Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja."— Előadás másolata:

1 A hidrogén

2 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja van? Milyen kémiai részecskéből áll a hidrogén gáz? Milyen kémiai kötés található a részecskébe? Mi a kémiai jele?

3 Milyen részecskékből áll a hidrogén gáz? A hidrogén a hélium elektronszerkezetére „vágyik”. Ezért két hidrogénatom közösbe adja az elektronját, így hidrogén molekula jön létre. +=+= H. +H. =H-H 2H = H 2 2 hidrogén atom = 1 hidrogén molekula

4 2.Kísérlet: Cinkre sósavat öntünk. Tapasztalat: A cink heves gázfejlődés közben oldódik. A gázt meggyújtva pukkanó hangot hallunk, majd a gáz ég. A kémcső falán vízcseppek láthatók. 3. Magyarázat: A cink a sósavból hidrogén gázt fejleszt.

5 Zn + 2HCl= H 2 + ZnCl 2 Cink+ sósav= hidrogén+ cink-klorid A hidrogén keveredik a levegővel=durranógáz Meggyújtva hevesen reakcióba lépnek, víz keletkezik. 2H 2 + O 2 = 2H 2 O Hidrogén+oxigén=víz

6 4. Fizikai tulajdonságok: szintelen, szagtalan, levegőnél könnyebb gáz, vízben nem oldódik. 5. Kémiai tulajdonságok: éghető, vízzé ég el. Oxigénnel keverve robbanó elegyet alkot. Jó redukálószer! Mi az, hogy redukálószer? Olyan anyag, ami oxigént képes elvonni oxidokból.

7 CuO + H 2 = Cu + H 2 O Réz-oxid + Hidrogén= Réz + Víz

8 6. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja égését a klórgázban.

9 7.Előfordulása: Földi körülmények között nem, de a világűrben elemi állapotban megtalálható. A csillagok anyaga 99%-ban hidrogén. Vegyületei: Víz és minden szerves vegyület alapeleme. Táguló hidrogén és hélium gázfelhő...

10 7.Előállítása: Laboratóriumban. Cink + sósav vízbontással Iparban: metán + vízgőz = hidrogén + szén-monoxid A gázkeveréket fűtőgázként is alkalmazzák.

11 8. Felhasználás: Ammónia gyártása, műtrágyagyártás, margarin előállítása, lángvágás, hegesztés, rakétahajtó anyag

12 Házi dolgozat lehetőség: Zeppelin - http://www.mozaweb.hu/mblite.php?cmd=open&bid=MS-2612&page=39 Hidrogén hajtású autók Teller Ede HF. TK + feladtlap


Letölteni ppt "A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések