Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szezonnyitó szakmai nap 2015. április 22., Tihany dr. Weingartner Lilla főosztályvezető Kereskedelmi és Energiahatékonysági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szezonnyitó szakmai nap 2015. április 22., Tihany dr. Weingartner Lilla főosztályvezető Kereskedelmi és Energiahatékonysági."— Előadás másolata:

1 Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szezonnyitó szakmai nap 2015. április 22., Tihany dr. Weingartner Lilla főosztályvezető Kereskedelmi és Energiahatékonysági Főosztály Ki lehet nyitva szezonban?

2 A jogszabályról A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény Hatályba lépés: 2015. március 15. Kiskereskedelmi tevékenységet végző üzletek főszabály szerint éjszaka, vasárnap és munkaszüneti napokon nem nyithatnak ki.

3 Vonatkozó jogszabályok a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény (Kszvmtv.) a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzési tilalomtól eltérő nyitva tartás engedélyezésének feltételeiről szóló 53/2015. (III.17.) Korm.rendelet a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.), a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet

4 4 Kivételi körök a törvényben 1. a gyógyszertárak 2. a nemzetközi közforgalmú repülőtéren kialakított üzletek 3. a közforgalmú vasúti és autóbusz pályaudvarok területén kialakított üzlet 4. a büntetés-végrehajtási intézetek területén történő kereskedelmi tevékenységre; 5. az egészségügyi intézmények területén történő kereskedelmi tevékenységre; 6. a piacon, továbbá helyi termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre; 7. a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre; 8. az üzemanyagtöltő-állomások; 9. a katonai objektumokon belül folytatott kereskedelmi tevékenységre; 10. a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre; 11. a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre; 12. a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre; 13. a vendéglátásra; 14. a világörökségi területen található üzletekre, valamint 15. a kulturális tevékenységet és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre

5 5 Kivételi körök a törvényben adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak az üzletek A december 24-ét megelőző negyedik hét legkorábban a november 26-ával, legkésőbb pedig a december 02-ával kezdődő időszak kezdetét jelenti, mely a törvény szerint december 24-ig tart. december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között nyitva tarthatnak az üzletek minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak az üzletek

6 6 Különös rendelkezések üzletcsoportok szerint 1.Kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzlet kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között tarthat nyitva 2.A sportlétesítményekben lévő boltok vasárnap és munkaszüneti napokon a sportrendezvények ideje alatt nyitva tarthatnak 3.Újságos és virágos vasárnap és munkaszüneti napokon 6 óra és 12 óra között tarthat nyitva 4.Családi alapon: Az az üzlet, melynek árusítótere a 200 m2-t nem haladja meg nyitva tarthat az általános zárva tartási időszakban is ha a kiskereskedelmi tevékenységet legalább 1/5 tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos, vagy annak segítő családtagja folytatja.

7 7 Fontos fogalmak Segítő családtag (A kereskedő az ellenőrzéskor köteles teljes bizonyító erejű magánokirati formában nyilatkozni.) házastárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, testvér Árusítótér az üzleten belül a termék vásárlóknak történő bemutatására és értékesítésére szolgáló terület Kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenység üzletszerű gazdasági tevékenység keretében bevásárlóközpont, piac, vagy vásár üzemeltetése, ideértve az ott forgalmazott termékek raktározásával, szállításával összefüggő vagy egyéb, a kereskedelmi tevékenység folytatásának elősegítésére irányuló szolgáltatások nyújtását

8 Gyakori kérdések

9 9 Kiskereskedelmi tevékenység - szolgáltatás A tevékenység központja Termék forgalmazása Másodlagos Szolgáltatás nyújtása Elsődleges

10 10 Kiskereskedelmi tevékenység - vendéglátás Kisker. tevékenység Vendéglátás (bejelentésében a vendéglátási tevékenységet megjelölte) Törvényi fogalom Kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is Termék- értékesítés a célja E fogalomnak nem eleme, hogy a vendéglátó kereskedő a helybeli fogyasztásra biztosít-e pultokat, asztalokat, ezért ezek hiánya ellenére, amennyiben a fenti fogalmi elemek együttesen adott tevékenység vonatkozásában fennállnak, az vendéglátásnak minősül. A szolgáltatás minőségét erősítő elem

11 11 Piac területén lévő üzletek Amennyiben az üzlet a jegyző által vezetett nyilvántartás tanúsága szerint a piac területén található, úgy kivételt képez a törvény hatálya alól

12 12 Mit értünk pékáru és tejtermék kizárólagos értékesítésén? Kizárólagosság alatt az üzlet tevékenységi körébe tartozó termékek körét, és nem a tevékenységi körtől függetlenül történő termék kizárólagos értékesítését kell érteni. Ennek megfelelően a kizárólag tejterméket és pékárut értékesítő üzlet tevékenységi körébe kizárólag a tejtermék és pékáru értékesítése tartozhat.

13 13 Kinyithatnak a dohányboltok? A törvény hatálya az abban megfogalmazott kivételek mellett minden kiskereskedelmi tevékenységre kiterjed.  a dohánytermék-kiskereskedelemre is.

14 14 Mi a szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenység helyszíne? A kiskereskedelmi tevékenységhez szorosan kapcsolódó a szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenység helyszíne a fürdő, strand területe, illetve a kulturális tevékenység helyszíne lehet.

15 15 Fesztiválokra kiterjed a törvény hatálya? Nem terjed ki a hatálya, amennyiben a fesztiválok és egyéb rendezvények vásárnak és/vagy kulturális tevékenységet kiszolgáló kereskedelmi tevékenységnek minősülnek.

16 16 Mi a kulturális tevékenység? A kulturális tevékenységnek nincs törvényi fogalma. Az emberiség egésze, vagy egyes tagjai által létrehozott egy vagy több meghatározott szellemi termékkel, vagy ezek összességével kapcsolatos tevékenység, amely elsősorban ezek közvetítését célozza. A kulturális tevékenységet kiszolgáló kereskedelmi tevékenység pedig a kulturális tevékenység folytatásának elősegítésére irányuló kiskereskedelmi tevékenység.

17 17 Benzinkutak Kertv.: „Az az üzemanyagtöltő állomás területén működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül.” A Kertv. szerint üzlet a kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak. Ha ugyanazon – egy légterű – üzletben (épület, épületrész…) üzemanyag értékesítés és kiskereskedelmi tevékenység is folyik, az üzlet nyitva tarthat a Kszvmtv. szerinti általános zárva tartási időszakban.

18 18 Tervezi-e a Kormány a kivételi körök bővítését? A törvény pontosan meghatározza, hogy kik azok, akik vasárnap is nyitva tarthatnak. A Kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a törvényben foglalt kivételi körök bővítését kormányrendeleti szinten indokolja. Ezért a kabinet egyelőre olyan rendeletet alkotott, amely nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére.

19 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szezonnyitó szakmai nap 2015. április 22., Tihany dr. Weingartner Lilla főosztályvezető Kereskedelmi és Energiahatékonysági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések