Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EFFECT projekt bemutatása A keresleti oldal tapasztalatai Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes - NORRIA 2013.05.07., Miskolc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EFFECT projekt bemutatása A keresleti oldal tapasztalatai Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes - NORRIA 2013.05.07., Miskolc."— Előadás másolata:

1 Az EFFECT projekt bemutatása A keresleti oldal tapasztalatai Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes - NORRIA 2013.05.07., Miskolc

2 Áttekintés - a projektben betöltött szerepünk, kapcsolódó kompetenciák (NORRIA) - a projekt háttere és rövid összefoglalója - jó gyakorlatok és trendek az EU-ban - az EFFECT projekt, mint nemzetközi jó gyakorlat a EEPP terjesztésére - munkacsomagok bemutatása - A keresleti oldal képzésének eredményei, tanulságai

3 8 tagállam partnerségben az EEPP-ért

4 A NORRIA kapcsolódó kompetenciaterületei - fenntarthatósági célú regionális innováció (hazai és nemzetközi projektek) - fenntarthatósági jelentések(GRI G3+, G4) - LCA Labor - LCA LightR(Baross2009) - EMAS Easy for SMEs– környezetirányítás és környezettechnológiai fejlesztések - Smart/Intelligens és energiahatékony megoldások (megújuló energia akció terv, decentralizált energia ellátó hálózatok, klímaközpontok, közösségi közlekedés, közbeszerzés(EEPP)) „green innovation is the engine of the sustainable development”

5 Energia-hatékony közbeszerzési eljárások a kiegyensúlyozott gazdasági növekedésért Projekt időtartam: 36 hónap Projekt összköltsége: € 2,326,010. 00 Támogatás: Európai Bizottság – Dél- Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) Projekt összefoglaló: A résztvevő tagállamok az uniós és nemzeti zöld közbeszerzési eljárások egyszerűsítésére és elterjesztésére tesznek kísérletet. A projekt fő célja a közbeszerzési eljárások vizsgálata a dél-kelet európai régiókban alkalmazott energia- hatékony mechanizmusok feltérképezése céljából. További cél a KKV-k zöld közbeszerzési eljárásokban való részvétele előtt álló akadályok azonosítása, valamint a regionális/helyi szervezetek, KKV-k figyelmének felhívása a zöld közbeszerzési eljárások fontosságára és részvételük erősítése a szükséges kompetenciák és képességek fejlesztésén keresztül.

6 HÁTTÉR – A KÖZBESZERZÉSEK JELENTŐSÉGE Az Európai Unió GDP-jének 17 százalékát költi közbeszerzésekre, melynek összege 2012-ben meghaladta az 2000 milliárd eurót. A közbeszerzések aránya a hazai össztermékből tagállamonként 11 és 20 százalék között változik. Az Európai Bizottság elkötelezett a zöld közbeszerzés koncepciójának minden tagállamban való elterjesztése mellett, mivel a jelentős vásárlóerőt kihasználva lehet egyszerre a környezetvédelmi és gazdaságossági célokat segíteni a GPP- vel

7 HÁTTÉR – A ZÖLD KÖZBESZERZÉSEK ARÁNYA

8 A ZÖLD KÖZBESZERZÉS CÉLJA ÉS ELVÁRT HATÁSA A zöld közbeszerzés célja, hogy az adott, beszerzendő termékek vagy szolgáltatások minél kevesebb káros hatással legyenek az emberi egészségre és a környezetre, és az eljárás a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon.(EEPP!) A zöld közbeszerzés pozitív hatása, hogy széleskörű, következetes alkalmazásával megélénkülhet a környezetbarát termékek, szolgáltatások piaca és költségmegtakarítást is eredményezhet az ajánlatkérőknek. Nem utolsó szempont az sem, hogy a környezettudatosságra való nevelés egyik hatékony eszköze is lehet a közszféra példamutatása a háztartásoknak.

9 „Energiahatékony közbeszerzési eljárások a kiegyensúlyozott gazdasági növekedésért„ - fókuszban az eljárás!!! A projekt az energiahatékony közbeszerzési eljárások egyszerűsítésére és elterjesztésére tesz kísérletet – kiegészítve az EU Zöld Közbeszerzési Kézikönyvét, ajánlásait és a nemzeti cselekvési terveket. Elsődleges célja a közbeszerzési eljárások vizsgálata a Dél-Kelet Európai Program (SEE) régióiban alkalmazott energia-hatékony mechanizmusok feltérképezése és a hatékony támogató eszközök bevezetése céljából. További cél a KKV-k zöld közbeszerzési eljárásokban való részvétele előtt álló akadályok azonosítása, ezek kiküszöbölése, valamint a regionális és helyi hatóságok, közintézmények, figyelmének felhívása a zöld közbeszerzési eljárások fontosságára és részvételük erősítése a szükséges kompetenciák és képességek fejlesztésén keresztül. A projekt keretein belül érintetti konzultáció eredményeképpen Zöld Közbeszerzési Ajánlás(keresleti oldal) ill. Akcióterv (kínálati oldal)születik, amit a nemzeti jogszabályi környezetbe 2013. végére javasolt beépíteni. A projekt 2 kiemelt eszköze az LCA/LCC ill. egy ún. DEEP toolkit. Ezek segítségével mind a termékek-szolgáltatások mind a szervezetek környezeti szempontú értékelése megvalósulhat.

10 AZ EFFECT PROJEKT: „ENERGIA-HATÉKONY KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK A KIEGYENSÚLYOZOTT GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSÉRT A SEE RÉGIÓBAN„ Ajánlatkérők Regionális hatóságok és transzfer- szervezetek Ajánlattevők WP3 – Az EEPP eljárások keresleti és kínálati oldalának SWOT elemzése WP4 – az energiahatékony közbeszerzés(EEPP) keresleti oldali szereplőinek képzése WP5 – A kínálati oldal képzése, az EEPP eszközeinek megismertetése WP6 – demonstráció, általános szemléletformálás és disszemináció (NORRIA)

11 A PROJEKT, MINT JÓ GYAKORLAT – EREDMÉNYEK NYOMON KÖVETÉSE www.effectproject.eu Megvalósítás: fókuszcsoport-képzés, kereslet oldali feltárás és képzés, május végére EEPP kézikönyv a keresleti oldal számára!

12 A KERESLETI OLDAL MEGKÉRDEZÉSE ÉS KÉPZÉSE - MÓDSZEREK Keresleti oldal feltáró kérdőíves felmérése, SWOT elemzés – kiemelt figyelemmel az életciklus – eljárások, eszközök alkalmazására Mintaméret: 35 fő/21 szervezet Helyi érintettek(hatóságok, közintézmények, KKV-k) képzése, szemléletformálása (2 etap) Fókuszcsoportok: nemzeti zöld ajánlások (EEPP) és akciótervek különös tekintettel a környezeti szempontú értékelés szempontjaira Nemzetközi képzés és ajánlás(EEPP) Demonstráció LCA/LCC eljárásokra, eszközökre vonatkozó kérdőív! – ritka az alkalmazás – ált. projekthez kapcsolódik

13 K ERESLETI OLDAL – MÓDSZEREK : A JÁNLATKÉRŐK MINŐSÍTÉSE ! Hazai szervezetek ritka esetben a 4. szinten

14 J Ó GYAKORLATOK, EREDMÉNYEK AZ EU - BAN

15 A KERESLETI OLDAL MEGKÉRDEZÉSE ÉS KÉPZÉSE - TANULSÁGOK a beszerzések elsődleges szempontja a költségtakarékosság-gazdaságosság, csak másodsorban foglalkoznak egyéb szempontokkal (környezetvédelemmel) Amennyiben a környezettudatos megoldások kimutathatóan megtakarítást eredményeznek az ajánlatkérő 99%-ban a (köz)beszerzés mellett dönt A végrehajtási rendelet átalakítja a beszerzés ajánlatkérői oldalát – várunk a rendelet hatályosságára – a kötelezettség a kínálati oldal felkészültségét is igényli Hiányolják a zöld termék és szolgáltatás katalógust/ajánlót az ajánlatkérők – érdemes partnerségben megvalósítani Helyi érintettek további (jó) gyakorlati és eljárási képzése szükséges (mindkét oldalon) – ebben lesz segítségükre a Kézikönyv

16 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! „Sustainability is not just a goal for North Hungary, but the only way to Europe”


Letölteni ppt "Az EFFECT projekt bemutatása A keresleti oldal tapasztalatai Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes - NORRIA 2013.05.07., Miskolc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések