Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MIÉRT ÉPPEN A HASNYÁLMIRIGY? Általános fáradság, mitől? Has- hát- és derékfájás, miért? Reflux betegség, mi a közvetett oka? 1-es,2-es cukorbetegség, mi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MIÉRT ÉPPEN A HASNYÁLMIRIGY? Általános fáradság, mitől? Has- hát- és derékfájás, miért? Reflux betegség, mi a közvetett oka? 1-es,2-es cukorbetegség, mi."— Előadás másolata:

1 MIÉRT ÉPPEN A HASNYÁLMIRIGY? Általános fáradság, mitől? Has- hát- és derékfájás, miért? Reflux betegség, mi a közvetett oka? 1-es,2-es cukorbetegség, mi lehet a különbség?

2 FÓKUSZBAN A HASNYÁLMIRIGY

3 A HASNYÁLMIRIGY RÖVID ANATÓMIÁJA ÉS TÖRTÉNETE HEROPHILIUS görög tudós írta le először (Kr.e 335-280) RUPHOS (szintén görög )nevezte el: PANCKREAS =pan:teljes,minden, creas:hús (innen a pankráció szó is). LANGERHANS német orvos fedezte fel a 19.század végén a mirigyen belüli endogén mirigyeket, innen a nevük: langerhans szigetek. Külső elválasztású mirigy,belső elválasztású szigetekkel. A primitív előbélben alakul ki. A legnagyobb kapcsolatban a patkóbéllel van, de érintkezik a gyomor hátsó felszínével, részben a vastagbéllel és a vesével, közös vezetéke van az epével, váladékuk ezen keresztül jut a patkóbélbe.

4 A HASNYÁLMIRIGY EXOKRIN FUNKCIÓJA EXOKRIN- KÜLSŐ, KINT A külső elválasztású mirigyek által termelt váladék vagy közvetlenül a külvilágba (pl. a bőr mirigyei),vagy valamely belső üregrendszerbe ürül, amelyek természetes kapcsolatban állnak a külvilággal. Ilyenek a nyálmirigyek, az emlő mirigyek, a gyomormirigyek. A legismertebb nagy külső elválasztású mirigyünk a máj, vagy a prosztata (dülmirigy), vagy a vékony-és a vastagbél mirigyei. (Közös vezeték az epével) A HASNYÁLMIRIGY külső= exokrin mirigyei ( több millió sejt),váladékukat közvetlenül a patkóbélbe ürítik. ENZIMGYÁRTÓ FUKCIÓ!! = KULCSSZEREP AZ EMÉSZTÉSBEN!! Több mint 300 enzim! KATALIZÁTOR= NINCS NÉLKÜLE ÉLET! A szervezetünkben lejátszódó minden folyamatot olyan szintre emel, amilyenre szükséges- gyorsít vagy lassít. AZ ÖSSZSES TÁPANYAG KÉMIAI LEBONTÁSÁÉRT FELEL! LIPÁZ=ZSÍRBONTÓ(a trigliceidek kötéseit bontja=zsírsavak keletkeznek) AMILÁZ=SZÉHIDRÁTBOTÓ TRIPSZIN=FEHÉRJEBONTÓ ( megalvasztja a tejet,majd bontja=tejérzékenység alakul ki, ha ez a funkció leáll) Az enzimek ph értéke magas, így a sav-lúg bázis kiegyenlítődik (8 felett is lehet)

5 1. Hasnyálmirigy fej 2. Processus uncinatus 3. Hasnyálmirigy fő kivezető csöve (Wirsung vezeték) 4. Hasnyálmirigy test 5. A hasnyálmirigy elülső felszíne 6. Hasnyálmirigy hátsó felszíne 7. Hasnyálmirigy felső széle 8. Hasnyálmirigy elülső széle 9. Hasnyálmirigy alsó széle 10. Tuber omentale 11. Hasnyálmirigy farok 12. PatkóbélPatkóbél

6 ENDOKRIN (BELSŐ) FUNKCIÓ A belső elválasztású mirigyek hormon termelők, váladékukat közvetlenül a vérbe ürítik=nincs kivezetőjük. PL. hipotalamusz, mellékvese, pajzsmirigy, petefészek, A HASNYÁLMIRIGY LANGERHANS- SZIGETEI= kb. 1millió sejt 1.Béta sejtek:inzulin termelők, kb. 50-80%( vércukor csökkenése) 2.Alfa sejtek: glükagon termelők, kb.15-20% (vércukor emelése) 3.Delta sejtek: szomatosztalin termelők 3-10% (endokrin működés csökkenése) 4.PP sejtek (panckreas polipeptid) exokrin működés csökkentése

7 A HASNYÁLMIRIGY BETEGSÉGEI GYULLADÁS OKAI:1. epekövesedés 2.alkohol (ez a kettő 80%) és még:a vér magas calcium szintje, magas vértriliceid szint, vírusok, sérülés, GYÓGYSZEREK!! KÓRÉLETTAN:a szervben termelődő enzimek nem ürülnek a patkóbélbe= elindul egy önemésztődési folyamat. TÜNETEK:köldök körüli,övszerű fájdalom,láz, teljes gyengeség, hányinger,hányás. SZÖVŐDMÉNYEK: LÉGZÉSI NEHÉZSÉG, SOKSZERVI ELÉGTELENSÉG,véralvadás zavar,béta sejtek pusztulása= cukorbetegség, idült gyulladás=Hasnyálmirigy rák CUKORBETEGSÉG!! 1-es típusú vagy veleszületett abszolút inzulinhiány (inzulin függő) Autoimmun betegség. Vagy hirtelen elpusztulnak a béta sejtek, vagy még a primitív előbélben ki sem fejlődnek, a csecsemő már így születik. Bármely életkorban hirtelen létre jön, de leginkább gyerekeknél és fiataloknál fordul elő. A cukorbetegek betegek 10% 1 -es típusú 2-es típusú: szerzett,nem inzulinfüggő diabétes (90%) OKAI.sok izolált szénhidrát (cukor, fehér liszt) fogyasztása=a glikémiás szénhidrátok gyorsan felszívódnak és jutnak a vérbe,ezzel nagyobb inzulin termelésre serkentik a hasnyálmirigyet. Ha ez tartós, a sejtek védekezni kezdenek=inzulinrezisztencia. Az agy viszont érzékeli az inzulinhiányt (magas a vércukor)=utasít= a sejtek ellenállnak=HARC! Egy ponton a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet! A folyamatos magas vércukor=vakság,amputációk, infarktus stb. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 80%-ka elhízott,esetleg magas a vérnyomása. A betegség lassan észrevétlenül alakul ki (általában 40 felett) A MODY és a terhességi diabétesz ritka

8 A BIYOVIS (B.I.P.) SEGÍTSÉGE 1.ÉLETMÓD-ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK Napi 5-szöri változatos étkezés=ököl mennyiség. Bőséges reggeli- tízórai-ebéd. Megfelelő zsiradék bevitele 13 óráig. Sok gyümölcs,zöldség. Édesség éhgyomorra SOHA! Stressz oldás! BIYOVIS TERMÉKEK Biyovis tea - Alka- line cseppek Ganovis kapsz. Bio gombák (elsősorban Maitake és Reishi) Melissan (stressz oldás) Lecitin- Kombi Feketeáfonya rágótabletta Bioprotector Flownorm

9 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Henry Millon de Montherlant: "A betegség egyik hátránya, hogy kénytelenek vagyunk többet foglalkozni magunkkal, mint azokkal, akiket szeretünk."


Letölteni ppt "MIÉRT ÉPPEN A HASNYÁLMIRIGY? Általános fáradság, mitől? Has- hát- és derékfájás, miért? Reflux betegség, mi a közvetett oka? 1-es,2-es cukorbetegség, mi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések