Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZABÁLYVÁLTOZÁSOK 2016 IFAF Rules committee. VÁLTOZÁSOK 2016 Összefoglaló Sisakrácsok Szabálytalan felszerelés / kötelező felszerelés viselésének elmulasztása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZABÁLYVÁLTOZÁSOK 2016 IFAF Rules committee. VÁLTOZÁSOK 2016 Összefoglaló Sisakrácsok Szabálytalan felszerelés / kötelező felszerelés viselésének elmulasztása."— Előadás másolata:

1 SZABÁLYVÁLTOZÁSOK 2016 IFAF Rules committee

2 VÁLTOZÁSOK 2016 Összefoglaló Sisakrácsok Szabálytalan felszerelés / kötelező felszerelés viselésének elmulasztása Unsportsmanlike conduct Sideline interference Blind-side blocks Futó óra Vétlen sípszó Játéktér fogalmának pontosítása Játékosok testi épségével kapcsolatos szabályok Egyéb változások

3 Overbuilt facemasks (1-4-7-l) A szabálytalan felszerelések közé bekerült az Overbuilt facemasks fogalma A Függelék E pontja tartalmaz példákat Szabályos – szabálytalan sisakrácsok:

4 Megkülönböztető jellemzők 2 vagy 3 vízszintes rács a szemek alatti részen (ezek közül egy lehet dupla rács) – szabályos 5 vagy több vízszintes rács a szemek alatti részen– szabálytalan 4 rács esetén, ha egynél több szűk rés van, akkor az szabálytalan (ujjakra veszélyes)

5 Felszereléssel kapcsolatos büntetésvégrehajtás (1-4-8) Nincs többé időkérés, vagy delay of game büntetés Ugyanaz a szabályozás, mint sérült játékos (vagy még inkább, mint a sisak lejövetele) esetén

6 Unsportsmanlike conduct (9-2-1-a-1-k) Bekerült egy új pont: k: A labda halottá válása után erőteljes kontaktussal ellökni az ellenfél játékosát a „kupactól”, vagy kihúzni az ellenfél játékosát a „kupacból”.

7 Sideline interference (9-2-5) Visszatértünk a szabályozás „régi” verziójához: Ugyanakkor fontos, hogy „fizikai akadályozás” megítéléséhez nem szükséges tényleges fizikai kontaktus: Ha egy játékvezetőnek meg kell változtatnia a mozgásának irányát, hogy „kikerüljön” egy edzőt/játékost, akkor ez elég indok egy 15-yardos büntetéshez!

8 Labda halottá válása (4-1-3) Néhány (kevésbé gyakorlott) játékvezető korábban megítélt olyan pontszerzéseket csapatoknak, amelyet egészen furcsa körülmények között értek el. A szabály most pontosít és azt a szabályértelmezést követi amely szerint a labda halottá válik, ha a csapatok megállnak és nem játszanak tovább. A labda halottá válik…. r: Amikor a labda közelében levő valamennyi játékos abbahagyja a játékot és/vagy a labdát halottnak hiszi.

9 Blind-side block (2-27-14) B-CSAPAT Kiegészítés a 2-27-14-g szabályponthoz: A „blind-side”-blokk egy olyan blokk, ahol a blokkolt játékos nyilvánvalóan nem látja az Őt blokkolni kívánó ellenfelének közeledését. Ez olyan blokkokra is érthető, amikor a blokk szemből éri a blokkolt játékost, de közben ez a játékos másfelé koncentrál (például a labdavivő játékosra) Ha kérdéses, akkor szabálytalanság történt.

10 Vétlen jelzések (4-1-2) Egy élő-labda halottá válik a jelen szabályok előírásainak megfelelően, vagy amikor egy játékvezető a sípjába fújt (akkor is, ha az véletlen sípszó volt), vagy amikor a halott- labda jelzést mutatja. Mit jelent: „amikor a halott-labda jelzést mutatja.„ Elfogadott szabályozás: AR 4-1-2:IV: Ha egy játékvezető a következők jelzések valamelyikét mutatja: óra állj (S3), „touchdown”/”field goal” (S5), „safety” (S6), halott labda (S7), sikertelen passz (S10). Ha valamelyik ilyen jelzés mozdulatsora megszakad mielőtt a játékvezető keze a megfelelő helyzetbe állna vagy mozdulna, akkor az nem minősül jelzésnek.

11 Pálya környezete (2-31-5) A pálya környezete az a terület, amelyet körbevesz a stadion, csarnok, nézőtér, kerítés, vagy bármilyen más építmény. (Kivétel: az eredményjelző nem része a pálya környezetének). Felejtsd el: “Észak-Déli irányt”! Kicsit bővebben: ahol nincs stadion, csarnok vagy lelátó, ott a pálya környezete mindazon terület, ami látó – és hallótávolságon belül van a pályához képest. Következmény: a kizárt játékosnak látó – és hallótávolságon kívülre kell kerülni a pályától. (szabály 9-2-6-b)

12 Eljárás egy kapu esetén (1-2-5-f) a.Minden scrimmage-játék során a B-csapat azt a térfelet fogja védeni, amelyik végén a kapu található. b.Minden kirúgás során az A-csapat azt a térfelet fogja védeni, amelyik végén a kapu található. c.Labdabirtoklás cseréje után a csapatok térfelet cserélnek szükség szerint, hogy a B-csapat azt a térfelet tudja védeni, amelyik végén a kapu található. d.Nem lesz térfélcsere az első és a harmadik negyed után (csak az egy perces időkérés). A félidők kezdetén a csapatkapitányok nem választhatják, hogy melyik gólvonalat szeretnék védeni.

13 Kapuk hiánya esetén: Alternatív megoldásként, ha az egyik kapu hiányzik, vagy a mérkőzés közben használhatatlanná válik, akkor a mérkőzést lehet folytatni a másik kapu használata nélkül, ha ebben mindkét vezetőedző egyetért. Ebben az esetben több „field goal”-t nem lehet elérni. Miután a vezetőedzők erre vonatkozó döntését bejelentették, azt visszavonni már nem lehetséges. Ha mindkét kapu hiányzik, akkor a mérkőzést le lehet játszani, amennyiben ebbe mindkét vezetőedző beleegyezik. Ebben az esetben „field goal”-t nem lehet elérni. Ha az egyik, vagy egyik vezetőedző sem egyezik bele a játékba ezekkel a feltételekkel, akkor a mérkőzést el kell halasztani. Miután a vezetőedzők erre vonatkozó döntését bejelentették, azt visszavonni már nem lehetséges.

14 Egyéb változások: Szabály 1 A játékteret határoló vonalak („Limit lines”) 5,5 méterre kerültek az alap- és oldalvonalaktól (1-2-3) A kapukon lévő minden védőfelszerelés a pályán kívüli terület része. (1-2-5-e) A yardjelző számokat legalább 3,5 méternyire kell elhelyezni az oldalvonalakon kívül (1-2-8-e) Az oldalvonal mellett, vagy a csapatterületen bármilyen labda-melegítő berendezés használata tilos.(1-3-1)

15 Definíció Egy személyi hiba szabálytalanság („personal foul”) egy olyan, fizikai kontaktust is magában foglaló szabálytalanság, amely veszélyezteti egy másik játékos biztonságát. Levegőben lévő játékos definíciója kiegészítésre került: olyan játékos, aki kontaktusba került az ellenféllel vagy saját csapattársával (pl. blokkolták)

16 Mercy rule - pontosítás Ha a mérkőzésen a különbség 34 pontnál nagyobb, akkor a mérkőzés órája futni fog. (futó óra – „Mercy rule”) A mérkőzés órája csak az alábbi okok miatt fog megállni. csapatidőkérés után. * a labda szabálytalanná válása esetén. * kötelező felszerelés viselésének elmulasztása (Szabály 1-4-4), vagy szabálytalan felszerelés viselése estén (Szabály 1-4-7). * amikor a negyednek vége van. * egy büntetés végrehajtása miatt. (Kivétel: Szabály 3-4-5-b) * egy vagy több játékos, vagy egy játékvezető sérülése miatti időkérés esetén. (A.R. 3-3-5-I-V). * távolságmérés esetén. * vezetőedzői konferencia esetén, vagy “challenge” esetén, amikor a felvételeket visszanézik. * a “referee” média időkérést hirdet ki. * a “referee” tetszése szerinti időkérés esetén. * ha valamelyik csapat halott-labda szabálytalanságot követ el. * g:Ha a „Mercy rule” érvényben van, akkor a mérkőzés óráját inkább a labda játékra alkalmassá nyilvánításakor kell elindítani, mint „snap”-kor. (Kivétel: A mérkőzés órája a normál szabályok szerint indul újra a kirúgás vagy a következő „snap”-kor azután a kísérlet után, amely során a szabály szerinti pontkülönbség kialakult a csapatok között.) MEGJEGYZÉS: a magyarországi mérkőzéseken a 34 pontnál nagyobb különbség kialakulása után a hátralévő időben végig futóórával („Mercy rule”) zajlik a mérkőzés – függetlenül attól, hogy a különbség esetleg 35 pont alá csökkent!


Letölteni ppt "SZABÁLYVÁLTOZÁSOK 2016 IFAF Rules committee. VÁLTOZÁSOK 2016 Összefoglaló Sisakrácsok Szabálytalan felszerelés / kötelező felszerelés viselésének elmulasztása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések