Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. rész :Táplálékunk összetevői 10.3. Zsírok Klikk a folytatáshoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.3. Zsírok Klikk a folytatáshoz."— Előadás másolata:

1 10. rész :Táplálékunk összetevői 10.3. Zsírok Klikk a folytatáshoz

2 Ételeink alapvető alkotóelemei: A fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, az élelmi rostok, az ásványi anyagok és a vitaminok. Ebben a részben a zsírokról és azok élettani szerepükről beszélünk.

3

4 A zsíroknak, amelyek zsírsavakból épülnek fel, számos funkciójuk van az emberi szervezetben: ezek közé tartozik a zsírban oldódó vitaminok bélből való felszívódásának elősegítése, a gyermekkori fejlődés, a nemi hormonok termelődésének elősegítése és az anyagcsere szabályozása.

5 hasznoskáros telített telítetlen Vannak „hasznos” és „káros” zsiradékok. A hagyományos étrend szerint táplálkozó emberek legtöbbje túlzott mennyiségű rossz, ún. telített és túl kevés jó, azaz telítetlen zsiradékot fogyaszt. Míg a telített zsírok megemelik a vérkoleszterin szintjét, a telítetlenek csökkentik vagy nem befolyásolják.

6 Speciális zsírféleség a vérben keringő koleszterin, amely a civilizált országokban minden 10 haláleset közül a csaknem 4 haláláért felelős szív- és érrendszeri betegség egyik legfontosabb rizikótényezője.

7 Legfontosabb növényi eredetű zsiradékunk a napraforgóolaj és az olívaolaj. Mind íz, mind tápanyagok szempontjából a hidegen sajtolt, finomítatlan olívaolaj a legjobb.

8 Hasznos zsírokat tartalmaznak még az avocado, diófélék és olajos magvak.

9 Szójaolaj, pálmaolaj, szezámmag-olaj, mandulaolaj, dióolaj

10 A felnőtt ember napi zsírszükséglete testsúlykilogrammonként 1 gramm. Ezt fele- fele arányban állati és növényi eredetű zsiradékokból kell fedeznie. Túl sok telített zsírsav elhízáshoz vezet, mert a szervezet elraktározza.

11 a szalámi, a húspástétom,a tejszín, a tej, a sajt, a tojássárgája, a majonéz, a sütemények, a csokoládé stb. Az állati eredetű zsírok telített, azaz „rossz” zsírok: a szilárd főzőzsír, a kemény vaj és a margarin, a hús, a szalonna, a kolbász, a virsli,

12

13 Kezeljük óvatosan a „light”, esetleg „lite” jelzőket. A redukált zsír nem azonos az alacsony zsírtartalommal. Sok ételnek csökkentett a zsírtartalma, mégis magas a kalóriaértéke. 100 grammonként 20 g zsír nagy mennyiség 100 grammonként 3 g pedig kevés.

14 Étkezési szokásaink alapján megállapítható, hogy fehérjékből, zsírokból és szénhidrátokból nem szenvedünk hiányt.

15 Általában a rostok, a vitaminok és az ásványi sók hiányoznak étrendünkből. Ezekről részletesebben a következő részekben olvashatnak.


Letölteni ppt "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.3. Zsírok Klikk a folytatáshoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések