Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZENVEDÉLYBETEGSÉG, MINT A DISZFUNKCIONÁLISAN MŰKÖDŐ CSALÁD TÜNETE, LEHETSÉGES KIUTAK, FELÉPÜLÉS Kivezető utak, bemutatkoznak az önsegítő közösségek: Anonim.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZENVEDÉLYBETEGSÉG, MINT A DISZFUNKCIONÁLISAN MŰKÖDŐ CSALÁD TÜNETE, LEHETSÉGES KIUTAK, FELÉPÜLÉS Kivezető utak, bemutatkoznak az önsegítő közösségek: Anonim."— Előadás másolata:

1 SZENVEDÉLYBETEGSÉG, MINT A DISZFUNKCIONÁLISAN MŰKÖDŐ CSALÁD TÜNETE, LEHETSÉGES KIUTAK, FELÉPÜLÉS Kivezető utak, bemutatkoznak az önsegítő közösségek: Anonim Alkoholisták, Al-Anon családi csoport, Névtelen Anyagosok Lovizer János Közép-Dunántúli Addiktológiai Egyesület Elnöke addiktológiai konzultáns lj.add.konz@gmail.com, tel: +36 30 488 6819 www.felepulo.hu

2 Előzzük meg az alkoholizmus, alkoholbetegség kialakulását! Az alacsony kockázatú ivás ismérvei: Ritkán. Ünnepnapokon. Keveset. Mindig ugyanannyit. Társaságban. S vannak, akik nem részesülhetnek a szociális, kulturált ivás privilégiumából!

3 A kóros iváson át vezet az út a függőség kialakulásához A kóros ivás szakaszában: férfiaknál 12-15 év, nőknél 5- 8 év alatt, a 18 éves kor előtt kezdett ivásnál néhány év elég a hozzászokáshoz - a fizikai függőség (elvonás, tolerancia) kialakul! A függőség jól felismerhető a negatív kód, a tagadás megjelenéséről: nem, nincs probléma... Ma, Magyarországon a fiatalok nagy része jóval 18 éves kora előtt kezdi fogyasztani az alkoholt! Ezért szükséges a megelőzést már az általános iskolában elkezdeni.

4 A függőség, az alkoholbetegség lehetséges kimenetelei: 1.Szer- vagy tünetváltás. 2.Halál. 3.Spontán leszokás. 4.Gyógyulás – f e l é p ü l é s. Ami segíthet: Addiktológiai konzultáció (állapotfelmérést követően, min. 6-8 alkalom egyéni konzultáció – családtagokkal is.) + Anonim önsegítő csoportokba bekapcsolódás: Anonim Alkoholisták, Al-Anon, Névtelen Anyagosok... Terápiák (Minnesota-modell).

5 Megérteni az alkoholizmust: DSM 5 - Diagnosztikai Kritériumok Az alkohol fogyasztásának problémás módja, mely klinikailag jelentős károsodáshoz vagy zavarhoz vezet, legalább 2 az alábbiakból, 12 hónapos időszakban: 1. Az alkoholt gyakran nagyobb adagokban vagy hosszabb időszakig fogyasztják, mint eredetileg szándékozták. 2. Állandó kívánság vagy sikertelen kísérletek az alkohol-fogyasztás abbahagyására vagy kontrollálására. 3. Jelentős idő és aktivitás irányul az alkohol megszerzésére, fogyasztására, vagy a hatásától való megszabadulásra. 4. Sóvárgás, vagy erős vágy vagy késztetettség az alkohol fogyasztására. 5. Visszatérő alkohol-fogyasztás, amely a nagyobb munkahelyi, iskolai vagy otthoni szerepelvárásokban hibát eredményez. 6 Folyamatos alkohol-fogyasztás tartós vagy visszatérő szociális és interperszonális problémák ellenére, melyeket az alkohol hatása okozott vagy súlyosbított.. 7. Fontos szociális, foglalkozási vagy rekreációs tevékenységek feladása vagy csökkentése az alkohol-fogyasztás miatt.

6 DSM 5 - Diagnosztikai Kritériumok 8. Visszatérő alkohol-fogyasztás olyan helyzetekben, amikor az fizikailag veszélyes. 9. Az alkohol-fogyasztás folytatása olyan állandó vagy visszatérő fizikai vagy pszichológiai problémák megléte ellenére, amiről tudja, hogy valószínűleg az alkohol-fogyasztás okozza vagy súlyosbítja. 10. Tolerancia, amelyet az alábbiak egyike jellemez: a. Az alkohol jelentősen fokozott mennyiségének az igénye, intoxikáció vagy a kívánt effektus elérése érdekében. b. Az alkohol azonos adagjának folyamatos használata esetén jelentősen csökken a hatás. 11. Megvonás, amelyet az alábbiak egyike jellemez: a.Az alkohollal kapcsolatos jellegzetes megvonásos szindróma (megfelel a megvonás A és B kritériumainak). b.Alkohol (vagy hasonló hatású szer, pl. bezodiazepin) fogyasztása a megvonásos tünetek csökkentésére vagy elkerülésére.

7 A szerfüggőség (alkohol, drog) jellemzői Elsődleges, nem más betegség következménye, hanem ez az alapbetegség. Krónikus (a kontrollvesztés nem gyógyítható a pszichoaktív anyaggal kapcsolatban) betegség (zavar). Progresszív (kezeletlenül súlyosbodó tünetek). Fennállhat komorbiditás – a társult betegség, zavar csak az elsődleges betegség tünetmentessé válása után kezelhető sikeresen. Transzgenerációs hatása érvényesül.

8 Van kiút, van segítség: a felépülés „ Van segítség" azt jelenti, hogy van egy gyógyító program (12 lépéses felépülési program). A segítség azt jelenti, hogy, kivezetik a függőt irreális világából, megtanítják a valós világ működésére, hogy el tudjon igazodni benne, hogy tudjon élni benne, hogy boldog tudjon lenni – alkohol (szer) nélkül. Pótlólagos személyiségváltozásra van szükség, melyhez mozgósítani kell a beteg spirituális erőforrásait is. Valójában új identitást nyer az egyén – felépülő függő. Családban élő függő esetén a teljes, tartós felépüléshez a család megváltozására fejlődése is szükség van! Kevesebb nem elég. Nem elég nem inni. Nem elég egy darabig nem inni !

9 Alkoholista az AA meghatározásában: „Pályafutásának egy adott pontján, ha nekilát inni, uralmát teljesen elveszíti az ital fölött. Viselkedése érthetetlen, különösen a mértéktartásra való képtelenségét illetően. Amikor iszik abszurd, hihetetlen és tragikus dolgokat művel. Ritkán fordul elő, hogy csak enyhén csíp be. Többnyire eszelős részegre issza magát. Ha iszik, nem is hasonlít saját magára. Gyakran tökéletesen normális és kiegyensúlyozott mindenben – az ivást kivéve. Ebben viszont hihetetlenül csalárd és önző. Rendkívül tehetsége van ahhoz, hogy a legrosszabbkor rúgjon be.” (Alcoholics Anonymous World Services, 2013)

10 Függő a Narcotics Anonymous meghatározása szerint: „Ki a függő? Legtöbbünknek nem kell sokat gondolkodnunk ezen a kérdésen: Tudjuk! Egész életünk és gondolkodásunk egyik vagy másik formában a drogokra volt összpontosítva – a megszerzésre és használatra, és hogy módokat és eszközöket találjunk arra, hogy többet szerezzünk. Éltünk, hogy használjunk és használtunk, hogy éljünk. Nagyon egyszerűen, függő az a férfi, vagy nő, akinek életét a drogok irányítják. Egy olyan folyamatos és előrehaladó betegség markában lévő emberek vagyunk, aminek a vége mindig ugyanaz: börtönök, intézetek és halál.” (Narcotics Anonymous World Services, 2005)

11 Az Al-Anon családi csoport tapasztalata szerint (1): „Az alkoholizmus családi betegség. A kényszeres ivás egyszerre érinti az alkoholistát, és valamennyi kapcsolatát. A barátságok, a munka, a családban felnövekvő gyermekek, a szülői feladatok, a szerelmi viszonyok, valamint a házasság mind megsínylik az alkoholizmus következményeit. A betegség azokat a különleges kapcsolatokat érinti leginkább, amelyekben valaki különösen szoros kapcsolatban van az alkoholistával, és azokat foglalja le leginkább az alkoholista viselkedése, akik törődnek velük – vagyis minket.

12 Az Al-Anon családi csoport tapasztalata szerint (2): Reagálunk az alkoholista viselkedésére. Látjuk, hogy az ivászat kezelhetetlen, és mi magunk próbáljuk meg irányítani. Szégyenkezünk a nyilvános jelenetek miatt, de megpróbáljuk szűk körben elrendezni őket. Nem kell sok hozzá, hogy magunkat hibáztassuk, és magunkra vállaljuk az alkoholista sérelmeit, félelmeit és bűntudatát. Mi is megbetegedhetünk!” (Megértjük magunkat és az alkoholizmust – P-48)

13 Veszprémben működő anonim önsegítő közösségek: Anonim Alkoholisták – 2008. nov. ( 85 település) Al-Anon, családi csoport – 2010. ápr. (26 település) Névtelen Anyagosok – 2015. jan. (14 település) 2015. november hónapban 17 gyűlés van Veszprémben!

14 Az AA közösségében és 12 lépéses programjával milliók épülnek fel a világ szinte valamennyi országában

15 Az AA gazdag magyar nyelvű irodalma (nem teljes)

16 Az AA barátai tollából:

17 Az AA meghatározása: Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya. Az AA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, mi önellátóak vagyunk saját hozzájárulásainkból. Az AA nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, politikai irányzattal, szervezettel vagy intézménnyel; nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem támogat és nem ellenez semmilyen ügyet. Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását.

18 Az Al-Anon meghatározása Az Al-Anon Családi Csoport az alkoholisták olyan barátainak és hozzátartozóinak közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, hogy megoldják közös problémáikat. Hisszük, hogy az alkoholizmus családi betegség, és hogy hozzáállásunk megváltoztatása hozzájárulhat a felépülésünkhöz. Az Al-Anon nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, politikai szervezettel, nem bocsátkozik vitába, nem ellenez és nem hagy jóvá semmi külső állásfoglalást. Nincs tagsági díj. Az Al-Anon önellátó a saját, önkéntesen felajánlott hozzájárulásaiból. Az Al-Anonnak egy célja van: segíteni az alkoholisták hozzátartozóit. Mi ezt a 12 Lépés alkalmazásával tesszük, szívesen látjuk és vigasztaljuk az alkoholisták hozzátartozóit, megértjük és bátorítjuk az alkoholistát.

19 Az NA meghatározása: Az NA olyan férfiak és nők non-profit közössége, akik számára a drog jelentős problémává vált. Felépülő függők vagyunk, akik rendszeresen találkozunk, hogy segítsünk egymásnak tisztán maradni. Ez a minden drogtól való teljes absztinencia programja. Csak egy feltétele van a tagságnak: a használat abbahagyásának vágya. Javasoljuk, hogy légy nyitott, és adj magadnak egy esélyt. Programunk elvek összessége, olyan egyszerűen leírva, hogy követni tudjuk azokat a mindennapokban. A legfontosabb az, hogy működnek. Az NA tagság nem jár kötelezettségekkel. Nem állunk kapcsolatban más szervezetekkel, nincs belépési díjunk vagy tagdíjunk, nem kell fogadalmakat és ígéreteket tennünk senkinek. Nem állunk összeköttetésben semmilyen politikai, vallási vagy jogvégrehajtó csoporttal és soha nem állunk megfigyelés alatt. Bárki csatlakozhat hozzánk, korra, fajra, szexuális irányultságra, hitre, vallásra vagy annak hiányára való tekintet nélkül. Nem érdekel minket, hogy mit vagy mennyit használtál, vagy hogy kikkel voltál kapcsolatban, mit tettél a múltban, milyen gazdag vagy milyen szegény vagy, csak az, hogy mit akarsz kezdeni a problémáddal és mi hogyan tudunk segíteni.

20 Prof. Dr. Buda Béla: Szívből gratulálok az Anonim Alkoholisták hazai jelenlétének 25. évfordulójához! (2013. júl. 4.) „..az AA-t nem könnyű a hagyományos módon segíteni, épen jogos autonómiaigénye, a saját felelősség és önhatékonyság elvének követése miatt. Most már tudom, hogy ez így van jól, és a világban is járva megbizonyosodtam, hogy az egész önsegítés és kölcsönös támogatás ma az ipari társadalmakban működő hálózata, sok millió ember összefogása több mint 2000 tartós, legtöbbször megváltoztathatatlan életprobléma leküzdésére az AA nyomán fejlődött ki, és minden vonatkozásban csak az önállóság, a világszemlélet átalakulása és a felelős megküzdés alapján tud hatékony lenni... Szigorúan őrzi a névtelenséget... és a többi alapelvet, amelynek a közvetlen AA munkán túl is óriási szimbolikus jelentősége van. Üzenet ez a demokratikus alapértékek, az önkéntesség, a polgári tudat, de egyben az emberi alázatosság és kölcsönös felelősség, a modern spiritualitás fejlődése jegyében és érdekében.”

21 SZENVEDÉLYBETEGSÉG, MINT A DISZFUNKCIONÁLISAN MŰKÖDŐ CSALÁD TÜNETE, LEHETSÉGES KIUTAK, FELÉPÜLÉS Köszönöm a figyelmüket! Lovizer János Közép-Dunántúli Addiktológiai Egyesület Elnöke addiktológiai konzultáns lj.add.konz@gmail.com, tel: +36 30 488 6819 www.felepulo.hu


Letölteni ppt "SZENVEDÉLYBETEGSÉG, MINT A DISZFUNKCIONÁLISAN MŰKÖDŐ CSALÁD TÜNETE, LEHETSÉGES KIUTAK, FELÉPÜLÉS Kivezető utak, bemutatkoznak az önsegítő közösségek: Anonim."

Hasonló előadás


Google Hirdetések