Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Film, videó történet, videókamerák 5. témakör. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Film, videó történet, videókamerák 5. témakör. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai."— Előadás másolata:

1 Film, videó történet, videókamerák 5. témakör

2 A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai eszköze. A film vizuális művészet, képekből áll, a mozgást rögzíti. A képek egymástól elkülöníthetők, megkülönböztethetők, a képeket a vágás fűzi össze képsorrá. Ősfilm: Edison felvételeEdison (Vikipédia)

3 A filmtörténészek úgy tartják, hogy a film története ott kezdődik, amikor a Lumières-fivérek 1895 decemberében bemutatták az első mozgófényképet Párizsban. A film kezdeteikor még nem volt hang, így 1895-1929-ig a némafilmkorszakról beszélhetünk. Ősfilm: Eadweard Muybridge (1830–1904) mozgóképEadweard Muybridge18301904

4 A kamera (filmfelvevő) olyan szerkezet, mely a benne futó fényérzékeny filmszalagon (vagy mágnesszalagon) folyamatosan rögzíti a látványsokaságból az optika által bekeretezett és leképezett formákat, színeket, eseményeket - a látható világ kiválasztott részét. Őse, a camera obscura, „sötétkamra" egyszerű zárt doboz, avagy szoba, amelyre ha apró lyukat fúrunk, (esetleg a lyukba egy lencsét helyezünk) a lyukkamerába hatoló fény a külső világ fordított képét vetíti a lencse elé tett papírra, lemezre.

5 A filmfelvevő első feltalálói - Luis le Prince, Thomas Edison, William Dickson, a Lumiere fivérek, - a camera obscura elvét fejlesztik tovább. A korabeli kamerák között vannak olyan szerkezetek is, pl. Lumiere-ék cinematográf-ja, amely nemcsak felvevő, de vetítő, sőt másoló készülék is. A cinematográfia a mozgófényképezés tudománya és művészete.

6 A múlt század végén feltalált filmkamera egy optikai és egy képrögzítő rendszerből áll. A kamera objektívjén át a felvenni kívánt tájról, tárgyról, épületről vagy személyről visszaverődő fény fordított, kicsinyített képet vetít a filmszalag fényérzékeny részére. A filmszalag az objektív mögött egyenletes, szakaszos mozgással halad, csak az exponálás pillanatában áll meg rövid időre, majd egy villás szerkezet (a greiffer) továbblépteti, hogy egy pillanattal később ismét rögzítse, másodpercenként 24-szer.

7 A húszas évekig a kamera felvétel közben nem igen mozdult meg. (kameramozgás) Giovanni Pastrone „Cabiria” (1914) című történelmi filmjében tették először kocsira a felvevőgépet. A kép és a hang együttes rögzítése pedig a húszas évek végére terjed el. (hangosfilm). A film története egyben a kamerák fejlődésének története is. A filmkazetta egyre hosszabb nyersanyagot volt képes tárolni, s maga a kamera is sokkal könnyebb, mozgékonyabb lett. A vállra vehető könnyű kézi kamerák (kameramozgás) a hatvanas évektől terjedtek el.

8 Digitális videokamera: a digitális formátumban levő felvételeket a fényképezőgépben található képmemória tárolja. A memóriakártyában tárolt képeket kártyaolvasóval vihetjük be a számítógépbe, vagy a fényképezőgépet, mint cserélhető lemezt kapcsoljuk a számítógéphez. Az optikai rendszer egyre bonyolultabb és precízebb lett: a fénymennyiség egyre nagyobb hányada hasznosult, a tágabb ill. a szűkebb látószögek tartománya is leképezhetővé vált, sőt a fókusztávolságot is változtatni tudta a képkészítő, miközben a képszéli torzulások csökkentek.

9 Gyakorlati rész: Videó készítése fényképezőgéppel. A fényképezőgép mozgókép lehetősége. A készülék egy folyamatos videofelvételt egy fájlként rögzít. Videofelvétel készítése közben a képernyő alsó, felső, bal és jobb oldalát félig átlátszó maszk takarja. A félig átlátszó maszk által közbezárt terület a rögzített videofelvétel. A félig átlátszó maszk mérete a beállítástól függően változik. A Videókivágás funkció használatakor a nem rögzített részeket fekete maszk takarja. 1 Videofelvételek készítéséhez a módválasztó tárcsát a „video” helyzetbe kell állítani. A reflextükör hangjelzést ad, majd a kép megjelenik az LCD-monitoron.

10 Ha félig lenyomva marad az exponáló gomb, a fényképezőgép az aktuális AF móddal fókuszál. (Automata fókusz: a gép folyamatosan fókuszál az általa kiválasztott céltárgyra) 2 Fókusz beállítása: Videofelvétel készítése előtt autófókusszal vagy kézi fókusszal be kell állítani az élességet.

11 A videofelvétel elindításához meg kell nyomni a videofelvétel gombot. A videofelvétel leállításához újra meg kell nyomni a gombot. A videofelvétel készítése közben a jelzés látszik a képernyő jobb felső sarkában. A felvételt MOV-formátumban rögzíti a készülék. 3 A videofelvétel rögzítése

12 Amire figyelni kell: Videofelvétel közben nem szabad a nap felé fordítani a fényképezőgépet mert a nap melege károsíthatja a fényképezőgép belső alkatrészeit, lencsén keresztül nézve a szemet is károsíthatja. A hangot monó üzemmódban rögzíti a fényképezőgép beépített mikrofonja. A fényképezőgép külső mikrofon-bemeneti csatlakozójához mini sztereó dugóval (3,5 mm átmérő) kapcsolt külső mikrofonnal lehetőség van sztereó hangfelvételre. A hangrögzítés szintjének beállítása automatikus. Teljesen feltöltött LP-E8 akkumulátoregységgel a teljes felvételi idő a következőképpen alakul: 23 °C-on: kb. 1 óra 40 perc, 0 °C-on: kb. 1 óra 20 perc.


Letölteni ppt "Film, videó történet, videókamerák 5. témakör. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések