Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsidók Pannóniában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsidók Pannóniában."— Előadás másolata:

1 Zsidók Pannóniában

2 Zsidó emlékek Pannóniában
Aquincum, Sopianae (Pécs), Savaria (Szombathely), Dombóvár, , Esztergom, Komárom, Sárvár, Siklós területén kerültek elő emlékek.

3 Dunaújvárosban három sírkő, ill
Dunaújvárosban három sírkő, ill. kőkoporsó és egy fogadalmi tábla szövege utal zsidó származású lakosságra: „Az örök istennek! A mi urunk, a kegyes és szerencsés Severus Alexander és a császár anyja, Julia Mamaea császárnő tiszteletére szívesen tett eleget fogadalmának Cosmius, a Spondill vámállomás vezetője, a zsidó zsinagóga elöljárója.”

4 Palesztina-Pannónia kapcsolata
A rómaiak évtizedek alatt hódították meg, és hozták létre Palesztina provinciát, melynek területén sok felkelés zajlott. Az un. Bar Kochba lázadás (i. sz ) leverésére már pannóniai csapategységeket is út­nak indítottak. Később a csapatok kisegítő egységként rabszolgákat hurcoltak magukkal állomáshelyükre, Aquincumba és Savariába.

5 Szír alakulatok Pannóniában
I sz. 175-ben felkelés tört ki Syria és Júdea provinciákban, ekkor a birodalom e keleti részén ellencsászárt választottak Marcus Aureliussal szemben. A pannóniai származású császár ekkor úgy döntött, hogy a fellázadt, megbízhatatlan szíriai katonaság egy részét eltávolítja, áthelyezi a Duna mellé. Két cohorsot, egy-egy ezer főnyi gyalogos egységet indított el Pannóniába. A szír ezredeket sajátos taktikájuk miatt évtizedeken át szülőhelyükről töltötték fel. Így azután a helyőrségek állandó és folyamatos összeköttetésben maradtak Syriában levőkkel. A katonákon kívül polgári foglalkozású zsidók is megjelentek a szírek lakta településeken.

6 Zsidó egyenjogúság időszaka a Római Birodalomban
Severus-dinasztia uralkodási idején, i. sz. 193 és 235 között a zsidóknak ugyanazokat az életkörülményeket és jogokat biztosították a provinciákban is, mint a más nemzetiségű polgárainak. A zsidó családok feliratokon, arcképeken is megörökíthették magukat, a közösségek szabadon álló zsinagógákat építhettek. Severusról a hálás zsidók zsinagógákat neveztek e.


Letölteni ppt "Zsidók Pannóniában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések