Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek"— Előadás másolata:

1 Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek

2 „Szoftver nélkül a számítógép csak egy halom elektronika, amely hőt ad le. Ha a hardver a számítógép szíve, akkor a szoftver a lelke. „

3 A szoftver teszi használhatóvá a számítógépet, hiszen a hardver önmagában semmire sem alkalmas.
Szükség van tehát olyan programokra, amelyek biztosítják a számítógép egységeinek összehangolt működését és a felhasználó igényeinek lehető leghatékonyabb kielégítését.

4 A szoftverek “hagyma” rendszere

5 Szoftverek osztályozása
Szoftver csomag: Több program együttes megvásárlása (kedvezőbb mint egyenként megvéve, pl.: MS-Office). Vásárolt szoftver: Hagyományos példányonként megvett szoftver. Shareware: Általában valamilyen ideig, ingyenesen kipróbálható szoftverek. Freeware: Ingyenesen letölthető szoftver (de nincs jogunk kereskedni vele)

6 Szoftverek fajtái: 1. Rendszer és rendszerközeli szoftver,
ezek a gép összehangolt vezérlését biztosítják, az operációs rendszerek a számítógép alapműködését biztosítják, a szoftverfejlesztő eszközöket, programokat fejlesztenek vele

7 Szoftverek fajtái: 2. Felhasználói vagy alkalmazói szoftver, Egy cég feladatait végzik vele Megkülönböztethetünk: standard felhasználói szoftvereket, amelyeket általános, feladatok megoldásához készítenek (szövegszerkesztők), egyedi felhasználói szoftvereket, a felhasználók speciális igényeit elégítik ki.

8 Standard felhasználói programok
A standard felhasználói programok több felhasználó által használt szoftvereket foglalják magukba. Ezeket a nagy vásárlói kör miatt általában nagy nemzetközi szoftvervállalatok készítik és forgalmazzák, és árulják olcsóbban, mint az egyedi fejlesztésű programokat.

9 Néhány fontos csoportot kiemelhetünk:
Szövegszerkesztők: írásos dokumentumok nélkülözhetetlen eszközei, ma már teljesen feleslegessé tették az írógépet Kiadványszerkesztők: a szövegszerkesztésen túl a nyomdai kiadványok előállítását tartja szem előtt, könyvek, folyóiratok stb. szerkesztésének professzionális eszköze. Adatbázis-kezelők: Pl Betegnyilvántartás Táblázatkezelők: Excel Grafikus tervezőrendszerek: a mérnöki tervezést segítő, a hagyományos műszaki rajzot kiváltó szoftverek. Ma már léteznek egy-egy mérnöki területre (pl. építész, villamos, gépész) specializált tervezőrendszerek is.

10 Programfejlesztő rendszerek
A programfejlesztő rendszerek szoftverek, amelyek lehetővé teszik programok írását. Számítógépes programfejlesztés Programnyelvek


Letölteni ppt "Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések