Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bagáriné Viszket Katalin 2012. március 30.. Mottó „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.” (Buonarroti Michelangelo)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bagáriné Viszket Katalin 2012. március 30.. Mottó „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.” (Buonarroti Michelangelo)"— Előadás másolata:

1 Bagáriné Viszket Katalin 2012. március 30.

2 Mottó „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.” (Buonarroti Michelangelo)

3 Sikeres emberek: Tele vannak önbizalommal; Hisznek magukban; Győztesként gondolkodnak; Határozottak, kitartóak, reálisak; Intuitívak, innovatívak; Gyorsan döntenek; Irányítják az eseményeket; Optimistán tekintenek a jövőbe.

4 Pozitív célokat tűznek ki, konkrét, mérhető eredménnyel; Tervet készítenek a céljaik megvalósítására és prioritást állítanak fel a feladatok között; A tények alapján hozzák a döntéseiket; Mentorokat keresnek, meghallgatják szakemberek tanácsait; A lehetőségekre és az előnyökre koncentrálnak; Rendszerekben gondolkodnak; Az előre meghatározott ütemezés alapján fegyelmezetten elvégzik a feladataikat; Az elért eredményekre helyezik a hangsúlyt; Folyamatosan időt és energiát szánnak önmaguk fejlesztésére. A sikeres emberek, szervezetek:

5 Döntés előtt A pályázat értelmezése, célok, célcsoportok, kötelező feladatok, előírt indikátorok, határidők, önrész, elvárások, lehetőségek; Illeszkedés az intézményi stratégiához; Feltételek megléte, megteremthetősége; (infrastrukturális, tárgyi, személyi, szakmai felkészültség, pénzügyi biztonság) Fenntartó hozzáállása;

6 Mi a cél? A teendők nem célok, csak eszközök a cél eléréséhez. Cél az, ahová el szeretnénk jutni. Hosszú távú és rövid távú célok; A céloknak motiválónak kell lenniük, saját elképzeléseinket kell, hogy tükrözze; Figyelembe vegye az összefüggéseket; (szociokulturális környezet, környezetvédelem, esélyegyenlőség) A szervezet számára lehető legnagyobb eredményt hozza; (a pályázó szervezet, együttműködő partnerek, célcsoportok)

7 Információszerzés A tényleges valóság felmérése; (tények, szükségletfelmérés, igényfelmérés, helyzetfeltáró tanulmány, stb.) A lehetőségek felmérése; (alternatívák felmérése, koncentráció, kockázat vállalás képessége, hosszú távú fenntarthatóság) A lehetőségekre koncentrálás, megújulás; „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” (Albert Einstein)

8 Döntés A cél eléréséhez vezető tevékenységek számbavétele, dokumentálása; A tevékenységek ütemezése; Az erőforrások hozzárendelése; A pályázat egybevetése az elvárásokkal; A fenntarthatóság elemzése.

9 Kiválasztás szempontjai Mely tevékenységek szolgálják legjobban a kitűzött céljainkat; Kötelező elemek – a pályázati útmutató alapján; Választható elemek – fontos az egyediség, a különlegesség; A megvalósíthatóság, realitás; A hosszú távú fenntarthatóság biztosítása

10 Ütemezés A projekt ciklusban a feladatok elhelyezése, ütemezése (feladatonként kell meghatározni, mikor indul, mikor fejeződik be) GANTT diagram A feladatok időbeli ütemezésén túlmenően a pénzügyi tervezés egyik legfontosabb eszköze.

11 Gantt diagram Folyamatábra Feladatok 2012.OKT. 2012.NOV. 2012.DEC.2013.JAN.2013.FEBR.2013.MÁR.2013.ÁPR.2013.MÁJ. Projektmenedzs ment működése Nyitó konferencia Sajtótájékoztató Nyilvánosság biztosítása Toborzás, kiválasztás xxx tanfolyam

12 Az eredményekhez vezető út lépései Alapos felkészültség, ismeret, tudás, gyakorlat; Fentiek hiányában szakmai, szakértői segítség; A tervezett lépések ütemezés szerinti végrehajtása, a projekt feladatainak reális meghatározása; Megtarthatóság, fenntarthatóság tervezése.

13 Projekt megvalósítás A megtervezett projekt feladatok megvalósítása; a kívánt eredmény elérése; Projekt monitoring, kontrolling (összehasonlítás a tervvel, változás bejelentés, szerződésmódosítás) Erőforrások feladatokhoz hangolása; Változások kezelése (esetleg válságmenedzselés); Kommunikáció ; Megbízó, projekt környezet és felelősök tájékoztatása - elvégzendőkről - dokumentációról - tanulságokról - korrekciókról Célok teljesülése; Megtartás fázisa, az elért eredmények kamatoztatása.

14 Indikátorok Kötelezően teljesítendő értékek – a pályázat előírásai szerint; Vállalt indikátorok, a projekt egyediségének jellemző mutatói; Az indikátorok összefoglaló táblázata a pályázati szerződés melléklete, kötelezően megvalósítandó. Nem teljesülése szankciókat, esetleg visszafizetési kötelezettséget is jelenthet.

15 Együttműködések Az EU-s pályázatok alapvetése; A projekt megvalósító felelős az együttműködők tevékenységéért is; Csak olyan együttműködő partnert válasszunk, amely érdekelt, motivált a projekt sikeres megvalósításában;

16 Kommunikáció, nyilvánosság Az európai uniós szabályozás szigorú és pontos kommunikációs kötelezettségeket határoz meg az uniós támogatások nyertesei számára. A jól megtervezett és megvalósított kommunikáció érdemben hozzájárulhat a projekt szakmai sikeréhez. A projekt nagyságától függően kommunikációs csomagok készültek. Megvalósításuk kötelező elem. A dokumentáció része.

17 A projekt lezárása A projektfeladatok dokumentált befejezése; Indikátorok teljesülésének igazolása; Követési, fenntartási terv; Projekttagok visszahelyezése eredeti munkájukba; Erőforrások reintegrációja és integrációja; Pénzügyi zárás készítése; Tartalom, célok és módszerek elemzése; Tapasztalatok rögzítése, összefoglaló készítése; Záró értekezlet

18 A projekt értékelése Elért szakmai eredmények elemzése; - a rögzített célok, - a tevékenységek és - a sikerkritériumok szempontjából Projektfolyamat értékelése, tanulságok; Együttműködések elemzése, továbbiak tervezése; Hatékonyság értékelése; Értékelő jelentés összeállítása.

19 Írjunk vagy írassunk? A fejlődés egyik alapfeltétele a tanulás, a gyakorlás. Hozzáértő, tapasztalt kontroll kell ugyan, de végig kell szenvedni magunknak is a pályázatírás és pályázatmegvalósítás lépéseit. „Az egyetlen tudás az alkalmazható tudás. Az ismeretek csupán a tudás illúzióját adják. Csak abban érsz el fejlődést, amit csinálsz. Alkalmazható tudásra kizárólag gyakorlással lehet szert tenni.” (Braskó Csaba: Szemlélet fejlesztés program)

20 “A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták.” (William Feather) Köszönöm az figyelmet! Sikeres pályázatokat kívánok mindnyájuknak! Bagáriné V. Katalin Pályázati tanácsadó, közművelődési szakértő 30-9276-501 katalin@bagari.hu


Letölteni ppt "Bagáriné Viszket Katalin 2012. március 30.. Mottó „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.” (Buonarroti Michelangelo)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések