Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében."— Előadás másolata:

1 A HIV ÉS AZ AIDS

2 A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri működés miatt megjelenő oppurtunista (= megalkuvó, azaz akkor jelentkezik, mikor az immunrendszer működése csökken) betegségek, fertőzések, és daganatos megbetegedések.

3 AIDS fertőzöttek megoszlása az USA-ban Homo- vagy biszexuális: 58% Vénás kábítószer-élvező: 25% Fertőzött anyák gyermekei, fertőzöttekkel heteroszexuális kapcsolatot létesítők, fertőzött vért kapottak: 17% Magyarországon a becsült HIV fertőzöttek száma 2-4 000 fő között valószínű

4 A nyilvántartott HIV-pozitív személyek megoszlása megyénként

5 Fertőződés HIV fertőzés úgy jöhet létre, ha szabad vírus, vagy vírussal fertőzött sejt közvetlenül a vér- vagy nyirokpályába jut. A fertőzés testnedvekkel történik (vér, ondóváladék, hüvelyváladék). Ez történhet védekezés nélküli szexuális kapcsolattal, fertőzött vérrel, valamint anyáról gyermekére (a méhben, szülés közben, vagy szoptatáskor).

6 A HIV - vel való fertőződés átlagos valószínűségenövelő tényezői Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel 95% (Teljes vér transzfúziója esetén) Fertőzött anyáról, gyermekére 25-30% Anyatejes táplálás14% Védekezés nélküli szexuális kapcsolattal 0,1- 1% (Nemi szervek gyulladása, menstruáció) Közös tű, fecskendő használata 0,5-1% Egészségügy 0,5% alatt

7 Megjelenő tünetek Láz 97% Megnagyobbodott nyirokcsomók 77% Pharingitis/garatgyulladás 73% Bőrkiütések 70% Ízületi- és izomfájdalom 58% Fejfájás 30% Hányinger, hányás, hasmenés 30% Levertség, fáradtság 20%

8 A HIV fertőzés szakaszai 1., Klinikailag tünetmentes fertőzés: 6-8, de néha 10 évig is eltart. Már megjelennek az ellenanyagok, és a HIV folyamatosan pusztítja a szervezetet. A beteg fertőző! 2., Tünetes HIV fertőzés: Átlagosan 2-3 évig tart, megjelennek a tünetek, a beteg általában ilyenkor fordul orvoshoz.

9 A HIV fertőzés szakaszai 3., Kifejlett HIV betegség = AIDS: A tünetek nagy része már súlyosan veszélyezteti a beteg életét. Már csak fájdalomcsillapítással, az életminőség javításával, és a tünetek enyhítésével lehet segíteni a beteget. Az AIDS átlagosan 1-2 évig tart, utána bekövetkezik a halál, amit valamely felülfertőzés okoz.

10 Az AIDS kezelése Védőoltás még nem áll rendelkezésre. Sajnos csak lassítani lehet a betegséget, és a tünetek ellen harcolni. Az ún. antiterovirális szerekkel korlátozni tudják a folyamatosan termelődő vírusok számát.

11 Miként NEM terjed a HIV? Mindennapi munka vagy iskolai kapcsolat útján, kézfogással, öleléssel…stb. Mindennapi munka vagy iskolai kapcsolat útján, kézfogással, öleléssel…stb. Élelmiszerrel, közös használatú evőeszközökkel, edényekkel, illetve cseppfertőzéssel. Élelmiszerrel, közös használatú evőeszközökkel, edényekkel, illetve cseppfertőzéssel. Vérszívó rovarok, állatok útján. Vérszívó rovarok, állatok útján.

12 Szűrési lehetőségek Tisztiorvosi Intézetek Tisztiorvosi Intézetek Nemibeteg gondozók Nemibeteg gondozók Anonym AIDS Tanácsadó szolgálat (Bp., XI., Karolina út 35/b.) Anonym AIDS Tanácsadó szolgálat (Bp., XI., Karolina út 35/b.) Ezeken a helyeken a szűrés ingyenes és biztosítják a betegek anonimitását!

13 2005-ben: ► 3,1 millió ember halt meg AIDS-ben ► 4,9 millióan fertőződtek HIV vírussal. Napjainkban világszerte 40,3 millió ember HIV vírussal fertőzött, vagy AIDS beteg.


Letölteni ppt "A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések