Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsidók Pannóniában. Zsidó emlékek Pannóniában Aquincum, Sopianae (Pécs), Savaria (Szombathely), Dombóvár,, Esztergom, Komárom, Sárvár, Siklós területén.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsidók Pannóniában. Zsidó emlékek Pannóniában Aquincum, Sopianae (Pécs), Savaria (Szombathely), Dombóvár,, Esztergom, Komárom, Sárvár, Siklós területén."— Előadás másolata:

1 Zsidók Pannóniában

2 Zsidó emlékek Pannóniában Aquincum, Sopianae (Pécs), Savaria (Szombathely), Dombóvár,, Esztergom, Komárom, Sárvár, Siklós területén kerültek elő emlékek.

3 Dunaújvárosban három sírkő, ill. kőkoporsó és egy fogadalmi tábla szövege utal zsidó származású lakosságra: „Az örök istennek! A mi urunk, a kegyes és szerencsés Severus Alexander és a császár anyja, Julia Mamaea császárnő tiszteletére szívesen tett eleget fogadalmának Cosmius, a Spondill vámállomás vezetője, a zsidó zsinagóga elöljárója.”

4 Palesztina-Pannónia kapcsolata A rómaiak évtizedek alatt hódították meg, és hozták létre Palesztina provinciát, melynek területén sok felkelés zajlott. Az un. Bar Kochba lázadás (i. sz. 132-135) leverésére már pannóniai csapategységeket is út­nak indítottak. Később a csapatok kisegítő egységként rabszolgákat hurcoltak magukkal állomáshelyükre, Aquincumba és Savariába.

5 Szír alakulatok Pannóniában I sz. 175-ben felkelés tört ki Syria és Júdea provinciákban, ekkor a birodalom e keleti részén ellencsászárt választottak Marcus Aureliussal szemben. A pannóniai származású császár ekkor úgy döntött, hogy a fellázadt, megbízhatatlan szíriai katonaság egy részét eltávolítja, áthelyezi a Duna mellé. Két cohorsot, egy-egy ezer főnyi gyalogos egységet indított el Pannóniába. A szír ezredeket sajátos taktikájuk miatt évtizedeken át szülőhelyükről töltötték fel. Így azután a helyőrségek állandó és folyamatos összeköttetésben maradtak Syriában levőkkel. A katonákon kívül polgári foglalkozású zsidók is megjelentek a szírek lakta településeken.

6 Zsidó egyenjogúság időszaka a Római Birodalomban Severus-dinasztia uralkodási idején, i. sz. 193 és 235 között a zsidóknak ugyanazokat az életkörülményeket és jogokat biztosították a provinciákban is, mint a más nemzetiségű polgárainak. A zsidó családok feliratokon, arcképeken is megörökíthették magukat, a közösségek szabadon álló zsinagógákat építhettek. Severusról a hálás zsidók zsinagógákat neveztek e.


Letölteni ppt "Zsidók Pannóniában. Zsidó emlékek Pannóniában Aquincum, Sopianae (Pécs), Savaria (Szombathely), Dombóvár,, Esztergom, Komárom, Sárvár, Siklós területén."

Hasonló előadás


Google Hirdetések