Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”"— Előadás másolata:

1 VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.

2 Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”

3 A Vend vidék vagy Rába vidék (szlovénul Porabje, Slovensko Porabje, azaz Szlovén Rába vidék) néprajzi tájegység Vas megye területén, a szentgotthárdi kistérségben, a Rába folyó mellett. Területe 94 km², lakossága kevesebb mint 3000. A terület lakosairól, a magyarországi szlovénekről kapta a nevét, akiknek hagyományos magyar neve vendek.

4 A történelmi Vend vidék teljes területe a Rába vidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely a trianoni békeszerződés óta Szlovénia része. Ma a szlovén kisebbség jelentős hányada itt él és a vidék faluiban külön önkormányzatok működnek.

5 Vend vidéki hagyományok ! Szombaton szent húsvét napja előtt, itt is katolikus Isten tisztelet és húsvéti körmenet zajlódik le. Majd este fele a környező településekről főként Vend vidékről, Szentgotthárd és más környező falvakból, városokból az emberek az egyik Felsőszölnöki dombra "zarándokolnak" el.

6 A fent látható dombon már délután elkezdődik az estére való ráhangolódás, ugyanis ekkor készítik elő tábor tűzet és az ágyúkat. A házilag készült ágyúkba karbid anyagot és vizet raknak, aminek hatására gáz keltezik. Ezt meggyújtva hatalmas hangot bocsát ki magából az ágyú.

7 Ezzel a hagyománnyal ünneplik a Vendek, de a Szlovének is Jézus feltámadását. Ott jártunkkor Szlovénia irányból is hallottunk ágyú durranásokat, de az igazi "hang" robbanások este kezdődnek. Majd hajnalig való dinóm- dánom következik a tábortűz mellett.

8 A hajdina más néven pohánka. Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága. A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B- vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza. Hajdina jellemzése

9 Hajdina Hajdina kása

10 Hozzávalók: 15 dkg hajdina 15 dkg vargánya 10 dkg húsos szalonna 1 fej vöröshagyma 2 ger. fokhagyma 1 p. tejföl 1 tk. fűszerpaprika 2 szál babérlevél rozmaring bors, só zsír A hagymát felkockázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és egy kanál zsíron üvegesre pirítjuk. A megtisztított vargányát vékony szeletekre vágjuk és rádobjuk a szalonnás alapra. Amikor a gomba kissé megpirult, hozzáadjuk a hajdinát, elkeverjük és meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és rozmaringgal ízesítjük. Bátran, kb. 2 liter vízzel felöntjük beledobjuk a babérlevelet és addig főzzük amíg a hajdina megpuhul (20-25 perc). A tejfölt a kész leves levével kikeverjük (hőmérséklet kiegyenlítést végzünk) és a leveshez keverjük, összemelegítjük, de már nem forraljuk, mert a tejföl kicsapódhat. Igény szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt. Vargányás hajdinaleves

11 -8 réteslap-25 dkg feta-25 dkg túró-tejföl 1 ek-2 tojás -kevés só és opcionálisan petrezselyem v. kapor v.snidling Egy kerek hőálló tálat kiolajoztam, a sütőt előmelegítettem 180 fokra. Alul kibéleltem 2 réteslappal. (Ezekre is kentem kevés olajat) A réteslapokon elosztottam a túró-feta-tojás-tejföl fűszeres keverékét ( amit előzőleg krémessé összedolgoztam ) és a 4 réteslapból kisebb darabokat letépve ebbe a masszába gombócszerűen belenyomkodtam a tésztát. ( A fűszerezés tetszőleges-én most kaporral készítettem.) A tetejét a maradék 2 réteslappal fedtem le, tojással átkentem. 35 percen át sütöttem. a h o g y m i k é s z í t j ü k ( k e v é s o l a j j a l, c u k o r n é l k ü l )

12 Sülttejbekása (elsősorban gyerekeknek) Hozzávalók: 2,5 liter tej, 0,5 liter köleskása, só, cukor Elkészítés: A sós, cukros tejbe belefőzzük a megmosott kását és lassan főzzük negyed óráig, hogy félig megfőjön. Majd sütőbe tesszük, hogy megsűrűsödjön és megbarnuljon a teteje.

13 2/12/C szakács tanulók: KardosEnikő Kardos Enikő JosztZsolt Joszt Zsolt HáryDániel Háry Dániel


Letölteni ppt "VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések