Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető."— Előadás másolata:

1 Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens

2 Fogalmak

3 Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető pénzek sorsa részrehajlóan dől el Pártok és az üzleti szereplők összefonódása A cégek szerint nagyon nehéz korrupciómentesen érvényesülni Adminisztratív és adóterhek magas volta és változékonysága Jogszabályi és jogalkalmazási hiányosságok (nincs szankció) Kulturális okok (társadalmilag elfogadott korrupció) Nincs a köztudatban az etikus üzleti viselkedés Az emberek nem szeretik a korrupciót, mégsem tesznek ellene Nem szólnak, nem hiszik, hogy lenne eredménye, ill. félnek a retorziótól Az etikus üzleti magatartás nem fontos és profittermelő, kockázat csökkentő hatását nem érzik.

4  Korrupció Érzékelési Index (Corruption Perception Index)- TI 1995, az átláthatóság és korrupció kvantitatív mérésére, közhivatalok, politikusok, üzletemberek körében érzékelt korrupció, vmt. nemzetközi és helyi elemzők alapján rangsorolja az országokat  Vesztegetési (Bribe Payers) Index – a TI 22 országot rangsorol vállalataik külföldi működése során tapasztalt „megvesztegetési hajlandóságuk” szerint  Globális Korrupciós barométer – közvélemény kutatáson alapuló felmérés (60 országban), hogyan vélekednek az állampolgárok a korrupcióról  Globális korrupciós jelentés – TI - minden évben egy adott ágazatot vizsgál, hogy az adott szektorban világszerte mennyire elterjedt a korrupció és javaslatokat tesz annak visszaszorítására  OECD Egyezmény (1997) a megvesztegetés visszaszorításáról - állapotjelentés a végrehajtás állapotáról  GRECO (Group of States against Corruption, 1999) - vizsgálja a tagállamok korrupció ellenes intézkedéseit - jelentés

5  Élboly: Dánia, Új-Zéland, Finnország, Svédország, Norvégia, Svác, Hollandia – a közhatalom a közjót szolgálja, az állam átláthatóan működik  Sereghajtók: Dél-Szudán, Afganisztán, Szudán, Észak-Korea, Szomália – felelős állami vezetés hiányában nincs elszámoltathatóság  Nagy vesztesek: Kína és Törökország, korrupt állami vezetők, pénzmosás  Magyarország: egy helyet rontottunk, utolsó 2/3- ban vagyunk (pedig a magyar emberek 89%-a szerint a korrupció komoly probléma!)

6 Korrupciós fertőzöttség Gazdasági teljesítmény Demokratikus elkötelezettség Üzleti etika Munkatársak és üzlettársak, az egész ország/világ életminősége

7 A file megtekinthető: http://transparency.hu/uploads/docs/CPI_2015_prezentacio.pdf

8 1. Mondjunk nemet a megvesztegetésre! 2. Jelentsük, ha korrupciós esetet tapasztalunk!  De miért nem szoktunk mégsem ilyet tenni…? (nem tudjuk, hol jelentsük be, félünk a megtorlástól, nem lenne semmilyen hatása) 3. Proaktívan tegyünk a korrupció ellen!  Csatlakozzunk egy antikorrupciós szervezethez  Fizessünk többet olyan cégnek, aki nem korrupt!  Vegyünk részt békés tiltakozáson!  „Hirdessük az igét” a közösségi médián keresztül!  Adjunk be petíciót a korrupció ellen!

9 Eszközök és struktúrák  Kódexek, szabályok  Iránymutatás szóban és írásban  Integritásképzés és –tanácsadás  Összeférhetetlenség felfedése  Integritás-felelős  Integritás-alapú HR tevékenység Kompetenciák  Elkötelezettség a közérdek iránt  Megvesztegethetetlenség  Folyamatos elemzés és innováció  Korszerű vezetés és szervezeti intelligencia  Szakmai felkészültség  Célok konzisztenciája

10 Telenor Magyarország Forrás: KKV Kurázsi tananyag: http://elearning.transparency.hu/telenor/

11 A zéró tolerancia program célja  A közfelfogás és -gondolkodás, valamint az üzleti gyakorlat megváltoztatása  Hiteles és követendő példát állítani mások elé  Integritás, a tisztességes vállalati viselkedés iránti teljes elkötelezettség

12  Történt bármiféle korrupt vagy nem etikus viselkedés?  Az esetben/szituációban kit tart felelősnek a kialakult körülményekért?  Mi a javaslata az etikus megoldás megvalósítása érdekében?

13 gyoker@mvt.bme.hu


Letölteni ppt "Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések