Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi."— Előadás másolata:

1 ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Gabonakutató Nonprofit Kft Tudományos Kollokvium

2 Triticale (X Triticosecale Wittmack)  az első ember által alkotott gabonanövény: búza ( Triti cum aestivum) X rozs (Se cale cereale)  19. század második felétől keresztezések;  Kiss Árpád magyar nemesítő állította elő az első fajtákat a világon, a Triticale No. 57 és a No ban kaptak minősítést;  jelenleg 25 fajta a magyar Nemzeti fajtajegyzékben, ebből 7 magyar nemesítésű. 2

3 Termőterülete Világ Magyarország 3

4 Felhasználás  takarmányozásra  megújuló energiaforrásként  humán célú felhasználás ??? 4

5 A gabonafélék táplálkozásban betöltött szerepe  a táplálkozási piramis alapját képezik  a napi energiabevitel 28%-át adják mindkét nem esetén  a szénhidrátbevitel fele gabonafélék fogyasztásából ered  a fehérjebevitel mintegy negyedét biztosítják  élelmi rost bevitel harmada származik cereáliákból (Sarkadi Nagy et al., 2012) 5

6 (Healthgrain forum, 2012) elhízás↓2-típusú DM↓ szív- és érrendszeri megbetegedések ↓ vastag- és végbél daganatok ↓ Teljes őrlésű liszt bevitel ↑ élelmi rost bevitel ↑ bioaktív komponensek ↑ bélműködés↑ glikémiás index ↓ jóllakottság érzés ↑ fermentáció a vastagbélben ↑ inzulin iránti érzékenység ↑ Tumor növekedés ↓ vérlipidek ↓ antioxidánsok ↑ gyulladáscsökkentő anyagok ↑ 6

7 Irodalmi adatok (%)BúzaTritikáléRozs Nyersfehérje Nyerszsír1,8-2,71,5-2 Keményítő Élelmi rost Hamu1,3-2,11,4-2,91,6-2,1 (Andersoon, 2009; Dewettinck et al, 2008; Gibreel et al., 2011; Mergoun et al., 2008; Pena, 2004; Rakha et al., 2011; Zilic, 2011) 7

8 Vizsgálati anyagok  3 tritikálé fajta ( GK Idus, GK Rege, GK Szemes ) és 7 törzs ( Tc 1,2,3,4,5,6,7 ) vizsgálata és összehasonlítása 2 búza fajtájával ( GK Békés, Jubilejnaja-50 ) és 1 rozs fajtával ( Wibro )  2 termőhely: Kiszombor, Szeged  évjárat: 2012,

9 Vizsgálati módszerek  Nedvességtartalom-mérés (gyors, szárításos)  Nyersfehérje-tartalom mérés (Dumas)  Sikérmosás (MSZ EN ISO 21415/1:2007)  Gluteninek és gliadinok aránya (RP-HPLC)  Nyerzsírtartalom-mérés (MSZ :1979)  Hamutartalom-mérés (MSZ :1987)  Élelmi rosttartalom-mérés (MÉ, /1 számú irányelv)  Arabinoxilán tartalom meghatározás (GC)  Elemösszetétel meghatározás (ICP-OES) Statisztikai analízis (ANOVA, t-próba) a StatSoft STATISTICA 12 program segítségével. 9

10 Eredmények (%)Búza átlagTritikálé átlagRozs Nyersfehérje12,9 12,5 12,68 Nyerszsír1,44 1,12 1,26 Keményítő62,1 61,4 57,9 Élelmi rost9,42 12,0 15,15 Hamu1,54 1,64 1,66 10

11 Fehérje tartalom 11

12 Sikér tartalom 12

13 A sikér gliadin frakcióinak aránya 13

14 A sikér glutenin frakcióinak aránya 14

15 Nyers zsír tartalom 15

16 Élelmi rost tartalom 16

17 Élelmi rost - Arabinoxilán tartalom A/X arány 0,690,660,590,620,660,60,580,680,720,750,650,60,67 17

18 Arabinoxilán tartalom 18

19 Keményítő tartalom 19

20 Keményítő korreláció 20

21 Ásványi anyagok  a tritikálé gazdag: Ca, Mg, P, K, Cu, Zn, Fe tekintetében;  a fenti elemek koncentrációja meghaladja a búza és a rozs referenciákban mért értékeket;  szignifikáns termőhelyi hatás, a kiszombori termőhely átlag értékei magasabbak;  GK Rege fajta kiemelkedő. 21

22 Összegzés  a beltartalmi mérések eredményei az irodalmi adatokat tükrözik, a tritikálé eredményei a búza és a rozs értékei között vannak;  a GK Idus nyerszsír és élelmi rost tartalomban kiemelkedő;  a GK Rege ásványi anyagokban gazdag;  a GK Szemes minden jellemzőben jól teljesít, de nem kiemelkedő;  élelmi rost, keményítő és ásványi anyagok tekintetében szignifikáns különbség a termőhelyek között. 22

23 GK Szemes Kenyér végtermék beltartalmi értékei (%) BL 80 búzakenyérSzögedi Rozsbuza Mindennapi kenyér Többlet (%) Nyersfehérje9,65 10,21 6 Nyerszsír0,01 0,05 - Hamu1,56 1,61 3 Élelmi rost3,17 4,53 43 Keményítő49,1 47,1 -4 (mg/kg) Ca P K Mg Zn10,2 7,5 36 Fe15,3 13,1 17 Cu2,85 2,

24 GK Rege Kenyér végtermék beltartalmi értékei (%) BL 80 búzakenyérSzögedi Rozsbuza Dieteikai kenyér Többlet (%) Nyersfehérje9,65 7, Nyerszsír0,01 0,21 - Hamu1,56 2,4 154 Élelmi rost3,17 10, Keményítő49,1 40,

25 Köszönet Balázs Gábor Bíró Attiláné Harasztos Anna Helga Haskó Anita Kertész Zsófia Kovács Zsuzsa Marosi Dóra Szabóné Czank Bernadett Szalainé Bubori Erika Szűcsné Makay Erika Ez a tanulmány a GOP számú pályázata segítségével valósulhatott meg.

26 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések