Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adóváltozások 2016. Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások 2016. Németh Zoltán szakközgazdász.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adóváltozások 2016. Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások 2016. Németh Zoltán szakközgazdász."— Előadás másolata:

1 Adóváltozások 2016. Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások 2016. Németh Zoltán szakközgazdász

2 Adóváltozások 2016. Személyi jövedelemadó 1.Az adóhatóság kérésre elkészíti az szja-bevallást 2. Az szja mértéke 15%-ra csökken. (A régi 16 % volt) 3. A kétgyermekesek családi kedvezménye gyerekenként 2.500 Ft-tal emelkedik. 4. Nem lehet bírságolni a késedelmes bevallókat. A Cafetéria juttatások adó és járulék terhe is csökkent. (kb. 1,2%-kal)

3 Adóváltozások 2016. Általános forgalmi adó (ÁFA) ÁFA kulcs csökkenés! 0203 vámtarifaszám alá tartozó sertéshús Az új lakások értékesítése Időszakos elszámolású ügyletek kezelése: 1.Fő szabály: a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja 2.Előre számlázás: a teljesítési időpont a számla kibocsátásának napja 3.Utólagos fizetés: a teljesítési időpont a fizetés esedékessége, de legkésőbb az időszak végét követő 60. nap Számlázás: frissíteni kell a számlázó programokat!

4 Adóváltozások 2016. Az adózás rendje 1 Folyószámla integráció: közös NAV, VÁM és egyéb hatósági számla Egységes adóigazolás Pótlékmentes részletfizetés: 150 000 Ft-ról 200 000 Ft-ra emelkedik az szja és egészségügyi hozzájárulás esetén is. Adminisztrációs hiba, tévedés: az adóhatóság nem büntet azonnal, először figyelmeztet. Díjmentes adóigazolás!

5 Adóváltozások 2016. Az adózás rendje 2 Az adózó megbízható vagy kockázatos? 10 feltételnek kell megfelelni: 1. A vállalkozás legalább 3 éve folyamatosan működik. 2. A tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adóhatóság által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet nem haladja meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 3%-át. 3. Nem indítottak ellene végrehajtási eljárást. 4. Nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt. 5. Nem rendelkezik 500 000 forintot meghaladó nettó adótartozással. 6. Nem állt és nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt 7. Nem állt és nem áll adószámtörlés hatálya alatt. 8. A terhére az adóhatóság által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladta meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 1%-át 9. Nem állt és nem áll fokozott adóhatósági felügyelet alatt 10. Nem minősül kockázatos adózónak

6 Adóváltozások 2016. Az adózás rendje 3 Megbízható státusz előnyei: 1.a kiszabható mulasztási és adóbírság felső határát 50%-kal csökkentik 2.évente egy alkalommal automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezmény 3.a visszaigényelt ÁFA-t az adóhatóság 2017. január 1-jétől 45 napon, 2018. január 1-jétől 30 napon belül utalja ki. Kockázatos státusz hátrányai: 1.nem részesülnek kedvezményes eljárásban 2.megbízható adózókhoz képest hosszabb adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak 3.az általuk visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalási határideje 75 nap A minősítést az adóhatóság első ízben a 2016. első negyedévre vonatkozó adózói adatok alapján adja ki.

7 Adóváltozások 2016. Környezetvédelmi termékdíj  Átalánydíj a gépjárművekre: Darabszám alapú átalánydíj fizetés lehetősége a gépjármű gyártók és forgalmazók számára. (Csak személygépjármű és motorkerékpár)  Átláthatóbb szankciórendszer  Külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószer: Egy év a visszaszállítására nyitva álló időszak.  Egyéni hulladékkezelés: a negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget egy évente egyszeri előleg-bevallás és elszámolás váltja fel.  Online kereskedelem: a termékdíj köteles termékek külföldről, távolsági értékesítés keretében történő átruházása is termékdíj-kötelezettséget keletkeztet

8 Adóváltozások 2016. Jövedéki adó A pálinka magánfőzésre adójegy bevezetése!

9 Adóváltozások 2016. Illetékek  Járműpark korszerűsítésének ösztönzése: Az elektromos meghajtású járművek mellett az egyéb környezetkímélő járművek visszterhes megszerzése is illetékmentes.  Közigazgatási illetékek törlése: Jó néhány ügyintézéssel kapcsolatos illetéket megszüntettek.  Illetékmentes adóigazolás: nem kell 3.000 Ft-ot fizetni!

10 Adóváltozások 2016. Köszönöm a figyelmüket! Németh Zoltán szakközgazdász

11 Tőkeemelés Határidő: 2016. március 15. Kft. jegyzett tőke emelése 3 millió Ft-ra 1. Tulajdonosi befizetés – (nem kell az egészet!) 2. Apport (nem pénzbeli hozzájárulás) 3. Tagi kölcsön apportálása! 4. Feltöltés tőketartalék, eredménytartalékból! 5. Átalakulás Bt. v. KKT. társasággá. (Hosszú és költséges) 6. Bartelváltó (pénzhelyettesítő eszköz) alkalmazása (költsége: kb.150 eFt) Következmény: Figyelmeztetés, bírság, törlés a cégjegyzékből.


Letölteni ppt "Adóváltozások 2016. Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások 2016. Németh Zoltán szakközgazdász."

Hasonló előadás


Google Hirdetések