Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az integrált áramkörök gyártása. Mi is az az integrált áramkör?  Több, néha igen sok alapelemet tartalmazó egyetlen, nem osztható egységben elkészített.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az integrált áramkörök gyártása. Mi is az az integrált áramkör?  Több, néha igen sok alapelemet tartalmazó egyetlen, nem osztható egységben elkészített."— Előadás másolata:

1 Az integrált áramkörök gyártása

2 Mi is az az integrált áramkör?  Több, néha igen sok alapelemet tartalmazó egyetlen, nem osztható egységben elkészített áramkör.  Gyártási technológia szerint megkülönböztetünk vastagréteg-, vékonyréteg- és félvezet ő alapú integrált áramköröket.  Az els ő integrált áramkört Jack Kilby, a Texas Instruments mérnöke készítette 1958-ban. 1923-2005

3 Hogyan készül?  Planár technológia  Planár szó: a gyártás síkbeli elrendezésben történik.  Síkja: a félvezet ő szelet felülete.  2-12 átmér ő j ű kb. negyed milliméter vastag szeletek.  1 szeleten több ezer chip vagy die készül egyszerre.

4  A megmunkálás során a szeletek csoportosan járják végig a technológia lépéseit, egy ilyen csoport neve: party.  Nagy tisztaság igény.  Technológiai lépések: ún. tiszta szobában

5

6 Planár technológia

7  A planár technológia legfontosabb lépései:  A szilícium szelet felületén szilícium-dioxid réteg kialakítása.  A szilícium szelet felületén létrehozott oxidrétegből fotolitográfiai és maratási eljárással oxidmaszk kialakítása.  Az adalékanyag (P vagy N típusú szennyező) bejuttatása az oxidmaszk nyílásán keresztül a kristályba.

8 Források  http://www.kislexikon.hu/integralt_aramkor_ a.html http://www.kislexikon.hu/integralt_aramkor_ a.html  https://hu.wikipedia.org/wiki/Integr%C3%A1lt _%C3%A1ramk%C3%B6r https://hu.wikipedia.org/wiki/Integr%C3%A1lt _%C3%A1ramk%C3%B6r  http://www.eet.bme.hu/~ress/viee2219/10.e a.ic1.pdf http://www.eet.bme.hu/~ress/viee2219/10.e a.ic1.pdf

9 Köszönjük a figyelmet! Készítették: Istráb Anna és Burai Jenni


Letölteni ppt "Az integrált áramkörök gyártása. Mi is az az integrált áramkör?  Több, néha igen sok alapelemet tartalmazó egyetlen, nem osztható egységben elkészített."

Hasonló előadás


Google Hirdetések