Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin."— Előadás másolata:

1 Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin (méhen belüli) eszközök. (IUE)

2 Régebben spirál alakúak voltak, ezért ezen a néven ismertebbek. A műanyagból készült eszközt az orvos helyezi be a méh üregébe, ahol – a gyártmánynak megfelelően – több, kevesebb évig maradhat. Ma már különböző formában kaphatóak.

3 A modern eszközök már általában T-betűhöz hasonlóak, amelyre hatóanyagot visznek fel. Az aktív hatóanyag lehet réz, réz-ezüst és réz-arany ötvözete. Újdonság a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely helyileg erős hormonhatást fejt ki. A ciklus bármely időszakában felhelyezhető. Úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazható, tehát ha védekezés nélküli közösülés történt, és ezután 5-6 napon belül felhelyezi az orvos, akkor a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méh nyálkahártyájába. Az eszköz aktív hatóanyaga öt éven át biztosítja a fogamzásgátló hatást.

4 Ez a hormonhatás összehasonlíthatatlanul kisebb teher a szervezetre nézve, mint a hormonális fogamzásgátló tabletták, s alkalmazásának nem annyira szigorú a megkötése, mint a tablettákénak. Kisebb a gyulladásos szövődmények aránya is. Ha az eszközt eltávolítjuk, a teherbeesési képesség azonnal visszatér. A modern spirálokat akár öt évre is felhelyezhetik, de bizonyos kutatási adatok arra utalnak, hogy hosszabb ideig is gond nélkül benntarthatók. Általában olyan nőknek szokták ajánlani, akik már szültek és valami miatt nem szedhetnek tablettát.

5 A hagyományos hurkot (spirált) az orvos receptre írja fel, a gyógyszertárban kell megvásárolni és a nőgyógyász szakorvoshoz elvinni, aki azt a méhbe helyezi. Alig kellemetlenebb egy nőgyógyászati vizsgálatnál, tehát nem érdemes félni tőle. A spirál hatásfoka megközelíti a tablettákét és használata rendkívül kényelemes. Mindezek alapján korunk ideális fogamzásgátló eszköze. Miután a spirál a helyén van, sem a férfinak, sem a nőnek nem kell többé vigyáznia.

6 Természetesen szükség van az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzésre, panasz esetén pedig sürgős kivizsgálásra. Bárki önmagának is ellenőrizheti, hogy nem veszett-e el a hurok, (egy vékony ún. jelzőszál kitapintható), mert néha a menstruációkor kicsúszhat. Nagyon ritkán előfordul, hogy mégis bekövetkezik a terhesség. Ilyenkor lehetősége van a nőnek eldöntenie, hogy kiviseli-e vagy megszakíttatja a terhességet. (A magzat nem károsodik a hurok miatt.)

7 Az esemény utáni tabletta Ma Magyarországon több ilyen készítmény is használatos. Ezek közt van olyan gyógyszer, amelyből egyszeri közösülés után 1 tablettát kell bevenni, majd nyolc óra múlva még egyet. Havonta legfeljebb négy tablettát lehet bevenni. Más esemény utáni készítmény esetében a közösülést követő 72 órán belül 2 tablettát kell bevenni, majd 12 óra múlva újabb 2 tablettát.

8 E módszerek hatásfoka 95 százalék lehet, ha betartják a megjelölt időhatárokat, s ha valóban csak egyetlen aktusra került sor. A hormonok megakadályozzák a pete beágyazódását a méh nyálkahártyájába. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a szerek csak sürgősségi fogamzásgátlóként javasolhatók (pl. váratlan szexuális kapcsolat, kondom sérülése, nemi erőszak stb. esetén).

9 Egyes nők bizonyos okokból nem szedhetnek tablettát, nem használhatnak spirált vagy nem is akarnak, mert nem élnek rendszeresen szexuális életet, vagy gyermekágyasok, illetve a változás kora felé közelednek. Ilyenkor a kondomhasználat lehet a védekezés egyik módja. Férfiak számára a gumióvszer a legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Gyógyszertárakban, nagyobb áruházakban, illatszerboltokban könnyen beszerezhető.

10 Helyes alkalmazásával 95 százalékos hatékonyságot érhetünk el. További előnye, hogy véd a nemi betegségek ellen. Mind a mai napig egyedül a kondom nyújt hatásos védelmet az AIDS ellen. Az AIDS vírusa A Föld több mint 140 országába eljutott már. Naponta 8500 ember fertőződik meg. Az AIDS nem a homoszexuálisok betegsége, a védekezés nélküli szex hetero- és homoszexuálisokra nézve egyaránt veszélyes.

11 A heteroszexuálisok körében egyre nő a HIV fertőzöttek száma, különösen a nőknél, akik hajlamosabbak rá, mint a férfiak. De nemcsak az AIDS-el szemben véd a kondom. Sok más nemi betegség is van, ami világszerte problémát jelent. Az orvostudomány a nemi fertőzéseknek kb. 25 típusát ismeri, ezek közül mindig más és más kerül előtérbe. A szifilisz és gonorrhoea ma már ritkább, annál gyakoribbak a Chlamydia, a nem specifikus húgycsőgyulladás, a genitális (nemi szerveken lévő) herpes és szemölcs.

12 Mindenki elkaphat valamilyen nemi betegséget, ha fertőzött személlyel kerül szexuális kapcsolatba, és nem védekezik! Néhány ilyen fertőzés súlyos következményekkel járhat. A biztonságos szex érdekében fontos az óvszer használat! Különösen a fiataloknak javallt, annál is inkább, hogy az orvostudomány még nem tud a tizennyolc éven aluliaknak optimális fogamzásgátló módszert ajánlani.

13 Hazánkban is kapható olyan óvszercsalád, amelynek minden típusa spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Ez az aktív spermiumszámot a fogamzáshoz szükséges szint alá csökkenti, így fokozott védelmet nyújt az óvszer használata közben esetlegesen előforduló hibák (pl. kilyukadás) esetére is. Folytatjuk!


Letölteni ppt "Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések