Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek."— Előadás másolata:

1 Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek

2 „Szoftver nélkül a számítógép csak egy halom elektronika, amely hőt ad le. Ha a hardver a számítógép szíve, akkor a szoftver a lelke. „

3  A szoftver teszi használhatóvá a számítógépet, hiszen a hardver önmagában semmire sem alkalmas.  Szükség van tehát olyan programokra, amelyek biztosítják a számítógép egységeinek összehangolt működését és a felhasználó igényeinek lehető leghatékonyabb kielégítését.

4 A szoftverek “hagyma” rendszere

5 Szoftverek osztályozása Szoftver csomag: Több program együttes megvásárlása (kedvezőbb mint egyenként megvéve, pl.: MS-Office). Vásárolt szoftver: Hagyományos példányonként megvett szoftver. Shareware: Általában valamilyen ideig, ingyenesen kipróbálható szoftverek. Freeware: Ingyenesen letölthető szoftver (de nincs jogunk kereskedni vele)

6 Szoftverek fajtái: 1. 1.Rendszer és rendszerközeli szoftver, ezek a gép összehangolt vezérlését biztosítják,  az operációs rendszerek a számítógép alapműködését biztosítják,  a szoftverfejlesztő eszközöket, programokat fejlesztenek vele

7 Szoftverek fajtái: 2. 2. Felhasználói vagy alkalmazói szoftver, Egy cég feladatait végzik vele Megkülönböztethetünk: standard felhasználói szoftvereket, amelyeket általános, feladatok megoldásához készítenek (szövegszerkesztők), egyedi felhasználói szoftvereket, a felhasználók speciális igényeit elégítik ki.

8 Standard felhasználói programok  A standard felhasználói programok több felhasználó által használt szoftvereket foglalják magukba.  Ezeket a nagy vásárlói kör miatt általában nagy nemzetközi szoftvervállalatok készítik és forgalmazzák, és árulják olcsóbban, mint az egyedi fejlesztésű programokat.

9 Néhány fontos csoportot kiemelhetünk : Szövegszerkesztők: Szövegszerkesztők: írásos dokumentumok nélkülözhetetlen eszközei, ma már teljesen feleslegessé tették az írógépet Kiadványszerkesztők: Kiadványszerkesztők: a szövegszerkesztésen túl a nyomdai kiadványok előállítását tartja szem előtt, könyvek, folyóiratok stb. szerkesztésének professzionális eszköze. Adatbázis-kezelők: Pl Betegnyilvántartás Adatbázis-kezelők: Pl Betegnyilvántartás Táblázatkezelők Táblázatkezelők: Excel Grafikus tervezőrendszerek: Grafikus tervezőrendszerek: a mérnöki tervezést segítő, a hagyományos műszaki rajzot kiváltó szoftverek. Ma már léteznek egy-egy mérnöki területre (pl. építész, villamos, gépész) specializált tervezőrendszerek is.

10 Programfejlesztő rendszerek A programfejlesztő rendszerek szoftverek, amelyek lehetővé teszik programok írását.  Számítógépes programfejlesztés  Programnyelvek


Letölteni ppt "Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések