Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. rész :Táplálékunk összetevői 10.5. Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.5. Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz."— Előadás másolata:

1 10. rész :Táplálékunk összetevői 10.5. Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz

2 6. Létfontosságú ásványi anyagok

3 Testtömegünkből csak 3 kilogrammot alkotnak az ásványi anyagok. Két és fél kiló van csontjainkban, a többi más szerveinkben, testnedveinkben feloldottan. Közülük egyesek grammnyi mennyiségben találhatók, ezek a makroelemek; a kisebb mennyiségben előforduló ásványi anyagok a nyomelemek, mert csak nyomokban fordulnak elő.

4 Az ásványi anyagok befolyásolják az enzimek, vitaminok, hormonok működését. Az ásványi anyagok szervezetünkben pozitív és negatív elektromos töltésû részecskék formájában vannak jelen. Rendkívül kicsinyek, fürge mozgásúak, testünkben mindenhova gyorsan el tudnak jutni.

5 Ahhoz, hogy mentálisan és fizikailag egészségesek maradjunk- szervezetünknek a normális működéshez több ún. „makroelemre”(nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas), és minimális mennyiségben előforduló „nyomelemre” (réz, króm, szelén, kobalt, cink, jód, fluor) van szüksége.

6 Ásványi anyag források

7 Táplálkozási szokásaink egyik fő hibája, hogy nagyon sok konyhasót fogyasztunk, ezzel szemben a cink, a vas és a kálcium általában hiányzik étrendünkből. Az ásványi anyagok a növények révén elsősorban a földből származnak, a kimerült talaj egy idő után ásványi anyagban szegénnyé válik.

8 Legismertebb ásványi anyagok és élettani szerepük: A nátrium – az asztali só – a legtöbb feldolgozott ételben megtalálható. Szabályozza a folyadékháztartás egyensúlyát és a pulzust; támogatja az izomműködést és az idegrendszert.

9 Átlagban 10 gramm (két kávéskanálnyi) sót fogyasztunk naponta, noha szervezetünk csak kb. 1 grammot igényel !!!

10 A kalcium erősíti a csontokat és nélkülözhetetlen a sejtek, az izmok és az idegrendszer funkciói és a véralvadási folyamat számára. Elsősorban a tejtermékekben, valamint a zöld, leveles zöldségekben és szézámmagban található meg.

11 A foszfor a legtöbb ételben megtalálható, főleg a halban, baromfihúsban és tejtermékekben. Fontos alkotóeleme a csontozatnak, fogszöveteknek, segít a testnedvek karbantartásában.

12 A magnézium megtalálható a halban, teljes értékű (hántolatlan) gabonákban, tejben, szójában, diófélékben.. Élettani szerepe: egészséges csontok, fogak, izmok és idegrendszer

13 Káliumforrás: citrusfélék, banán, hüvelyesek, teljes értékű gabonák. A kálium fenntartja a folyadékháztartás egyensúlyát, a szívműködésben és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet.

14 A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!


Letölteni ppt "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.5. Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések