eddigi életünkben, akár nem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családteremtő 1.Mit jelent ez?. Családteremtő A család a biztonság, az elfogadás, a szeretet helye. Akár volt benne részünk eddigi életünkben, akár nem."— Előadás másolata:

1 Családteremtő 1.Mit jelent ez?

2 Családteremtő A család a biztonság, az elfogadás, a szeretet helye. Akár volt benne részünk eddigi életünkben, akár nem - a legalapvetőbb emberi jogunk tapasztalni a támogató, bátorító, megbízható közösségi kapcsolat áldásait. Jogunk van szeretetet adni és kapni. Lássuk, milyen az a család, az a közösség, amire vágyunk? A család olyan hely, ahol...

3 Családteremtő...otthon érezheted magad „Hazatérés, erről szól az élet; a kereskedőké, a titkároké, a bányászoké, a méhészeké, a kardnyelőké, mindnyájunké. Otthon: a hely, ahonnan származol, de ugyanakkor a végcélt is jelenti. És a vihar. A vihar az elmédben dúlt. Vagy ahogyan Dante, a költő mondja: Az emberélet útjának felén egy nagy sötétlő erdőbe jutottam, mivel az igaz utat nem lelém. Én végül megleltem az igaz utat, ha a leghihetetlenebb helyen is. ” (Patch Adams)

4 Családteremtő...biztonságban lehetsz A jól működő, pozitív értékeket közvetítő család vagy közösség felruház azzal a képességgel, hogy bízzunk önmagunkban, értékítéletünkben és döntéseinkben. Nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy a szoros, bizalmon alapuló családi kapcsolatok csökkentik a depresszió, és növelik az élettel való elégedettség szintjét. (idézi: Kovács Eszter, Pikó Bettina) Kedves Olvasó! Mennyire vagy elégedett az életeddel? Szeretnél ezen pozitív irányba változtatni? (az oldalakon található kérdésekre a honlap Mozaik/Kérdések- válaszok részében várjuk a válaszokat, véleményeket)

5 Családteremtő...gondoskodnak rólad “Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke.” – Móricz Zsigmond Azok a csecsemők, akiknek pusztán fizikai szükségleteit elégítik ki, de hiányt szenvednek az anyai melegségben és gondoskodásban, elmaradnak a fejlődésben. Szeretetteljes gondoskodásra életünk végéig szükségünk van a kiegyensúlyozott fejlődéshez. A család, vagy a magunk választotta közösség nem csak gyermekkorban, hanem a későbbi életszakaszokban is nyújtja megbízható támogatását.

6 Családteremtő „A félelem ellentéte az elrejtettség. A gyermek, ha anyja karjaiban pihen, nem fél, oltalma ott biztos. Még a légoltalmi pincében sem félt, ha anyja a karjaiban tartotta, pedig az egész utca romba dőlt felette. Az elrejtettséget nem a külső védelem jelenti, hanem az embert körülvevő szeretet. A külső védelem elháríthat bizonyos, látható, megnevezhető veszélyeket, amelyek rettegéssel töltenek el. A bizonytalan, láthatatlan, megnevezhetetlen félelmet egyedül a szeretet tudja legyőzni. ‘A szeretetben nincs félelem’ (János első levele 4,18). Így hát, az, ami után a modern ember leginkább és legmélyebben vágyik: az elrejtettség.” (Theodor Bovet)

7 Családteremtő...vigyáznak rád A támogató család vagy közösség olyan, mint egy biztonságos erődítmény: ha túl nagy a külső nyomás, körülzár és megvéd. De megvéd önmagunktól is: ha olykor rossz döntéseket hozunk, és emiatt bajba kerülünk, van hova menekülnünk. A szerető család vágyik arra, hogy ne keverjük magunkat bajba.

8 Családteremtő...szabad hibáznod A biztonságos, szerető közösségi háttér toleráns az időnkénti rossz döntéseinkhez. Nem utasít el akkor sem, ha hibát követünk el, nem tesz szemrehányást, de segít meglátnunk azt az utat, amelyen járnunk kell, és türelmes a szeretetben. A szülők nem várják el kisgyereküktől, hogy hibázás nélkül, tökéletes magaviseletet tanúsítson, hanem kitartó szeretettel tanítják a helyes irányt és igyekeznek gátolni a jellem vadhajtásainak elburjánzását.

9 Családteremtő...feltétel nélkül szeretnek A családban, közösségben annak a szeretetnek kell uralkodnia, ami nem azért szeret, amilyenek vagyunk, hanem azért, mert vagyunk, függetlenül attól, milyen a külsőnk, véleményünk, viselkedésünk. A család, a közösség minden tagja egyedi, vagyis valamiben különbözik a többiektől, mássága színesítheti az egészet. „A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem fogy.” Korinthusbeliekhez írt levél 13,4-8

10 Családteremtő A család együtt meg tudja oldani a problémákat A képességek és az erőforrások összeadódnak. Amire egyedül nem vagyunk képesek, abban számíthatunk a szerető család, közösség támogatására. A magányos élet jelszava: meg tudom oldani egyedül is! A közösségi élet jelszava: Kérek segítséget, ha kell. Ez néha nehéz, de tanulható!

11 Családteremtő A synergia törvénye: 2 + 2 = 5 Ez a művelet a matematikában paradoxon, de az emberi kapcsolatokra igaz, hogy az egész több, mint a részek összessége. Vagyis együtt könnyebb, mint egyedül. Ez a családi synergia törvénye.

12 Családteremtő Miért fontos a család? „A társadalmat családok alkotják, és ezért az olyan, amilyenné a családfők formálják. A ‘szívből indul ki minden élet’ (Példabeszédek 4,23); a társadalom, az egyház és a nemzet szíve pedig a család. A társadalom jóléte, az egyház eredményessége, a nemzet virágzása az otthon befolyásán múlik.” „Az otthont azzá kell tennünk, amit ez a szó magában foglal. A földön a menny előképe legyen, az a hely, ahol ápolják az érzelmeket annak tudatos elnyomás helyett. Boldogságunk a szeretet, a rokonszenv és az egymás iránti udvariasságunk ápolásától függ.” (Ellen G. White)

13 Családteremtő Miben segíthet nekem ez a program? Előfordulhat, hogy a „család” fogalma rossz érzéseket kelt bennünk. Lehet, hogy a család, amelyben születtünk, lemondott rólunk vagy elutasított minket; lehet, hogy kibékíthetetlen ellenszenvet érzünk magunkban. De lehet, hogy van lehetőség a nézőpontok kölcsönös átgondolására (a magunkéra is), a megbocsátásra vagy a bocsánatkérésre. Ez nem a kapcsolatok „felújítása”, hanem egy új alapokról való építkezés, egy rehabilitációs folyamat.

14 Családteremtő Miben segíthet nekem ez a program? Ha nincs is lehetőség a születési családunkkal való kapcsolatfelvételre (vagy nincs kivel), nem kell lemondanunk a családi közösség áldásairól. Van olyan, a Biblia elvei szerint működő közösség, olyan emberek, akik szívesen lennének a családunk, és betöltenék mindazt, amiről ebben a vetítésben szó volt. A Bibliában ez szerepel: „…aki százannyit ne kapna…fitestvéreket, nőtestvéreket, anyákat, gyermekeket” Márk evangéliuma 10, 30

15 Családteremtő Miben segíthet nekem ez a program? A családunk, akár beleszülettünk, akár magunk választjuk, nem tökéletes emberekből áll, ahogy mi sem vagyunk azok (sajnos, Te sem). A jól működő kapcsolatok üzemanyaga az elfogadás, a kitartás és elsősorban a szeretet. Kedves Olvasó! Vállalkozol arra, hogy új kapcsolatok épüljenek fel az életedben? Ehhez Rád is szükség van.

16 Családteremtő A sorozat következő vetítésein ezekkel a témákkal foglalkozunk még: Melyek a család feladatai, hogyan kell működnie, mit ad, mitől véd Emberi kapcsolatok lehetőségei, kihívásai Megbocsátás, bocsánatkérés Erőforrásaink és a közösség erőforrásai Kommunikáció Konfliktusok kezelése, problémák megoldása Változások és veszteségek kezelése Egészségügyi kérdések

17 Tavaly tavasszal egynapos kirándulást szerveztünk Királyrétre, kisvasutazással, közös ebédfőzéssel. A kiránduláson Melegedőnk vendégei közül 13-an, segítő önkéntesek szintén 13-an vettek részt. A kiránduláson készült képek a honlapon megtekinthetők. Hasonló programot szervezünk idén tavasszal is. Nyár elején egy bográcsos pikniket tervezünk, ahol együtt készítünk ebédet az önkéntes segítőkkel. Egy korábbi piknikről készült videót találhatsz a honlapon (kedvcsinálóul). Családteremtő A Családteremtő program extrái

18 Szeretnénk elősegíteni, hogy a Családteremtő program követői és az önkéntes segítők között, a kirándulás és a piknik során kialakuló kapcsolatok tovább erősödjenek. Ezért meghatározott feltételekkel lehetőséget biztosítunk nyári, 1 hetes Bibliatáborban való részvételre.

19 Családteremtő A Családteremtő programot, a tavaszi kirándulást, a pikniket és a nyári táborokban való részvételt a Keraksza melegedő munkatársai, az, és önkéntes segítők támogatják. Az – ról a honlapunkon talál bővebb tudnivalót.


Letölteni ppt "Családteremtő 1.Mit jelent ez?. Családteremtő A család a biztonság, az elfogadás, a szeretet helye. Akár volt benne részünk eddigi életünkben, akár nem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések