Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Multimédia. A multimédia olyan információs tartalom vagy feldolgozási rendszer, amely többféle csatornát is használ (szöveg, hang, kép, animáció, videó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Multimédia. A multimédia olyan információs tartalom vagy feldolgozási rendszer, amely többféle csatornát is használ (szöveg, hang, kép, animáció, videó."— Előadás másolata:

1 multimédia

2 A multimédia olyan információs tartalom vagy feldolgozási rendszer, amely többféle csatornát is használ (szöveg, hang, kép, animáció, videó és interaktivitás) a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. A multimédia mai elterjedt jelentése a számítógépes média.

3 Az információ többféleképpen történő bemutatása nem újdonság, a multimédia mindezt digitális formában teszi.

4 Aktív – passzív virtuális valóság - a különböző multimédia összetevőket egy technika vezérli

5 CAD (Computer-aided design) Legismertebb és világszerte leggyakrabban használt CAD-program az asztali számítógépekre készült AutoCAD

6 A VHS (Video Home System) 1976 óta létező mozgókép-felvétel- és lejátszási technológiára vonatkozó szabvány, videokazettát kezelő készülékek számára. A japán JVC cég fejlesztése, ez a szabvány vált általánossá az otthoni felhasználók között az 1980-as évektől kezdve. A VHS kazetta ma már elavultnak számít, helyét fokozatosan átveszi a jobb minőségű, olcsóbban előállítható, de sajnos kevésbé strapabíróbb DVD lemez. A VHS kazettákra jellemző, hogy lejátszásnál a mágnesszalag kopik, így a kép és a hang minősége minden lejátszásnál romlik.

7 A televízió, röviden tévé, vagy betűszóval tv, képekés hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék. Paul Nipkow Németországban 1884-ben feltalálta a képfelbontás elvét. Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása. 1924-ben jött rá a megoldásra, majd 1926-ban történt meg a magyar szabadalmi bejelentés. Végül Telefunken néven indult meg először a rendszeres adás 1935-ben, Németországban.

8 1929. - Bell laboratórium - színes televízió Peter C. Goldmark - sínes televízió szabvány 1940-ben. 1953. január 23-án döntés született a hazai televíziózás megindításáról. A döntés értelmében az Orion gyárat bízta meg a Minisztertanács, hogy haladéktalanul kezdje meg televízió vevőkészülékek gyártásának technikai előkészületeit. Eleinte egy 14 x 18 cm-es képméretű vevőkészüléket fejlesztettek ki, úgyhogy az 1954. január 20-án meginduló első próbaadások már ezeken a készülékeken voltak láthatók. A nagy tömegeket vonzó őszi mezőgazdasági vásár egyik kiemelt látványossága is ez a tévékészülék típus volt.

9 1960-ban a Videoton gyár bemutatta első önálló fejlesztésű, Tavasz típusú készülékét. Az 1980-as évek második felére a két nagy hazai gyártó technológiai lemaradása a külföldi éllovasoktól szembetűnővé vált. Idővel összeszerelő üzemekké alakultak át, majd 1990 után, a beáramló sokkal korszerűbb készülékek özöne mindkét nagy gyár elhalását eredményezte. Az ötvenes évek külföldtől elhatárolódó, önállóságra törekvő gazdaságpolitikai szemlélete miatt kényszer-szülte hazai elektronika-ipar két nagy oszlopa ledőlt.

10 A Nintendo egy kicsi japán vállalkozásként indult el az 1889-es év vége fele Nintendo Koppai-ként. A kiotói vállalat gyártott és értékesített egy Hanafudanak hívott kártyajátékot. 1975-ben a Nintendo sok más iparág mellett (televízió, hotelhálózat) felfigyelt a videójáték-iparra is. Több játékkonzolt is előállított: Color TV Game Nintendo Entertainment System (NES) Super Nintendo Entertainment System (SNES)

11 Az Xbox volt az első játéktermék, amely támogatja a Dolby Interactive Content Encoder technológiáját, amely lehetővé teszi a valósidejű Dolby Digital kódolást a konzolokon. A korábbi játékkonzolok a Dolby Digital 5.1 hangzást kizárólag a nem interaktív „átvezető jeleneteknél” voltak képesek alkalmazni. Az Xbox PC hardveren alapul, melynek köszönhetően jóval nagyobb és nehezebb, mint a riválisai. Ez főként a terjedelmes, tálcás megoldást alkalmazó DVD-ROM meghajtónak és a szabvány 3,5 hüvelykes merevlemeznek tudható be. Az Xbox számos biztonsági funkcióval is rendelkezik, mint például a „breakaway kábelek”, amelyek megakadályozzák a konzol lerántását.

12 A hipertext kialakulását többen az első lexikonokhoz kötik; úgynevezett statikus szövegekben is találhatunk már a nemlineáris olvasásra mutató jeleket: ilyenek a lábjegyzet, a hivatkozások címszavakra, az úgynevezett „programozott tankönyvek” és például a „választható kalandszálon futó regények”.

13 Vannevar Bush, Roosevelt tudományos tanácsadója 1945-ben már megjelentetett egy tanulmányt az (As We May Think). Célja egy olyan eszköz, gép létrehozása, amely megkönnyíti az eligazodást az addig felgyűlt és folyamatosan bővülő tudásbázisban. Alapja az emberi asszociáció, azaz az egyes fogalmak (bármely szöveg bármely részletéhez bármely szöveg bármely részlete) összekötődnek egymással. A gép a MEMEX (MEMory EXtender) nevet kapta.

14

15

16

17

18

19

20

21

22


Letölteni ppt "Multimédia. A multimédia olyan információs tartalom vagy feldolgozási rendszer, amely többféle csatornát is használ (szöveg, hang, kép, animáció, videó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések