Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben."— Előadás másolata:

1 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben lévő nikotin: - az erek falát károsítja - idő előtti érelmeszesedést - szívinfarktust - függőséget okozhat. A kátrány: - -tüdőrák, gégerák, hólyagrák okozója lehet. A szén-monoxid: - Csökkenti a vér oxigénszállító kapacitását, csökk. a szervezet oxigénellátása, gátolja a magzati fejlődést. TÉNYEK: - A WHO szerint a világon több mint 1,1 milliárd ember dohányzik - a gazdasági terhek 1994-ben 200 milliárd dollárt tettek ki - Magyarországon a 15 évesnél idősebbek 38%-a dohányzik (2001) - a felnőtt lakosok (átlag) 12,7 éves korában szokott rá - egy felnőtt évi 3260 szál - mi vagyunk a világon a 3. helyen (lengyelek, görögök előznek meg)

2 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - Mo-on évente 140000 ember hal meg, közülük 40000 a dohányzás következtében - a nikotinfüggőség a köv. 20 évben várhatóan több mint 10 millió ember halálát fogja okozni világszerte - a dohányzás átlagosan 20 évvel rövidíti meg az életet - a dohányzás okozta halálesetek 90%-a megelőzhető lenne - az elmúlt 40 évben a dohányzás okozta halálozás csaknem négyszeresére nőtt, az ettől független halálozás nem változott. A dohányzás világprobléma! Közegészségügyi: -levegőszennyeződés, munkavédelem, tűzvédelem, nemdohányzók védelmének problematikája Társadalom – orvostani: - Egészségpolitikai és gazdaságpolitikai intézkedések:törvények, rendeletek, adópolitika, reklámkorlátozás -Egészségfejlesztés kérdéskörben: a rászokás megelőzése, egészségnevelés, leszoktató programok, civil segítés

3 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan Egészségügyi – ellátási: - Koraszülött – ellátásban, belgyógyászati, tüdőgyógyászati, coronariaőrzőkben, onkológiai osztályokon, akut hasi sebészet, szívsebészet, mellkassebészet. A dohányzás mellett néhány gazdasági érvet szoktak felhozni: -Sok munkahelyet jelent, adók miatti költségvetési bevételek  ezek a rövid távú bevételek, melyek nem pótolhatják a hosszú távú következményeit. MIÉRT DOHÁNYOZNAK AZ EMBEREK? 1.A látszat miatt. A fiatal, hogy felnőttnek, a nő, hogy egyenlőnek, a férfi, hogy erősnek, férfiasnak lássák. 2.Egyeseket megnyugtat, élénkít. 3.Mert elkezdték és nem tudják abbahagyni. Számosan egyetértenek azzal, hogy a dohányzás egy bizonyos szint után már deviancia (ön és közveszélyes magatartás)

4 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan Az Európai Unió 1995-ben meghatározta az Európai Dohányzás Elleni Kódexet. 1. pont: a dohányzásmentes, friss levegő, mint egészséges emberi környezethez való jog 2. pont: gyerekek és serdülők védelme (káros hatások, tájékoztatás, segítség) 3. pont: mindenki joga a dohányfüstmentes levegőhöz zárt közösségi helységben és közlekedési eszközön 4. pont: füstmentes munkahely (dolgozók joga) 5. pont: dohányosok joga, hogy minden segítséget megkapjon a leszokáshoz 6. pont: állampolgárok joga ahhoz, hogy kellőképpen informálódhasson a dohányzás egészségkárosító kockázatáról.

5 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A nemzeti akciós program öt feladatcsoport megoldását tűzi ki célul: 1. A nemdohányzók védelme (1999. évi törvény, csak kijelölt helyen szabad dohányozni) 2. A rászokás megelőzése (serdülők! Felnőttek példamutatása, kortárssegítés kiképzés után) 3. A leszokni kívánók segítése (eü-i alapellátás szerepe, kampányok pl. Európában 2 évente megrendezett „Hagyd abba és nyersz”, CINDI- program, Országos Dohányfüstmentes Egyesület, Magyar Rákellenes Liga, Magyar Védőnők Egyesülete, „Szövetség a dohányzás visszaszorításáért”) 4. nikotintartalmú rágógumik, tapaszok (orvos írja elő, felügyelettel alk.) 5. Röplapok, reklámok FÜST NÉLKÜL EGÉSZSÉGESEBB!

6 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan Előnyös egészségügyi változások a dohányzás elhagyása után: 20 perc után: visszatérnek a vérnyomás és a pulzus normál értékei. 8 óra múlva: a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre. 24 óra múlva: a szervezetből kiürül a szén-monoxid. A tüdő kezd megtisztulni a dohányzásokozta lerakódásoktól. 48 óra múlva: A szervezetből teljesen kiürül a nikotin. Jelentősen javul az íz- és szagérzékelés. 72 óra múlva: A légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő az energiaszintjük.

7 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan 9-12 hét múlva: javul a vérkeringés. 3-9 hónap múlva: enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10%-kal is javul. 5 év múlva: a szívinfarktus kialakulásának veszélye felére csökken, mint egy dohányosnál. 10 év múlva: a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken. A szívinfarktus kialakulásának veszélye akkorára csökken, mint a nemdohányzók esetében.

8 A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések