Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ATX PC-táp átalakítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ATX PC-táp átalakítása"— Előadás másolata:

1 ATX PC-táp átalakítása
Szimmetrikus tápegységgé Szivos Sándor 12/A

2 1. Első lépésként szedjük szét a tápegységet és váljunk meg a gyári kivezetésektől, ezzel helyet nyerünk az átalakításhoz szükséges alkatrészeknek (egyenirányítás, szűrőkondenzátorok), amelyeket célszerű egy kisebb nyákon elhelyezni (a könnyebb rögzítés végett).

3 2. Fúrjunk két lyukat a nyákon (lehetőleg a trafó közvetlen közelében) a tekercs két kivezetésének. FONTOS!!! Ne fúrjunk alkatrész alatt és ne sértsünk meg egyetlen vezetőpályát sem! Ez utóbbi végzetes kimenetelű is lehet!

4 3. A képen látható az egyenirányító panel, amely az átalakításhoz szükséges összes alkatrészt tartalmazza. Az egyenirányításhoz BY359 típusú diódákat célszerű használni, mivel azok hűthetőek (TO-220 tokozásúak). A kisütő ellenállásokra azért van szükség, hogy kikapcsolás után ne maradjon töltés a kondenzátorokban Elhagyása nem ajánlott! A szűrés a zavarmentes tápfeszültség előállításához szükséges. Ne térjünk el sokban megadott értékektől! Az esetleges nagyfrekvenciás zavarok ellen két tekercset (2x0,24uH) kötöttem az egyenirányítás elé, de ez elhagyható és a terhelhetőséget nem befolyásolja.

5 4. Az egyenirányító panelt kössük a 12V-os szekundertekercs kivezetéseihez. Célszerű ezüstözött vezetékeket használni (a Skin - hatás kiküszöbölése végett). Kisebb kapacitású kondenzátorokat használhatunk a szűrőelkók önindukciójának elfojtásához, mivel az elkók tekercselt belső kialakítása miatt önindukció léphet fel.

6 5. A Segédtápegységet (+5VSB, sárga) is célszerű kivezetni, mivel az ATX tápegységek állandó készenlétüknél fogva távvezérelhetővé tehetők. A gyári panelon található az ON/OFF kivezetés, amit egy kisebb kapcsolóval testre kötve ki- és bekapcsolhatjuk tápegységünket (kék) Az előbb említett színek a gyári csatlakozón NEM EZEK, ezért a panelon keressük ki a nekünk szükséges kivezetéseket! A +5 és +12V-os gyári oldalon csökkentsük a szűrőkondenzátorok kapacitását kb. 1/3-ára, de legalább a felére!! Ez igen fontos, mivel az átalakítás után (a nagy kapacitású elkók miatt) igen nagy lesz a bekapcsolási áramlöket, ami esetleg tönkre is teheti a tápegységet!

7 6. Nagyjából így kellene elrendezni az „új” tápegységünket belülről.
Ez csupán egy ötlet, mivel minden tápegység más, ezért bármilyen ésszerű elrendezés lehetséges. A kivezetések testpontja földelve van, de mivel kapcsolóüzemű és árnyékolt (fém ház) is a tápegység, ezért erősítő meghajtásakor nem kell tartanunk a kettős földelés okozta brummzavartól.

8 7. Külsőre szinte semmit nem változott az eredetihez képest, csupán kevesebb kivezetése van (kettőnél több szimmetrikus kivezetés nem célszerű) és a látszat kedvéért két LED-et is tettem bele (a gyári +5V-ra kettőt sorosan), hogy tudjam, mikor van bekapcsolva.

9 8. És végül: Az eredmény! Nagyobb és szimmetrikus kimeneti feszültség, amely ráadásul jól is terhelhető! Megjegyzés: A tápegység gyártójától és felépítésétől függően kaphatunk +/-24…30V-os kimeneti feszültséget, ezért az átalakítás végeztével ajánlott bemérni a kapott feszültséget terhelten és üresjáratban is!


Letölteni ppt "ATX PC-táp átalakítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések