Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ."— Előadás másolata:

1 A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ FERENC KANCELLÁR

2 A Főiskola projektben vállalt tevékenységei: Kutatások Képzések Rendezvények Megvalósítás időszaka: 2015. július – november Elnyert támogatás: 93 094 000 Ft. PROJEKTTEVÉKENYSÉGEK

3 1. A kézművesség és a kreatív ipar kapcsolatrendszere a vizsgált térségekben I. KUTATÁS – 1.

4 Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) -Kérdőíves felmérés: 5 nap, 234 látogató, 50 kézműves - Mélyinterjúk: a budapesti agglomerációban (hagyományőrző egyesületekkel és kézműves tagokkal) KUTATÁS – 1.

5 KUTATÁS – 2. 2. A köznevelési és közművelődési intézmények szerepvállalása az aktív hagyományőrzés módszereinek terjesztésében forrásmunkák feldolgozása, néphagyományok, pedagógiai módszerek, a települési rendezvények és a turizmus kapcsolódásának vizsgálata Helyszín: Budaörs, Fót, Szigetszentmiklós és Vác

6 A hagyományos iparágak és a kézművesség elterjesztéséhez kapcsolódó képzés: 182 fő 30 órában pénzügy-adózás, marketing-értékesítés vagy kommunikáció témában. A résztvevők: a kézműipari mesterséget folytatók és közművelődési intézmények munkatársai a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetből, a Budapesti Agglomerációból, vagy a Tokaji Borvidékről. II. KÉPZÉS

7 ÚJ KÉPZÉSEK KIDOLGOZÁSA – 1. 1. „Kézműipari vállalkozó” Képzési modulok: 1. modul: Kis- középvállalkozások menedzsmentje 2. modul: Térségi turizmus menedzsmentje 3. modul: A turizmus piaca 4. modul: Termék és kommunikáció 5. modul: Informatika és kommunikáció

8 igényfelmérés, tanterv kidolgozása tankönyv írása, és lektorálása elektronikus tananyagok, kísérleti oktatás: képzés 60 órában terepgyakorlat: 2015. november 20-21. Lajosmizse: jól működő helyi vállalkozások megtekintése, előadások és gyakorlatok képzés zárása: szóbeli vizsga ÚJ KÉPZÉSEK KIDOLGOZÁSA – 1.

9 2. „Térségi asszisztens” Képzési modulok: 1. modul: turisztikai termékfejlesztés, 2. modul: régiótörténet és turizmusgazdaság, 3. modul: térségi marketing, 4. modul: interkulturális kommunikáció, 5. modul: informatikai és kommunikációs technológiák a turizmusban ÚJ KÉPZÉSEK KIDOLGOZÁSA – 2.

10 mélyinterjúk, konzultáció, e-learning tananyagok kidolgozása, e-tankönyvek megírása, lektorálása a BGF oktatói, egyetemek munkatársai és a szakma elismert képviselői pilot kurzus kontakt órákkal és tanulmányút szervezésével

11 ÉLELMISZEREK FELHASZNÁLÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN Cél: egészségmegőrző elkészítési eljárások megismertetése Időpont: 2015. november 13. Helyszín: A BGF KVIK Oktató Kabinetjének konyháiban és éttermeiben Interaktív foglalkozás (6 fő kézműves- élelmiszeripari szakember: pl.: pék, fagylaltkészítő, húsfeldolgozó, borász segítségével) Résztvevők száma: 60 fő III. RENDEZVÉNYEK – 1.

12 ÚJ KIADVÁNYUNK

13 a kiadvány szerzői: Dr. Gundel János és Dr. Lugasi Andrea ISBN 978-7159-64-0, 88 oldal, 150 példány, ingyenesen elérhető volt a résztvevők számára téma: a magyar konyha jellegzetességei, a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) gyűjteménye és az eredetvédett élelmiszerek, a kistermelői és kézműves élelmiszertermékek, a hungarikumok szabályozása. a magyar szürkemarha, mangalica, tokaji aszú, mint hungarikumok, a Magyarországon őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, a magyarországi régiók gasztronómiai jellegzetességei, a kapcsolódó fesztiválok ÉLELMISZEREK FELHASZNÁLÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN

14 RENDEZVÉNYEK – 2. Mesterségek bemutatása

15 RENDEZVÉNYEK – 2. Mesterségek bemutatása, Szentendre 2015.10.17.

16 Programok: gasztro – totó: ízfelismerés különlegesen ízesített mézek kóstolása (pl.: hárs, csokis, csípős) borkóstoló (Tokaji Aszú, Furmint, Chardonnay) mézeskalács díszítés BGF A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN

17 BGFBGF Az egész napos rendezvényen a BGF-et a Vendéglátás Intézeti Tanszék, a Karrier Iroda munkatársai, valamint a kari Hallgatói Önkormányzat tagjai képviselték. BGF A HAGYOMÁNYŐRZÉSBEN

18 Interaktív kiállítás Balaton és Tokaj meghívásával Cél: a néprajzi értékek közelebb kerülése Helyszín: Szentendre, Ferenczy Múzeum 2015.október 17-től Lehetőség: A látogatók közvetlenül is találkozhattak a népi hagyományokkal és mesterségekkel, interaktív formában részesei lehettek a gyakorlati hasznosítás élményének Bemutatkozó turisztikai régiók: Tokaj, Balaton Budapest környéke RENDEZVÉNYEK – 2.

19 A projekt segítségével megvalósult az a célkitűzés, hogy az ország néprajzi értékei közelebb kerüljenek a lakossághoz, a városi ember számára is ismertebbé, megfoghatóbbá váljanak. Küldetésünknek tekintjük, hogy a hagyományos népi értékeket megőrizzük az utánunk következő generációk számára is. Bízunk abban, hogy a projekt folytatásában a BGF, illetve 2016. január 1-től már BGE kiemelt szerepet vállalhat. Köszönjük a projekt fő támogatójának: az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a konzorcium vezetőjének: a Hermann Ottó Intézet és partnereinknek: a Hagyományok Háza a Zempléni Múzeum a Balatonkenese Város Önkormányzata segítségét. ÖSSZEGZÉS

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! DR. DIETZ FERENC KANCELLÁR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA


Letölteni ppt "A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések