Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hangfelvétel készítésének alapjai, a Windows Movie Maker videóvágó program használata 9. témakör:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hangfelvétel készítésének alapjai, a Windows Movie Maker videóvágó program használata 9. témakör:"— Előadás másolata:

1 Hangfelvétel készítésének alapjai, a Windows Movie Maker videóvágó program használata 9. témakör:

2 A hangfileok a felvett minták számértékeit tárolják valamilyen formában. Néhány fogalom: 1.hangállomány: winchesteren tárolt hanganyag, hangminták egymásutánja. –Fontosabb paraméterei: - a mintavételi frekvencia, – a számábrázolási pontosság (felbontás, pl. 16 bites), – csatornák száma : monó (1), sztereó (2), több.

3 2.sáv: az a logikai egység, ami egyetlen állományt befogad. 3.csatorna: - felvételi vagy lejátszási útvonal; egyetlen monó hanganyag lejátszását vagy felvételét teszi lehetővé vagy - felvételi/lejátszási egység: monó hanganyag

4 Többféle elterjedt hangformátum van, ezek jó része géphez illetve operációs rendszerhez kötődik. 1.Az IBM PC kompatibilis gépek hangkártyái használják a.VOC (VOiCe) hangformátumot. 2.A Windows hangformátuma : WAV (WAVeform audio). 3.Speciális formátum a MIDI (Musical Instrument Digital Interface). Szemben az előzőekkel itt nem az van tárolva, hogy mikor milyen magasságú, hangszínű, stb. hang szólaljon meg, hanem az egyes hangszereket vezérlő utasítások. Emiatt az állományok mérete lényegesen kisebb, mint más esetekben.

5 Az.MPA,.MP2A, MP3 hangformátumok az MPEG videóhoz kapcsolódva fordulnak elő. A számítógépen találkozhatunk az igazi filmekkel vetekedő, hangosított mozgóképekkel, melyeknek szintén több formája ismert. Az MPEG (Motion Picture Experts Group) olyan módszert jelöl, melynek során csak a képkockák előzőhöz viszonyított változásait tárolják, ezáltal igen jó tömörítés érhető el. Az AVI (Audio Visual Interleaved) a Microsoft Video formátuma. A.QT vagy.MOV kiterjesztések az Apple számítógépeken használatos QuickTime video állományait jelölik.

6 Gyakorlati rész: videofilm készítése és szerkesztése Windows Movie Maker videóvágó programmal Hangszerkesztés: háttérzajok kivágása

7 hangvágás: zenehallgatáskor – kellemetlen ha hosszas szünetekkel kezdődnek a számok vagy a kicsengés és az utána következő csend nagyon elnyúlik. Ezért a hangállományt célszerű rögtön az elején megszabadítani a felesleges eleje-vége szakaszoktól. Minden esetben ellenőrizni kell meghallgatással is, nem marad-e le valami, amire szükség volna. Ezután kijelöljük a törlendő szakaszt és a törlés paranccsal eltávolítjuk.

8 Hangfile tárolása: A Windows Movie Maker a Windows egy olyan szolgáltatása, amely lehetővé teszi mozgóképek és diavetítések készítését a számítógépen, és azok kiegészítését áttűnésekkel, effektusokkal, valamint zenével vagy akár kísérőszöveggel. A program a számítógépen a Start menü Kellékek menüpontjából indítható. Hangfile tárolása: A hanganyag elkészülte után a következő lépés, hogy milyen médiumon tároljuk. Digitális hanganyagok esetén elsősorban a CD lemez a megszokott, de mára már a DVD Audio lemez is számításba jöhet.

9 A Feladatok ablaktábla tartalmazza: a fájlok importálása, a szerkesztés és a film közzététele. A történet és az idősor: A terület, ahol a projekt készítése és szerkesztése történik, a következő két nézetben jeleníthető meg: Történet és Idősor. A film készítése közben váltogathat e két nézet között.

10 Az előképmonitor lehetővé teszi egy-egy klip vagy egy teljes projekt megtekintését, előnézetét, mielőtt filmként közzétennénk azt. Az előképmonitor alatt található gombok segítségével klipeket lehet lejátszani, szüneteltethetni azok lejátszását, valamint képkockánként előre- és visszatekerheti a klipeket. A Felosztás gombbal két részre osztható a klip pontosan az előképmonitoron megjelenített pontnál.

11


Letölteni ppt "Hangfelvétel készítésének alapjai, a Windows Movie Maker videóvágó program használata 9. témakör:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések