Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tréningmódszer lehetőségei és korlátai a felsőoktatásban Málovics Éva - Farkas Gergely SZTE GTK Gazdaságpszichológia Szakcsoport VI. Országos Tanácsadási.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tréningmódszer lehetőségei és korlátai a felsőoktatásban Málovics Éva - Farkas Gergely SZTE GTK Gazdaságpszichológia Szakcsoport VI. Országos Tanácsadási."— Előadás másolata:

1 A tréningmódszer lehetőségei és korlátai a felsőoktatásban Málovics Éva - Farkas Gergely SZTE GTK Gazdaságpszichológia Szakcsoport VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, 2013. március 21. ISBN száma: 978-963-89734-0-5

2 2010 - Tréningek bevezetése az SZTE GTK-n  Előzmények: Bologna – kompetenciafejlesztés a felsőoktatásban  Új tanulási koncepciók  Mennyire képesek ezeket befogadni az oktatók ill. a hallgatók?  Milyen kompetenciákat lehet a nappali képzésben fejleszteni?

3 A kutatás  Folyamatos a módszertan fejlesztése:  2011: fókuszcsoportok, interjúk, elégedettség mérés  2012: elő és utóteszt, kompetencia listák  2013: narratív történetek, új kompetencia listák  Jelen előadás a 2012-ben februártól júniusig tartó mérésről szól, valamint a fejlődés irányait ismerteti.

4 A minta  Az elő tesztet 78 az utó tesztet 62 hallgató töltötte ki.  Az adatok tisztítása és párosítása után 50 fő maradt.  A minta 19 férfi és 31 női hallgatóból állt.  12 első 23 másod és 15 harmad éves hallgató válaszolt.  17 fő konfliktus menedzsment, 24 fő kommunikáció, 9 fő vezetői készségek tréningen vett részt.  A tréningekkel elégedettek. 5 fokozatú skálán 3-as a legalacsonyabb értékelés. Az átlagok 4,29 (konfliktus); 4,47 (kommunikáció) és 4,78 (vezetői készségek).

5 A cél: az észlelt kompetencia változás  Kompetencia listák a tréning előtt és után - a hallgató 5 fokú skálán értékeli saját magát  Bandura: énhatékonysági elvárás: az adott területen azt a meggyőződést tükrözi, hogy képesek vagyunk jól teljesíteni.  Antonowsky: koherencia érzés - SOC test - az élethelyzet átélt érthetősége (sense of comprehensibility), - az életproblémák reálisként érzett kezelhetősége (sense of manageability) - és mindezen adottságok számunka való értelme illetve értéke (sense of meaningfulness).

6 Csapatépítő tréning kompetencia lista 2013 Beszélni magadról mások előtt Érvelni a saját véleményed mellett mások előtt Érzelmeket kifejezni mások előtt Csapatban feladatokat megoldani Különböző végrehajtó szerepeket betölteni egy csapatban Vezető szerepet betölteni egy csapatban Felelősséget vállalni Határozottnak lenni Motiválni másokat Visszajelzést elfogadni másoktól Visszajelzést adni másoknak Információkat átadni a csapattagoknak Elfogadóan viselkedni másokkal Ismered a fontos csapat szerepeket Ismered a csapat kialakulásának folyamatát

7 Konfliktus menedzsment tréning kompetencia lista 2013 Konfliktus kezelő beszélgetések kezdeményezése Konfliktus megoldó beszélgetések folytatása a megoldásra való összpontosítással Nyugodtnak maradni feszült helyzetben Saját szempontok melletti érvelés Odafigyelni a másik szempontjaira A másik fél meggyőzése agresszió nélkül Elfogadni, ha a másik félnek igaza van Konfliktuskezelési stílusok ismerete Mindenki számára előnyös megoldás keresése Visszajelzést elfogadni másoktól Visszajelzést adni másoknak

8 A kompetencia változás  Kompetencia listákon értékelték magukat 0-5 skálán.  Az észlelt kompetenciák nőttek a tréning hatására.  Páros T-próba alapján a különbség mindhárom tréning esetén szignifikáns ( p<0,001 ) Átlag Szórás Konfliktuselőtte2,970,560 (N=17)utána3,630,503 Kommunikációelőtte 3,330,604 (N=24) utána 3,750,548 Vezetéselőtte 3,120,330 (N=9)utána 4,090,361  Mit is mértünk valójában?

9 Én hatékonyság és koherencia érzés  Az elő- és utótesztben a kérdőívek eredménye a mintában normál eloszlású (Bandura p=0,458;0,477 SoC p=0,896;0,484).  Az én hatékonyság értéke az utótesztben szignifikánsan magasabb ( p<0,001 ).  A koherencia érzés ben nincs szignifikáns különbség a tréning után ( p=0,206 ).

10 Lehetőségek és korlátok Előnyök  Tapasztalati tanulás  A tartalom dinamikusan alakítható a csoport igényei szerint  A megszerzett tudás az élet minden területén hasznosulhat  Korszerű tanítási módszer Hátrányai  A csoportok mérete korlátozott  Csak kulcskompetenciákat lehet tanítani  A tanulás nehezebben mérhető, mint a lexikális ismereteké  A hallgatóknak szokatlan a módszer és az értékelés

11 Összegzés  A mérést más készségfejlesztő órákra is érdemes kiterjeszteni.  A mérés során használt kompetencia listák összeállításánál tekintettel kell lenni a hallgatók előzetes tudására.  Az én-hatékonyság érzése nőtt, de a diszpozícionálisnak tekintett koherencia érzés nem változott a tréningek hatására.

12 Köszönöm a figyelmet! Dr. Málovics Éva malovics@eco.u-szeged.hu Farkas Gergely farkas.gergely@eco.u-szeged.hu


Letölteni ppt "A tréningmódszer lehetőségei és korlátai a felsőoktatásban Málovics Éva - Farkas Gergely SZTE GTK Gazdaságpszichológia Szakcsoport VI. Országos Tanácsadási."

Hasonló előadás


Google Hirdetések