Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hazánk kiemelkedő egészségturisztikai adottságokkal rendelkezik. Az ország több mint 80%-án termálvíz tárható fel. Japán, Izland, Olaszország és Franciaország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hazánk kiemelkedő egészségturisztikai adottságokkal rendelkezik. Az ország több mint 80%-án termálvíz tárható fel. Japán, Izland, Olaszország és Franciaország."— Előadás másolata:

1

2 Hazánk kiemelkedő egészségturisztikai adottságokkal rendelkezik. Az ország több mint 80%-án termálvíz tárható fel. Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után Magyarország a világ 5. termálvíz nagyhatalma A termálvíz meglétén túl egyéb természeti adottságok; mofetta, gyógyiszap is bővítik az egészségturisztikai kínálatot. Az ismert 1372 termálvízkút közül 197 elismert gyógyvíz, 385 településen működik termál, vagy gyógyvizű fürdő, ebből 65 minősített gyógyfürdő [1]. Adottságaink tekintetében a világ élvonalában vagyunk, erőforrásaink gazdasági és természeti szempontból is fenntartható kiaknázása területén azonban még sok a teendőnk. Termálvizek

3 Piaci pozícióink a hazai és nemzetközi versenyben Hazánk a termálvízkészlet alapján benne van az öt legnagyobb termálvízkinccsel rendelkező ország körében. A vízjellemzők tekintetében legnagyobb versenytársainkhoz képest is előnyben vagyunk, mivel a vizek magas hőfoka egyúttal magas ásványianyag-tartalommal párosul (Olasz- és Franciaországban a magas ásványianyag-tartalom alacsonyabb hőmérséklettel, Japánban és Izlandon a magas hőmérséklet alacsonyabb ásványianyag-tartalommal jár együtt). Szinte az egész ország területén lehet feltárni termálvizet mégis a legtöbb gyógyvízzé nyilvánított ásványvizet az Észak-Alföldi, Dél-Alföldi és a Nyugat- Dunántúli régiókban nyerik, valamivel kevesebb gyógyvízkút található a Dél- Dunántúli, a Közép-Magyarországi és az Észak-Magyarországi régióban, relatíve szegény ásvány és gyógyvizekben a Közép-Dunántúli régió. A fürdőellátottság tekintetében sokkal kiegyenlítettebb a helyzet egyedül a termálvízben szegényebb Közép-Dunántúli régióban van mindössze 3 gyógyfürdő.

4 Sanus per aquam Magyarországon a „spa” fogalmát a fogalma erősen kötődik a termális vizeket használó létesítményekhez, de nemzetközi alkalmazhatósága érdekében, általánosan használjuk, ezért a látogatók fizikai, biológiai és mentális jobbulását célzó szolgáltató helyeket többnyire „spa”-nak hívjuk. Ezért többségében nem különülnek el a gyógy, - és a wellness turizmus intézményei, melyekben a vendégek megpihenhetnek, felélénkülhetnek, gyógyulhatnak, egészségesebbé, fiatalabbá, szebbé és kiegyensúlyozottabbá válhatnak.

5 Ismertebb fürdőhelyek Bad Ischl Bad Ischl Salzburg tartomány határán, Felső-Ausztria déli részén Salzkammergut központjában 468 m magasan fekszik alpesi környezetben. Bad Ischl, értelemszerűen az idegenforgalomból él, évi 385.000 vendégéjszakával (2005), turisztikai jelentőségéhez nem kevéssé hozzájárul központi fekvése Salzkammergutban.

6 Karlovy Vary Karlovy Vary a legnagyobb és legismertebb fürdőváros Csehországban. Karlovy Varyban speciális poharakból isszák az emberek a helyi vizet már nagyon régóta. Minden vendég, aki meglátogat egy fürdőt, megtarthatja a poharat, amelyből ivott. Ezek a pohárkák a történelmi bizonyítékai a gyógyfürdők fejlődésének.

7 Bath Az Avon folyó partján fekszik, Londontól 166 km-re, a rómaiak alapította település, Bath.A meleg vízforrásokat, melyeket a hagyomány szerint Bladud brit király tárt fel 863-ban, a rómaiak csaknem 400 éven keresztül élvezték. Időszámításunk előtt 54 körül már remek fürdőket és díszes templomokat építettek a városnak, melyet akkor Aquae Sulisnak neveztek. A római fürdők maradványai a városközpontban megtekinthetők. A római fürdők közepén feltörő gyógyvíznek és az sok gyönyörű György-kori épületek sokaságának is köszönheti hírnevét.

8 Blue lagoon Grönland és Skócia között fekvő sziget, melynek neve Izland, főként természeti szépségeivel tudja magát szívünkbe belopni. A sziget keletkezése forró magmával vonható össze, mely a felszínre jutva megszilárdult, s mai is az év igen nagy részében hó, és jég fedi.

9 Japán varázslatos onsen fürdői Az onsen japán specialitás: forró vulkanikus gyógyfürdő a természet lágy ölén. Ezek a misztikus légkörű és sejtelmesen gőzölgő fürdők egyediek a világon. Számos fajtája létezik, de mindegyik látványa magával ragadó.

10 Erdély fürdői 1.Félixfürdő Félixfürdő régi nevén Pecze-Szent-Márton, valószínű az itteni Pecze-patak-ról kaphatta nevét. A települést egykor Villa Sancti Martini néven, az itteni Félix-fürdőt pedig Szent Márton fürdőnek nevezték.

11 2. Herkulesfürdő Herkulesfürdő | B ă ile Herculane | Herkulesbad, kisközség és fürdő Krassó-Szövény vármegye orsovai járásában, 369 német, oláh és magyar lakossal; vasúti állomás, posta- és távíróhivatal, és postatakarékpénztár. H. Magyarország legnagyobbszerü s legszebb fürdője, mely a világfürdők közt méltó helyet foglal. A fürdőtelep Mehádai községtől 7,5 km-re, a Cserna vadregényes völgyében 168 m. magasságban fekszik.

12 3.Kovászna Kovászna (románul Covasna, németül Kowasna) fürdőváros, Orbaiszék egykori székhelye. Átlagos tengerszint feletti magassága 550-640 m. Erdélyben a Kárpátok kanyarulatában, a Kézdivásárhelyi medencében, a Berecki havasok lábánál helyezkedik el. Nevét, akárcsak a kenyerét bekelesztő kovász, a szláv eredetű kvasz-ból nyerte, amely savanyút jelent, másik elmélet szerint, a Kovászna patakról kapta, amely mellett fekszik. Ennek eredete is a szláv kvasni (= savanyúvíz) főnévből származik.

13 4.Tusnádfürdő Az Olt szorosában, a sötét fenyvesekkel borított meredek hegyoldalon alakult ki Csíkország büszkesége, az alig 154 éves Tusnádfürdő, Hargita megye legdélibb fekvésű, az ország egyik legkisebb, világszerte ismert városa, a székelyföld keleti részének nemzetközi hírű fürdő és üdülőtelepe. A Komlós- és Szurdok-tetők nyugati lejtőin létesült.

14 5.Borszék Az Úr 2009. évében a város vezetése,a város tenni kész lakosai és az Ars Topia alapítvány Székelyföldi fürdő- és közösségépítő kalákájának köszönhetően létrejött a Tündérkert feredő. Ahol a borszékre érkezők fürödhetnek bántalmaik enyhítése, megszűnése érdekében. Tündérkert feredő jelenlegi részei: Forrásház(Emese alsó, Emese felső más víz összetétel), Fillagória, Nagylábáztató, Kislábáztató, Nagy medence, Öltöző, Napozó, Árnyékágy, Kettős kereszt, Fűzkapu, Tájékoztató táblák.

15 6.Szejkefürdő Marosvásárhelytől 60 km-re keletre, a Mezőhavas délnyugati előterében, a Szovátai-medencében fekszik. A Kis-Küküllőbe siető Juhod, Sebes, Szováta és Szakadát patakok hordalékkúpjaira épült. 1955 óta város.

16 Ellenőrző kérdések: Melyik a termálban leggazdagabb ország?Izland ugye? Hol voltunk fürdeni??Siófok, hát nem tudod???? Kik kezdték a termálfürdőzést?Az ókori görögök

17 Felhasznált irodalom: http://www.termalfurdok.hu/gyogyfurdok-kulfoldon-bovebben.php?id=5


Letölteni ppt "Hazánk kiemelkedő egészségturisztikai adottságokkal rendelkezik. Az ország több mint 80%-án termálvíz tárható fel. Japán, Izland, Olaszország és Franciaország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések