Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban."— Előadás másolata:

1 Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban foglaltaknak meg kell felelni – ellenőrzések  HITELESSÉG

2

3  teljesítmény és megfelelési kényszer az oktatásban  nem tud minden nevelési helyzetre megoldást adni (alapvető érzelmi, biztonsági szükségletek – szeretetnyelvek alkalmazása „nagy tömegben”) – nem is kell…  „rendszerben” gondolkodás  személyesség  nem feladata a család, az anyai – apai funkciók, szerepek, felelősség átvétele – képtelenség/lehetetlenség  ne is próbálkozzunk…  leginkább a biztonságot adó érzelmi/baráti kapcsolatok kialakítása terén: korlátozottak a lehetőségek: időhiány  empátiacsökkenés, frusztráció  agresszivitás,  nagyon sok olyan érzelmi, viselkedésbeli működés van a személyiségben, ami indirekt módon, valaminek a hatására indul el (pl.: vicc  nevetés )

4 A gyermekek társas-érzelmi szükségleteinek kielégítése immáron a pedagógiai gyakorlat elsőszámú kihívásai közé tartozik:  érzelmi biztonságuk megerősítése – fejlesztése  közösséghez tartozásuk segítése – magányosság!!!  az unalom problémája  érzelmek és élmények átélése  az értékekben való megerősítésük  szociális kompetenciájuk fejlesztése  jellemük fejlesztése Érzelmileg sokkal kiszolgáltatottabb és veszélyeztetettebbek, boldogságukban, későbbi életük eredményességében törékennyé váltak gyermekeink.

5  Módszert és gyakorlatot ad  Szemléletet formál  Új ismereteket ad Ráadásul:  Kedvet csinál  Feltölt, energetizál  Megerősít  Motivál

6  Mit jelent?  Értéket alkotó SZABADIDŐ-SZERVEZÉS-t  Akkreditált pedagógus-továbbképzést! „Esélyt, hogy hass!”

7 A szabadidő-szervezés fogalmával, feladatával, szerepével az iskolák „tudnak mit kezdeni”, találkoznak is vele minden tanévben:  osztálykirándulás  határon túli kirándulás szervezése, megvalósítása  iskolai rendezvények  osztályfőnöki órák  „napközi”  táborszervezés A szabadidő szervezése jól megtervezett pedagógiai – pszichológiai fejlesztési célokkal, releváns módszertannal, az életkor szükségleteinek figyelembe vételével, élményszerű módon rendkívül fejlesztő lehet.

8  A sikerélmény, a személyesség, a játék megtapasztalása révén az öröm a motiváció.  Az érzelmi biztonság.  Fejlődik a szociális kompetencia és az érzelmi intelligenciával kapcsolatos képességek.  A tanár – diák kapcsolat minőségi fejlődése.

9  Befogadóbbá és élhetőbbé teszi az iskolát.  Familiárisabb lesz.  Az iskola „alma mater”(„tápláló anya”) lehetősége kibővül. Nem csak oktató intézmény, hanem otthont is ad.  Pedagógiai programját hatékonyabban tudja megvalósítani.  Vonzóbb lesz…

10  Az iskolaelhagyók számának csökkentése:  „Mert az ember olyan, ha szeretve érzi magát, ha jól érzi magát egy adott helyen, onnan nem akar elmenni…”

11 Magyarország lakosságából kb. 1.5 millió ember tanul:  alap (748.000)  közép (502.000)  felsőfokú (224.000) oktatási intézményben.  Közülük 6% tartozik valahová, valamilyen „közösséghez”, 90.000 gyermek és fiatal.  94%-uk nem tartozik sehová, ők 1.384.000-en vannak…

12 1. Elősegítsük és helyt adjunk minél több közösségek létrejöttének pl. cserkészcsapat, vagy stb… 2. Ne féljünk ettől!

13 Olyan alapozó képzést,  mely épít a már előzőekben megszerzett kompetenciákra,  megerősít,  sikerélményt ad, valamint a  fokozatosság elvét betartva, de  elősegíti, hogy mielőbb belekezdhessen a résztvevő egy cserkészcsapat létrehozásába.

14 „A tanítás is azzal kezdődik, mint a szerelem: hódítással. És ugyanazzal lehet elrontani is: Ha valaki varázslat helyett pusztán idomít.” (Jókai Anna) A mi varázslatunk: „KISKÖZÖSSÉG, NAGY ÉLMÉNY!”


Letölteni ppt "Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések