Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”"— Előadás másolata:

1 Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film” a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen.

2 A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez a leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt.

3 Ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Felhelyezése azonban meglehetősen nehézkes, mivel gondos előkészületeket igényel. A gyenge hüvelyizomzatú nő nem tudja megtartani a pesszáriumot. A viselésével járó apró kényelmetlenségek miatt elsősorban olyan nők számára ideális, akiknek ritkán van szexuális kapcsolata. Diafragma (vagy pesszárium)

4 A felsoroltakból láthatjuk, hogy napjainkban számos megbízható fogamzásgátló módszer áll a nők és férfiak rendelkezésére. Bármilyen meglepő azonban, mégis szép számmal akadnak olyanok, akik továbbra is használják a régi, divatjamúlt technikákat. Természetes fogamzásgátlás: Az ovuláció idejének meghatározásán, és a megtermékenyítésre alkalmas napokon a szexuális kapcsolattól való tartózkodáson alapuló módszerek előnye, hogy semmilyen mellékhatásuk nincs. Vallási, illetve lelkiismereti okok az alkalmazásukat nem tiltják, a szexuális kapcsolatot nem zavarják. Hátrányuk, hogy kevésbé hatásosak, nagy a nem kívánt terhesség létrejöttének valószínűsége.

5 Naptármódszer: A természetes fogamzásgátlás legrégebben alkalmazott módszere, mely az 1930-as években vált ismertté. Az Ogino-Knaus-módszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől.A ciklus hossza alapján kell kiszámítani a megtermékenyítésre alkalmas napokat, melyeken tilos a szexuális élet. A számításhoz szükséges a ciklusok hosszát figyelembe venni. Például: Az első megtermékenyítésre alkalmas nap kiszámításához a legrövidebb menstruációs ciklusból 18 napot kell levonni. Az utolsó megtermékenyítésre alkalmas nap kiszámításához a leghosszabb menstruációs ciklusból 11 napot kell levonni. Így ha egy nőnek pl. 26-30 napos ciklusai vannak, a 8. (26-ból 18-at vontunk ki) és a 19. (30-ból 11 napot vontunk ki) ciklusnapok között tilos a szexuális élet.

6 Ovulációs módszer (Billings módszer): A természetes fogamzásgátlás megbízhatóságának fokozására Billings és munkatársai fejlesztették ki módszerüket, melynek alapja a méh-nyakcsatorna (cervix) nyákjának ösztrogén hatásra bekövetkező változásának nyomon követése. Az ovulációt megelőző időben az ösztrogének hatására a cervixnyák nagy mennyiségben termelődik, áttetszővé válik, fonal húzható belőle két ujjunk közé fogva. A nyák mennyisége az ovulációt követő napokban lecsökken, az áttetszőség megszűnik, ragadós lesz. Ezen időszak, valamint a menstruációt követő napok biztosak a fogamzásgátlás szempontjából.

7 Elhúzódó szoptatás: A szoptatás a gyermekágyból való felépülés után késlelteti az első tüszőrepedést. A módszer nem megbízható, mert szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is. Hőmérőmódszer: A fogamzóképes időszakokat a hőmérsékletváltozás alapján számolják ki. Ilyenkor az ébredési alaphőmérséklet (szájban vagy végbélben mérve) 37 °C-ra, vagy annál magasabbra emelkedik. Kockázatos, mert szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel.

8 Megszakított közösülés: A módszer nem túl hatékony, mert a hüvelybe kerülő egy csepp sperma is okozhat terhességet. A férfi részéről természetellenes önfegyelmet követel, és mindkét fél számára akadályozza a szexuális beteljesülést. Tubasterilizáció (művi meddővé tétel): A petevezeték lekötése végleges meddőséghez vezet. A beavatkozás hasi tükrözés (laparoscopia) útján történik. A művi meddővé tételt régebb csak 40 életév fölött végezték el Magyarországon. Ma már 35 éves nőknek is elvégzik a műtétet kérésre, gyermekszám nincs meghatározva.

9 Már készül a fogamzásgátló tabletta férfiak számára A születésszabályozás módszerei közül már a kezdetekkor is azokból volt nagyobb a választék, amelyeket a nők alkalmazhattak. Felmerült az igény, legyen a férfi számára is eszköz a döntéshez! Egyelőre még kísérleti stádiumban van. Addig is marad a Magyarországon 1987-óta végezhető egyetlen módszer, a művi meddővé tétel. A módszer a mai legbiztosabb eljárás, a világon körülbelül nyolcvanmillió ilyen műtéten átesett férfi él. A beavatkozást törvény szabályozza, jelenleg a Népjóléti Miniszter 25/1998. NM rendelete. Ezek szerint a műtét elvégzését 35 év felett bárki, illetve e kor alatt három, vérszerinti gyermekkel rendelkező apa kérheti. Csak a feleség beleegyezésével. Ez a beavatkozás térítésköteles, intézményenként változó (kb. 30 és 60 ezer Ft.) az ára.

10 Nem csökken ugyan a szexuális képesség a művi meddővé tétel után, de kevesen fognak élni a lehetőséggel. A leírtak alapján is látható, mennyire szükséges lenne a férfi fogamzásgátló tabletta piaci megjelenése. E cél érdekében ma már gyógyszergyárak és politikusok is latba vetik erejüket. Reméljük sikerrel!


Letölteni ppt "Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések