Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,"— Előadás másolata:

1 Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük, mert a későbbiekben csak így tudunk hatékonyan dolgozni vele. A tábla a logikailag összetartozó adatokat foglalja össze. A tábla oszlopokból és sorokból áll. ACCESS A rekord az adatbázis egy sora. Egy rekordban tároljuk egy tárgy vagy személy szorosan összetartozó adatait. A mező az adatbázis egy oszlopa, amelyben az egyedek tulajdonságértékeit tároljuk.

2 Elsődleges kulcs: a táblázat rekordjainak egyértelmű azonosítója, értéke egyedi. Idegen kulcs: olyan azonosító, amelynek segítségével egy másik táblázat elsődleges kulcsára hivatkozhatunk. Az elemi adatok a tábla celláiban szereplő értékek, amelyek az egyed konkrét tulajdonságai. Az egyed az, amit le akarunk írni, amelynek az adatait tároljuk és gyűjtjük az adatbázisban. Az egyedet idegen szóval entitásnak nevezzük. Egyednek tekinthetünk például egy személyt.

3 Index: A táblákban való keresés és a sorba rendezés gyorsítására alkalmas eszköz, az indexelt adatok sorba rendezett listája. Az indexet leggyakrabban egy mező értékei alapján hozzuk létre, de az Accessben lehetőség van összetett, például több mező értékeiből készített index létrehozására is. Index létrehozásával az adatbázis mérete növekszik, hiszen magát az indexet is az adatbázisban tároljuk. Sok index lassítja az adatbázist és megnövelheti a méretét, ezért általában csak ahhoz a mezőhöz érdemes indexet létrehozni, amelynek értékei alapján gyakran futtatunk lekérdezést, vagy gyakran végzünk sorba rendezést. A tábla elsődleges kulcsa mindig automatikusan indexelésre kerül.

4 Relációs adatmodell Az adatmodell egyértelműen meghatározza az adatbázis szerkezetét, magában foglalja az adatok típusát, kapcsolatát, a korlátozó feltételeket és az adatkezelési műveleteket. A relációs adatmodellben az adatokat egymással logikai kapcsolatban álló táblákba rendszerezzük. A táblák közti kapcsolatok az egyedek egymáshoz való viszonyát írják le.

5 A Microsoft Accessben a táblák között az adatok integritásának megőrzés céljából különféle kapcsolattípusokat definiálhatunk. Integritás: érintetlenség, sértetlenség, épség, csorbítatlanság Elsődleges kulcsIdegen kulcs Összetett kulcs

6 Általános parancslapok Kezdőlap:Kezdőlap: A legtöbbet használt parancsok a menüszalag első lapján, a Kezdőlapon találhatók. A gombokként megjelenő parancsok a gyakori feladatok elvégzését támogatják. Létrehozás: Ezen a lapon találhatók azok a parancsok, melyekkel új adatbázis-objektumot tudunk az adatbázisban létrehozni. Külső adatok: Azon parancsok csoportjának lapja, melyekkel külső adatokat tudunk importálni, exportálni illetve frissíteni. Adatbáziseszközök: Az adatbázis-objektumok közötti kapcsolatok megjelenítésére, elrejtésére, létrehozására valamint makrók futtatására szolgáló parancsokat tartalmazó lap. Létrehozás: Külső adatok: Adatbáziseszközök:

7 Billentyűparancsok Az egyes parancsok elérésére billentyűparancsok is használhatók, melyek megjeleníthetők az ALT billentyű lenyomásával, majd felengedésével. Leggyakoribb objektumok Tábla Sorokból és oszlopokból álló objektum, amely egymással kapcsolatban álló információkat tartalmaz. LekérdezésBizonyos feltételnek eleget tevő adatok szűrésére vonatkozó keresés. ŰrlapAdatok egyszerű bevitelére alkalmas ablak. Jelentés Az adatbázisban tárolt adatokról készített könnyen áttekinthető kimutatás. MakróMűveletek névvel ellátott, automatizált sorozata. ModulMicrosoft Visual Basic nyelven írt programok.

8 Adattábla létrehozása Kapcsolatok létrehozása Összehúzom bal egérgombbal az elsődleges kulcsokat Környezetfüggő parancslapok Bizonyos objektumoknál a szokásos parancslapok mellett megjelennek olyan lapok is, amelyek csak az adott objektumra alkalmazható parancsokat tartalmazzák. A környezetfüggő parancslap olyan parancsokat és szolgáltatásokat tartalmaz, amelyekre egy-egy konkrét helyzetben van szükség, attól függően, hogy milyen objektummal dolgozunk, és mit csinálunk.

9 A navigációs ablak megjeleníthető illetve elrejthető a gombbal. Ha megnyitunk egy adatbázist, akkor nem az adatok jelennek meg, hanem a Navigációs ablak ami az adatbázis- objektumokat kategóriákra és azon belül csoportokra bontva jeleníti meg.

10 Tábla létrehozása tervező nézetben

11 Mezőtulajdonságok Beviteli maszk: 0 – szám, kötelező 9 – szám vagy space, nem kötelező # – szám, +, -, space, nem kötelező L – betű, kötelező ? – betű, nem kötelező A – betű vagy szám, kötelező a – betű vagy szám, nem kötelező & – karakter, kötelező C – karakter, nem kötelező – nagybetűk lesznek Ár: Érvényességi szabály: >0 Érvényességi szöveg: Az ár csak pozitív lehet ! Indexelt: Lehet azonos Nem lehet azonos Nem indexelt

12 Származtatott érték Árukészlet tábla: megjelenítés Vezérlőelem megjelenítése: kombinált lista Sorforrás: könyv (tábla) Kötött oszlop: 1 Oszlopszám: 3 (látom mindhárom oszlopot ) Oszlopszélesség: 1;4;4 (”0” hossz: nem jelenik meg) Listaszélesség: 8 cm (megadható automatikus is)

13 Választó lekérdezések tervező nézetben Melyik a 2 legdrágább könyv? Tulajdonság lap: 2. Csúcsérték: 2 ( a 2 legfelsőt adja ki) 1. Rendezés: csökkenő érték 3. Egyedi értékek: Igen (csak egyszer jelenik meg az adat)

14 Adatlap nézetben Melyik a 2 legdrágább könyv? Boltonként hány könyv van?

15 Összesítés Boltonként összesítse könyvek árait

16 Adott szerzőtől hány könyv van a boltban? Kereszttáblás lekérdezés Bolt tábla: Bolt Név Könyv tábla: Szerző Árukészlet: leltári szám – ebből derül ki, hány könyv van Kereszttábla: sor és oszlop közös pontja (Táblázatban jelenik meg az eredmény)

17 Kereszttáblás lekérdezés Tervező nézet Adatlap nézet


Letölteni ppt "Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések