Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár."— Előadás másolata:

1 Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár Roland Tagjai: Mózer Dorina, Horváth Vivien, Szikora Bella, Tábori Eszter, Tóth Karina (7. osztályos tanulók) Holik Kristóf (6. osztályos tanuló) Kiskunmajsa, 2015. nov. 15.

2 „Az internet nem jó és nem rossz – csupán jellemző. Tükör. Úgy tűnik, ami ennek révén keletkezik, nem radikálisan új. A hálólét örökli a társadalomi lét minden nyűgét és nyavalyáját.” (Dr. Ropolyi László)

3 Te egy modell vagy? Nagyszerű! Én chippendale táncos és emellett motorcsónak-versenyző vagyok. Mi a csillagjegyed? ŐSZINTESÉG A VILÁGHÁLÓN

4

5 Nem látjuk a másik fél arcát és így beszélgetünk vele. Nem a valódi adatait adja meg a profiljában. Nem vállalja fel önmagát. Valaki másnak adja ki magát. Ez az „arc nélküli ember” az interneten a levelezésnél, a chatszobában, a fórumokon, a facebook-nál fordul elő...

6 A beszélgetőtársam nem tudja, hogy hogy nézzek ki. Mi sem tudjuk meg, hogy ő hogy néz ki. Bátrabban kritizálhatunk. Hazudhatunk is. Olyan véleményt is el merünk mondani, amit szemtől szemben nem mernénk. Nyíltabban beszélhetünk. Őszintébbek lehetünk. A beszélgetőtársam nem tudja, hogy nézek ki. Mi sem tudjuk meg, hogy ő hogy néz ki. Bátrabban kritizálhatunk. Hazudhatunk is. Visszaélhetnek az adataimmal. Ellophatják a pénzemet. Hogyha zaklatnak és feljelentést teszünk, akkor nehéz lesz megkeresni az elkövetőt.

7 Az internet, a mobiltelefonok közvetítésével olyan szövegek vagy képek továbbítása vagy nyilvánosságra hozatala, melyek alkalmasak egy másik személy megszégyenítésére, megalázására.

8 Zaklató Ismeretlenségbe burkolózva átlépnek egy olyan határt is, amit a valós életben nem lépnének át. Áldozat Magát megvédeni nem tudó egyén, akinek hallgatása az elkövetőket támogatja, biztatja.

9 félelem magány düh szorongás depresszió iskolakerülés, szökés öngyilkosság

10 A MÉM digitális fájl (többnyire kép) internetes terjesztés azért, hogy kínos eseten vagy akár egy hamis híren/manipulált képen, videón minél többen szórakozzanak. MEGSZÉGYENÍTELEK! NAGYON ROSSZUL ESIK! CSÚFOLLAK! EZ NAGYON KÍNOS!

11 A TROLL: provokáló, közösségellenes módon történő megnyilatkozás, „beszólás” NA MI LESZ MÁR? MÉG MINDIG NEM JÖTTÉL KI A SODRODBÓL? KÖVÉR DISZNÓ!!!!! RONDA VAGY!!!!! HÜLYE VAGY!!!!!

12 A fogalom jelentése: kompromittáló fotók küldése. A tizenévesek több mint egynegyede küldött már magáról meztelen fotót, derült ki a Texasi Egyetem kutatásából

13 Az internetes pedofília azt jelenti, hogy az interneten keresztül szexuális tartalmú képekkel, szöveggel zaklatják a gyerekeket. BÁNTANAK!

14 A GROOMING,,becserkészés” hamis személyiség megadásával ismerkedés a világhálón A profilképeden fiatalabbnak látszol? Te meg 50 évet késtél a randiról!

15 Hozzászólásokkal sért, cikiz, „beéget” valakit Biztos, rólam beszélnek. Mit cikiznek mindig!?

16 Az online játékban lehet kémvírus, így meg is figyelhetnek minket úgy, hogy mi azt észre sem vesszük!

17

18 A szüleidnek, családtagjaidnak Tanáraidnak ! ! ! MONDD EL! - TÖRÖLD! - BLOKKOLD!

19 hogy a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóságnak eljárás indítási, lefolytatási joga van? hogy a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóság 20.000.000 Ft büntetést is kiszabhat? JELENTSD!

20 „Az internet nem felejt”: Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, amit egyszer felrakunk az internetre, az onnantól kezdve mindig elérhető lesz. A NAIH TÁRSADALMI ÜZENETE: VIGYÁZZ ADATAIDRA! Használd az adatvédelmi beállításokat! Gondolkozz, mielőtt adataidat megosztod!

21

22 Felhasznált források: Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság: KULCS A NET VILÁGÁHOZ! (A NAIH tanulmánya a gyerekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról) www.naih.hu www.Szamvarazs.blogspot.hu www.wikipedia.org/wiki/kezdolap www.google.com/kepek


Letölteni ppt "Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések