Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kanik Edina 12.c Mátyás Király Gimnázium, Fonyód Felkészítő tanárok: Fejes Anikó, Feketéné Györe Szilvia Tanácsadó: Piliszky Zsuzsanna NABE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kanik Edina 12.c Mátyás Király Gimnázium, Fonyód Felkészítő tanárok: Fejes Anikó, Feketéné Györe Szilvia Tanácsadó: Piliszky Zsuzsanna NABE."— Előadás másolata:

1

2 Készítette: Kanik Edina 12.c Mátyás Király Gimnázium, Fonyód Felkészítő tanárok: Fejes Anikó, Feketéné Györe Szilvia Tanácsadó: Piliszky Zsuzsanna NABE A Balaton és a Keleti-Bozót mentén végzett kutatómunka A víz fizikai és kémiai jellemzői

3 Bemutatkozás, mérési helyszínek 1. Kép: A vihar érkezése előtt gyűjtöttünk mintát 2. Kép: A Keleti-Bozót elején készült fénykép 2011-ben indult iskolánkban a Nők a Balatonért Egyesület támogatása által a „Balaton Szakkör” elnevezésű délutáni projekt, amelyben a víz kémiai- biológiai és fizikai vizsgálatát végeztük. A vizsgálódás Fonyódon a Balaton partján és a Balaton vizét elvezető Keleti- Bozót Csatorna mentén történt. Én főként a kémiai vizsgálatokban vettem részt.

4 Kutatási céljaink: Milyen a Balaton fonyódi szakaszán és az ehhez tartozó vízelvezető csatorna területén a víz kémiai és biológiai állapota? Ezt miként befolyásolják a környezeti tényezők?

5 Néhány mondat a Balatonról: A Balaton fiatal tó, körülbelül 12-14 ezer éves. Különlegességét adja, hogy viszonylag nagy felületéhez képest sekélynek tekinthető édesvíz. A legjelentősebb vízbeszállító folyója a Zala. Mivel nincs állandó levezetésű, természetes kifolyója, a víz szintje erősen függ a környezeti hatásoktól. A tó a felületéhez mérten sekély vízszintje miatt soha nem volt oligotróf tisztaságú. A Balaton vízállapota a tó földtörténete során a mezotróf (közepes tisztaságú) és eutróf (tápanyagban feldúsult) állapotok között ingadozott.

6 A vízminőség-változás következményei Tömeges algafelszaporodást 1980-1990 között észleltek, amikor a tó nyugati részén, elsősorban az emberi környezetszennyezés okán, megnőtt a víz oldott foszfáttartalma. Ez vezetett egy eutrofizációs folyamathoz. A víz kémiai minőségének változását bizonyos fajok hirtelen fellépő elszaporodása, inváziója, vagy éppen a tömeges pusztulása kísérheti. 1990-es évek óta a zalaegerszegi szennyvíztelepi foszforleválasztó megépítésével, a foszfátmentes mosóporok elterjedésével, számos védelmi beruházással jelentős vízminőség-javulást értek el.

7 Méréseim, megfigyeléseim Az elmúlt két év során számos alkalommal vizsgáltam meg a Balaton fizikai és kémiai állapotát. Az évszak különböző időpontjaiban is voltak mérések. A mérési területem a fonyódi Mátyás Király Gimnáziummal szemben levő balatoni partszakasz, illetve az iskolától kelet felé eső, körülbelül 600 méterrel arrébb található Keleti-Bozót Csatorna fonyódi szakasza.

8 Megfigyelt fizikai jellemzők: A Balaton színe különleges smaragdzöld. Módosíthatja: A felkeveredő iszap. (viharos idő) A vízben oldott ionok, szerves anyagok. Az elszaporodó algák. Az eutrofizáció folyamán, aerob és anaerob bomlások következtében jellegzetes mocsári, lápi szag jelenhet meg a nádasok környékén. Fontos a víz hőmérséklete is, amit rendszeresen mértünk. Befolyásolja a vízben levő oldott anyagok koncentrációját. Az iszapból felszabaduló oldhatóvá vált foszfát algásodást indíthat el.

9 Kémiai jellemzők A Balaton vize enyhén lúgos és viszonylag lágy, 8 körüli a kémhatása, 18 körüli a keménysége. A Balaton foszfáttartalma a nyolcvanas években volt kiemelkedően magas. Ma már jelentősen csökkent a mértéke. Az általam mért adatok is ezt mutatták, 1-2 mg/l körüli értéket kaptam. Ettől a Keleti-Bozótnál mért értékek tértek el. Ott 3-6 mg/l érték körül mozgott. A víz oldott oxigén tartalma 8-10 mg/l között volt. Alacsony volt az ammónium-, nitrát- és nitrit-ion mennyisége.

10 A mérés bemutatása Időpontok: 2013 május, június, szeptember Mérési eszköz: greenpeace vízminőség-vizsgáló bőrönd Mintavételi hely koordinátái: sz: 46°45'6.44"É h: 17°33'22.36"K Mintavételi hely: Fonyód, Mátyás Király Gimnáziummal szembeni balatoni partszakasz.

11 Mitavétel és vizsgálatok közben

12 : Május, június és szeptember mérési eredményei 2013. május három mérés átlaga 2013. Június két mérés átlaga 2013. szeptember két mérés átlaga Víz hőmérséklete:21 ˚C 22,5 ˚C 21 ˚C Víz pH értéke8 8,5 8 Teljes keménység: (Ca 2+ ;Mg 2+ ) 19,4 mg/l 18, 5 mg/l 19 mg/l Oldott foszfát (PO 4 3- )1 mg/l 1,5 mg/l 2 mg/l Oldott oxigén tartalom (O 2 ): 8,5 mg/l 9 mg/l 8,5 mg/l Ammónium tartalom (NH 4 + ) 0,2 mg/l 0,25 mg/l Nitrát tartalom (NO 3 - ):<10 mg/l-nél Nitrit tartalom (NO 2 - ):Nem volt kimutatható 0,01 mg/l 0, 08 mg/l

13 A Keleti-Bozótnál mért eredmények Mintavételi hely koordinátái: Szélesség: 46°44'9.92"É Hosszúság: 17°33'54.08"K Időpont:2013. május 08. két mérési átlaga Víz hőmérséklete:22 ˚C Víz pH értéke8 Teljes keménység: (Ca 2+ ;Mg 2+ ) 19,4 mg/l Oldott foszfát (PO 4 3- )4 mg/l Oldott oxigén tartalom (O 2 ): 9 mg/l Ammónium tartalom (NH 4 + ) 0,024 mg/l Nitrát tartalom (NO 3 - ):10 mg/l-nél kevesebb Nitrit tartalom (NO 2 - ): 0,198 mg/l

14 Összefoglalás  Az elmúlt két év eredményei hasonló mérési értékeket eredményeztek. Az eltérések az évszakos változásoknak köszönhetők.  Foszfátszennyezést nem tapasztaltam. A Keleti-Bozótnál volt kisebb foszfátszennyezés, amit a közeli halastavak és a csatorna menti horgászatnak tulajdoníthatunk.  A nyár végén a Balaton vízminősége a tavaszhoz képest romlott, ami a turizmussal magyarázható.  Befolyásoló tényező az időjárás is, mert a 2012 nyarán tapasztalt szárazság rontott a mérési eredményeken. Összességében megállapítható, hogy a Balaton kémiai módszerekkel meghatározott vízminősége az általam mért fonyódi régióban megfelelőnek mondható. Ezt támasztották alá a bioindikációs mérések is. KÖSZÖNÖM a megtisztelő figyelmüket!

15 Irodalomjegyzék:  Borsos S. [2004]: Bioindikáció az iskolai oktatásban, Tanári segédlet a környezetvédelmi országos akcióprogramhoz, Készült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával, Budapest, pp. 1-17.  Hajósy A., Piliszky Zs. [2013]: Vízbiológiai munkafüzet, Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, Budapest, pp. 1-11.  Sebestyén O. [2012]: Balaton Szakkör, Vízminőség vizsgálat, EuLakes projekt, Készült a Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozás támogatásával, Budapest, pp. 1-6.  Vörös L. [2011] Balatoni természetkalauz, CENTER-PRINT Nyomda KFT, Debrecen pp. 9-12.


Letölteni ppt "Készítette: Kanik Edina 12.c Mátyás Király Gimnázium, Fonyód Felkészítő tanárok: Fejes Anikó, Feketéné Györe Szilvia Tanácsadó: Piliszky Zsuzsanna NABE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések