Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár."— Előadás másolata:

1 Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár Roland Tagjai: Mózer Dorina, Horváth Vivien, Szikora Bella, Tábori Eszter, Tóth Karina (7. osztályos tanulók) Holik Kristóf (6. osztályos tanuló) Kiskunmajsa, 2015. nov. 15.

2 „Az internet nem jó és nem rossz – csupán jellemző. Tükör. Úgy tűnik, ami ennek révén keletkezik, nem radikálisan új. A hálólét örökli a társadalomi lét minden nyűgét és nyavalyáját.” (Dr. Ropolyi László)

3

4 (1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között személyiségét szabadon érvényesíthesse, és hogy abban őt senki ne gátolja. (2) Az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok e törvény védelme alatt állnak. (3) Nem sért személyiségi jogot az a magatartás, amelyhez az érintett hozzájárult. Az emberi méltósághoz való jog, mint személyiségi jogi anyajog

5 A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen 1.az élet, a testi épség és az egészség megsértése; 2.a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás megsértése; 3.a személy hátrányos megkülönböztetése; 4.a becsület és a jó hírnév megsértése; 5. a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése; 6.a névviseléshez való jog megsértése; 7.a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.

6 Személyes adatok: minden személyre vonatkozó adat, mint pl. név, kor, e-mail-cím... Különleges adat: És ezáltal még nagyobb védelemben részesül, mint pl. betegségre, származásra vagy kóros szenvedélyre vonatkozó adat. Az európai alkotmányos rendelkezések értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy személyes adatai fölött rendelkezzen, titkait, szokásait, magatartását és személyes kapcsolatait titokban tartsa.

7

8 Feladata: s zemélyes adatokat gyűjt profilok létrehozásához és kapcsolatépítés

9 A profilok készítése egyre jelentősebb a bankok, a biztosító társaságok, az online kereskedők és szolgáltatók gyakorlatában. A Walmart amerikai kiskereskedelmi cég havonta 45 millió online vásárló kattintási adatait elemzi azért, hogy személyre szabott ajánlatokkal lássa el a látogatókat, mellyel közel 15%-kal növelték a sikeres vásárlási tranzakciók számát.

10 Adathalászatnak azt az eljárást nevezzük, amikor egy internetes csaló oldal egy jól ismert cég hivatalos oldalának láttatja magát, és megpróbál bizonyos személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot stb. illetéktelenül megszerezni.

11 A digitális lábnyom: egy adott személlyel kapcsolatos információk, amelyeket internetszolgáltatók szerveiről és honlapok tulajdonosaitól gyűjtöttek. pl. fotó, név, blog, bejegyzés,..... Digitális lábnyomok keletkeznek a mobiltelefon, az internet használatánál, sőt még a modern technológiával kialakított TV nézés közben is.

12 Adatainkat bárki megszerezheti adatszerző, feltörő programokkal és különféle eszközökkel. Újpesti ATM-ekre szerelt másolókkal szerezték meg ismeretlenek bankkártyák mágnescsík adatait tavaly október–december között. A lemásolt kártyákhoz klónok készülhetnek, melyekkel az eredeti kártyákhoz tartozó bankszámlákról költhetnek pénzt a tolvajok. Az ilyen típusú visszaélés ritka hazánkban, de a teljes biztonságot a kizárólag chipet tartalmazó bankkártyák hozhatják majd csak el. A bankkártyák mikrochipet tartalmazhatnak, amelyen a bank és a kártyabirtokos azonosító adatai szerepelnek. A Youtube-ra percenként 100 órányi videót töltünk fel. Egy átlagos napon 4,5 milliárd lájk keletkezik a Facebook-on.

13 Az adatvédelem lényege az, hogy idegenek illetéktelenül ne férhessenek hozzá személyes adatainkhoz, hanem azokat kizárólag csak az arra jogosult személyek és szervezetek ismerhessék meg.... Az Európai Unió Alapjogi Cartájának 8. cikke rendelkezik a személyes adatok védelméhez való jogról. Üdv! A cég biztonsági rendszere vagyok. Ne is törődjön velem, csak gyorsan végigfutom a személyes leveleit.

14 1.Válasszon jó jelszavakat! 2.Adjon szabadabb hozzáférést! 3.Alkalmazzon elektronikus széfet! 4.Teljes adattörlés 5.Az internetes aktivitás törlése 6.Egyedi védelem 7.Védelmi szabályzatok 8.Védje levelezőrendszerét! 9.Integrált megoldások 10.Képezze munkatársait! A jelszó olyan, mint a jó fogkefe! Naponta használja, cserélje sűrűn, és ne adja kölcsön!! „Az Információs korban a magánéletet tényleg a jelszó védi. Még otthon is.” Tari Annamária A jelszó legyen hosszú, legyen benne kisbetű, nagy betű és szám!

15 Milyen beállításaid vannak a közösségi oldalakon? Ki láthatja a feltöltött képeidet? Kilépsz a levelezőprogramból, ha internetkávézóban nézed meg a leveleidet? Okos telefonod véded jelszóval? Okos telefonodon tárolod személyes adataidat, jelszavaidat, belépési kódjaidat? Elolvasod a különböző felhasználási szerződéseket, pipálás előtt? Gyakran cseréled jelszavaidat?

16

17 A szüleidnek, családtagjaidnak Tanáraidnak ! ! ! MONDD EL! - TÖRÖLD! - BLOKKOLD!

18 hogy a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóságnak eljárás indítási, lefolytatási joga van? hogy a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóság 20.000.000 Ft büntetés t is kiszabhat? JELENTSD!

19 „Az internet nem felejt”: Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, amit egyszer felrakunk az internetre, az onnantól kezdve mindig elérhető lesz. A NAIH TÁRSADALMI ÜZENETE: VIGYÁZZ ADATAIDRA! Használd az adatvédelmi beállításokat! Gondolkozz, mielőtt adataidat megosztod!

20

21 Felhasznált források: Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság: KULCS A NET VILÁGÁHOZ! (A NAIH tanulmánya a gyerekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról) www.naih.hu www.wikipedia.org/wiki/kezdolap www.google.com/kepek


Letölteni ppt "Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések