Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jelátalakítás és kódolás Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jelátalakítás és kódolás Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság,"— Előadás másolata:

1 Jelátalakítás és kódolás Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság, a digitális jel esetében pedig a diszkrét érték. Napjainkra egyre nő a digitális jelek térhódítása. Ez összefüggésben van az informatika rohamos térhódításával, mert a digitális jeleket könnyebb rögzíteni és műveleteket végezni velük!!!

2 Jelátalakítás és kódolás Az analóg szó jelentése: hasonló. Néhány példa: A hálózati feszültség szinuszosan változik – másodpercenként 50 szinusz- hullámot ír le. A hang amit hallunk időben folyamatosan változó nyomáshullám. Az audió kazettán rögzített hangfelvétel a mágnesezettség folyamatos változásaként tárolódik el. Előnyei: mára már széles körben elterjedt adathordozókat használhatunk egyszerűen a tárolására. Hátrányai: a tárolás során minőségromlás következik be a jelben. A hagyományos tárolóeszközök sérülékenyek (főleg a mágneses adattárolásé).

3 Jelátalakítás és kódolás A digitális jel jellemzői: Időben nem folyamatos „lefolyású”, hanem kvantált (előre meghatározott értékekből álló) nagyságú. A digitális jelet a legtöbb esetben számjegyekkel írjuk le,a kettes számrendszerrel, binárisan: csak 0 vagy 1 értékű lehet. Néhány példa: Audió CD lemez, DVD lemez, Digitális fénykép Előnyei: a tárolás egyszerű és olcsó. A digitális jelek minősége nem romlik. Könnyen reprodukálható minőségvesztés nélkül. Az utólagos feldolgozásuk könnyen megoldhatók különböző szoftverek segítségével. Hibajavító kód rendelhető hozzá, pl. az audio CD-lemezek esetében az apróbb karcosodás okozta hibákat ezzel küszöbölik ki. (a „régi bakelit” lemez esetében sercegő, kattogó hang) Hátrányai: bizonyos szintű alkalmazói készséget feltételez.

4 Jelátalakítás és kódolás Az analóg jel digitalizálása Az analóg jelet elegendően sok mintavétellel és felbontásban jól lehet közelíteni, digitalizálni. Ezt a folyamatot nevezzük A/D (analóg/digitális) átalakításnak. Példák: Videofilmek digitalizálása, régi fényképek digitalizálása, scanner alkalmazása, digitális fényképezés, kamera, stb

5 Jelátalakítás és kódolás A digitális fénykép előnyei minden felhasználó számára nyilvánvalóak: A fényképek azonnal megtekinthetők a beépített kijelzőn, egyszerű eszközökkel egy PC-n közvetlenül feldolgozhatók. Az otthoni nyomtatón bármely kívánt darabszámban és formátumban nyomtathatók. A képadatok azonnal rendelkezésre állnak digitális formátumban. Bármikor elküldhetők adathordozón vagy e-mailen keresztül, illetve importálhatók más alkalmazásokba további felhasználásra, pl. internet oldalakba történő beillesztéshez. És mindezt kényelmesen otthon, hosszú várakozási idők nélkül, és szükségtelen előhívási költségek nélkül. Könnyen szerkeszthető/retusálható.

6 Jelátalakítás és kódolás Milyen előnyei vannak egy DVD filmnek a VHS videokazettával szemben? A kiváló minőségű digitális kép és hangminőség mellett az egyszerűbb jelenetválasztás és navigáció a legnagyobb előnyök. Azonban a legtöbb DVD lemezen olyan extrák is megtalálhatók, mint a rendezői interjú, a többnyelvű szinkron, a különféle képernyőformátumok és a több kameraállásból felvett jelenetek. Emellett fontos, hogy a DVD lemezek minősége örökké állandó - szemben a VHS szalagok kopásával, gyűrődésével, demagnetizálódásával.

7 BMP = Bitmap. A képek lehetnek fekete- fehérek, 16, illetve 256 színûek, esetleg 24 bitesek. A képeket jellemzõen tömörítés nélkül tárolja. GIF = Színek száma: 256 (maximum). A palettás formátum (GIF87a) veszteségmentes tömörítéssel tárolja a képeket. További fajtáiban már mozgó grafikák is lehetnek. JPG = Az egyik legnépszerûbb formátum. Maga a képformátum kisebb-nagyobb veszteséggel ugyan, de igen jó minõségben tömörít. Kis fájlmérete miatt az internet egyik legkedveltebb formátuma. PDF = a PDF pontosan úgy jelenik meg a felhasználó gépén, ahogyan azt a készítõ megcsinálta - ellentétben pl. a HTML-lel. PNG = Maga a tárolás veszteségmentes, ám a tömörítési eljárásuk 10-30 százalékkal jobb a GIF-nél. TIFF = A TIFF 6.0 gyakorlatilag napjaink vezetõ nyomda-formátuma lett. MPEG Audio Előnye más hangkódolási formátumokkal szemben, kifinomult tömörítési elvének köszönhetően az MPEG állományok sokkal kisebbek. MP3 A hangfájlok tömörítését elenyésző minőségcsökkenéssel teszi lehetővé, a tömörítési eljárás a nem hallható hanginformációk kiszűrésén alapul. RAW A legalapvetőbb fájlformátum. WAV A fájl tetszőleges hangesemény tárolására alkalmas, a MIDI állományokkal szemben nem csupán a zenére korlátozódik. MIDI szabványos adatformátumot elektromos hangszerek és zenei hatások rögzítésére hozták létre.


Letölteni ppt "Jelátalakítás és kódolás Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések