Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket."— Előadás másolata:

1 Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket kakas, vagy nem. A kereskedelmi forgalomba kerülő étkezési tojások ( 1 és 2 kép) általában termékenyítetlenen, azaz olyan tyúkoktól származnak, amelyeket kakasok nélkül tartottak. Így ezek a tojások keltetésre alkalmatlanok. 1 2 A petesejt, azaz a sárgája, leválik a petefészekről, majd a petevezetőben továbbhalad; közben fokozatosan rakódik rá a fehérje és végül, főként védelmi funkció miatt, a meszes héj fedi be. Egyszerűen szólva a tojás legfőbb alkotórészei: a héj, a fehérje és a sárgája, amely részeket hártyák választanak el egymástól és óvják őket az összekeveredéstől. Az öko-tojás osztályozása és csomagolása

2 A tojás átlagos tömege 60g, amelynek mintegy 60%-a a fehérje, 30%-a a sárgája, a maradék 10% pedig a héj és a hártyák. A tojás összetételét a 3-4. képen olvashatjuk. ( ). A tojás összetételét a 3-4. képen olvashatjuk. (Birds and Eggs, n.º 20, July/August, 2002).3-4. képen3-4. képen 2004-től az Európai Únióban a fogyasztók pontosan meghatározott információkat találnak a tojásra pecsételve, amely utal a származási helyére, a termelési módra is. Az Európai Bizottság 1999/74/CE számú, július 19-i és a január 30-i 2002/4/CE számú direktívája, rendelkezik az emberi fogyasztásra szánt tojások jelöléséről és azonosításáról, beleérte természetesen az ökológiai módon termelt tojások jelölését is.

3 A tojás összetétele héj nélkül (100g-ra)  víz75,2 g  energia 669,0 Kj  összfehérje 1,93 g  szénhidrát0,68 g  zsírok12,1 g  telített zsírsavak 3,3 g  egyszeresen telítetlen zsírsavak4,9 g  többszörösen telítetlen zsírsavak 1,8 g  koleszterin 410,0 mg  mész56,2 mg  magnézium12,1 mg  vas 2,2 mg  jód12,7 mg  cink2,0 mg Review “Birds and Eggs” n.º 14, July/August p , 2002 (Portuguese magazine)

4 A héj nélküli tojás vitamintartalma (100 g-ban)  A227,0 mg  B 1 (tiamin)0,11 mg  B 2 (riboflavin)0,37 mg  B 12 (kobolamin)2,1 mg  B 6 (piridoxin)0,12 mg  D 3 1,8 mg  E2,0 mg  Niacin (nikotinsav)0,08 mg  folsav51,2 mg Review “Birds and Eggs” n.º 14, July/August p (Portuguese magazine)

5 Az a minőségi osztályra jellemző: XL (extra nagy) 73 g vagy nagyobb, L (nagy) g; M (közepes) g és S (kicsi) 53 g alatt. A tojásokat általában két minőségi kategóriába sorolják: A minőség és B minőségA minőség A tojások jelölése január 1-től egységes pecsételéssel történik az EU-ban (kép). kép

6 Tenyésztési mód kódja 0 – Ökológiai gazdálkodás 1 – Szabadtartás 2 – Mélyalmos tartás 3 – Ketreces tartás Tenyésztési mód kódja 0 – Ökológiai gazdálkodás 1 – Szabadtartás 2 – Mélyalmos tartás 3 – Ketreces tartás A tagállam kódja a tojás eredete Ebben az esetben Portugália (PT) A tagállam kódja a tojás eredete Ebben az esetben Portugália (PT) A termelő azonosítója Portugália mezőgazdasági régiói 1 – Entre Douro e Minho 2 – Trás-os-Montes 3 – Beira Litoral 4 – Beira Interior 5 – Ribatejo e Oeste 6 – Alentejo 7 – Algarve Portugália mezőgazdasági régiói 1 – Entre Douro e Minho 2 – Trás-os-Montes 3 – Beira Litoral 4 – Beira Interior 5 – Ribatejo e Oeste 6 – Alentejo 7 – Algarve

7 A tojás jelölése biztosítja, hogy a vásárlók kiválaszthassák a különböző országokból származó, ökológiai termelésből származó, vagy szabadtartású tyúkok tojásait. A bemutatott fajta ISA BROWN, közép-nehéz vonal, anyavonala nehéztestű barna tollú, apa-vonala könnyűtestű, fehér tollú. A filmrészlet a tojás osztályozását mutatja be “Casa do Aidro – Bernardino de Almeida e Costa & Filhos, SA,” központban, ami Portugáliában, Viseuban található.

8 Az ‘A’ minőségű tojás (friss tojás), jellemzői az alábbiak kell legyenek:  Normális, tiszta és ép héj és kutikula;  A légkamra ép, legalább 6 mm vastagságú;  A fehérje áttetszően tiszta, kocsonyás állagú, idegen anyagot nem tartalmaz;  Kellemetlen szagoktól mentes. Review “Birds and Eggs” n.º 27, January/February, p , 2004 Review “Birds and Eggs” n.º 27, January/February, p , 2004 (Portuguese magazine)

9 Eggs without shells

10 Eggs with shells


Letölteni ppt "Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések